- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φάκελος «κόκκινα δάνεια»: Πόσοι έχουν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν
Με 25 δισ. ευρώ φορτώνουν τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
«Δεν δεχόταν με τίποτα να συνεργαστεί με την τράπεζα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έκανε το αρμόδιο τμήμα, προκειμένου να έρθει σε επικοινωνία μαζί του και να του προσφέρει μια συμφέρουσα για αυτόν ρύθμιση. Προφασιζόταν ανυπέρβλητες δυσκολίες και μεγάλη μείωση των εισοδημάτων του. Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε για διακανονισμό, αποκαλύπτοντας ότι είχε καταθέσεις σε άλλη τράπεζα, χρήματα στο σεντούκι αλλά και κρυφά εισοδήματα. Είχε ενημερωθεί ότι το σπίτι του -εξοχική κατοικία- θα βγει σε πλειστηριασμό».
Το παράδειγμα αυτό, ενός στρατηγικού κακοπληρωτή, μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιτελικό τραπεζικό στέλεχος με συνολική γνώση της αγοράς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά των τελευταίων ημερών, λόγω της πίεσης από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
«Οι περιπτώσεις είναι πολλές, το ακριβές ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών θα αποκαλυφθεί στην πορεία του χρόνου, δείχνει όμως να είναι μεγαλύτερο από ότι αρχικές εκτιμήσεις που το υπολόγιζαν στο 15-20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων» εξηγεί το στέλεχος αυτό.
Στο 25-30%
Ειδικότερα, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές:
- στη στεγαστική πίστη είναι περίπου στο 25% με 30% και
- στην επιχειρηματική πίστη στο 15% με 20%, διαμορφώνοντας το συνολικό μέσο όρο στο 25% περίπου.
Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 25 δισ. ευρώ δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται σκοπίμως με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται τόσο για τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που υπάρξει ριζική αλλαγή στη στάση των δανειοληπτών.
Δεν βοήθησε το «πάγωμα» των πλειστηριασμών
Όπως έχουν αναφέρει σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ανώτερα τραπεζικά στελέχη η συμπεριφορά αυτή των στρατηγικών κακοπληρωτών ζημίωσε όχι μόνον τον τραπεζικό σύστημα αλλά την ελληνική οικονομία λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
«Το ουσιαστικό πάγωμα των πλειστηριασμών για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγέθυνε νοοτροπίες κακοπληρωτών, καθώς δεν υπήρχε φόβος για συνέπειες. Δεν πλήρωναν το δάνειο τους χωρίς να έχουν κάτι να φοβούνται, Την ίδια στιγμή διατηρούσαν και καταθέσεις, ενώ διέθεταν και αδήλωτα εισοδήματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 έγιναν περίπου 59.000 πλειστηριασμοί και το 2017 με πολλαπλάσια μη εξυπηρετούμενα δάνεια έγιναν μόλις 6.500 πλειστηριασμοί, περίπου.
Βαρόμετρο η οικονομία
Στο μεγάλο στοίχημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, όπως έχουν αναφέρει τραπεζικά στελέχη, καθοριστικό ρόλο -πέραν από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες των τραπεζών- θα έχει η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας,
Οποιεσδήποτε δράσεις και να αναλάβουν οι τράπεζες ο στόχος δεν θα επιτευχθεί εάν η ελληνική οικονομία δεν αποκτήσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό ρυθμό που θα έχει σταδιακά επιπτώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, επισημαίνουν τα στελέχη αυτά.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις -που διατυπώνονται και από εβδομαδιαίες αναλύσεις οικονομικών τμημάτων των τραπεζών- η ανάπτυξη δείχνει να παγιώνεται, γεγονός που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να κερδηθεί το σημαντικότερο στοίχημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.