- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρασκευόπουλος: Δεν αποφυλακίζονται εγκληματίες με τον δικό μου νόμο
Στην αντεπίθεση ο υπουργός κάνει λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες
Συκοφαντίες, ψεύδη και μεθόδευση πολιτικών σκοπιμοτήτων και κοινωνικού εκφασισμού καταλογίζει με γραπτή του δήλωση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε όσους τον επικρίνουν ότι με τον δικό του νόμο αποφυλακίστηκαν επικίνδυνοι εγκληματίες.
«Όπως φαίνεται οι συκοφαντίες για τον λεγόμενο "νόμο Παρασκευόπουλου" θα συνεχίζονται, μέχρι να νιώσουν την ελάχιστη ντροπή ή την απειλή της νομοθεσίας οι συκοφάντες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη γραπτή του ανακοίνωση με τίτλο: «Ο "νόμος Παρασκευόπουλου" και η ασυδοσία των συκοφαντών».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημειώνει πως «το ακραίο φαινόμενο, που οι αγγλικές λέξεις bullying και fake news είναι ανεπαρκείς για να το περιγράψουν, διαρκεί, παρά τις τεκμηριωμένες διαψεύσεις και έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις».
Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο κρούσμα, όπως λέει, «παρά τα ψεύδη, ότι "τρεις από τους επτά αδίστακτους ληστές είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου", στην πραγματικότητα μόνο ένας από τους δράστες είχε φυλακιστεί με ποινή 4 μηνών για απόπειρα κλοπής και η ποινή του είχε μετατραπεί σε χρηματική». Το ψεύδος είναι πλήρες και αισχρό, συμπληρώνει.
Ταχύτερη απόλυση κρατουμένων
Επίσης, υπενθυμίζει πως «από το 2005, που έχουμε αλληλοδιάδοχους αποσυμφορητικούς νόμους, όλοι (πλην ισοβιτών) οι κρατούμενοι απολύονται με βάση τις διατάξεις τους». Προσθέτει, μάλιστα, πως ο αριθμός των κρατουμένων που ετησίως απολύονται υπερβαίνει τα 5.000 άτομα και επισημαίνει πως «στη χώρα μας δεν έχουμε στατιστική για την εγκληματική υποτροπή». Από στοιχεία άλλων χωρών προκύπτει ότι αυτή είναι πολύ υψηλή, φθάνοντας το 60%, σημειώνει.
Επιπλέον, παρατηρεί πως ο νόμος 4322/2015, όντως, προέβλεψε συγκριτικά ταχύτερη απόλυση για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων, ωστόσο τονίζει πως έτσι κι αλλιώς, πλην ελαχίστων, οι κρατούμενοι θα απολύονταν με τις κοινές ρυθμίσεις περί απολύσεων (πλην ισοβιτών). Η παρατήρηση έχει δείξει σε άλλες χώρες ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της φυλάκισης οδηγεί σε αύξηση του ποσοστών εγκληματικής υποτροπής, υποστηρίζει και αναφέρει πως η αποσυμφόρηση που επήλθε με το ν. 4322/2015, απέτρεψε τα ακραία φαινόμενα συνωστισμού. «Αυτά, όπως είναι φανερό, όχι μόνο έπλητταν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων (το ενδιαφέρον των συκοφαντών γι’ αυτά είναι μηδενικό), αλλά δημιουργούσαν συνθήκες εκβαρβαρισμού και αγριότητας, που μετά την αποφυλάκιση έσπρωχναν στο έγκλημα, επισημαίνει και προσθέτει πως η αποσυμφόρηση έσωσε τη χώρα μας από το όνειδος και τις βαριές δαπάνες, λόγω καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξαιτίας των συνθηκών στις φυλακές.
Τέλος, επισημαίνει πως κατά τις καταγραφές της Αστυνομίας η βαριά εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά πολύ και υπογραμμίζει συμπερασματικά πως «είναι φανερό, με βάση τα παραπάνω, ότι όποιος επιλέγει να προβάλλει ορισμένα εγκλήματα από τα δυστυχώς πολλά που τελούνται μετά την αποφυλάκιση, σαν δήθεν έργα ενός νόμου, θέλει λίγους ανθρώπους στιγματισμένους με ψεύδη και την καλλιέργεια του φόβου στους υπόλοιπους». Μεθοδεύει πολιτικές σκοπιμότητες και τον κοινωνικό εκφασισμό, καταλήγει ο υπουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γνωστοποίησε την παραίτησή του στον Νικήτα Κακλαμάνη
Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ
«Η ερμηνεία της στο κλασικό "Αθήνα κόρη τ’ ουρανού" χάρισε στην πόλη ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά της αποτυπώματα»
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Οι καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπερκοστολόγηση
«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επαναλάβει το ποσοστό του 2023 με το οποίο έφυγε ηττημένος, κανένα πρόβλημα»
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.