- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νίκος Ανδρουλάκης: «Να βάλουμε τέλος στους επαγγελματίες της διχόνοιας»
«...κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν κι αυτή είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»
Τη δέσμευσή του πως αν ηγηθεί της προσπάθειας για την αναγέννηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς θα πάψουν οι διχόνοιες που βούλιαξαν την παράταξη και πλήγωσαν την Ελλάδα, επανέλαβε από την Ξάνθη ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, τόνισε:
« Στις εκλογες του 1993 υπήρχε ένα διαφημιστικό σποτ του ΠΑΣΟΚ που εμένα και την γενιά μου μας συγκινούσε ιδιαίτερα. Άρχιζε με τον Χαρίλαο Τρικούπη, πήγαινε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον Νικόλαο Πλαστήρα, στον Γεώργιο Παπανδρέου, στον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν όλοι αυτοί το ίδιο, είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Ούτε τα έκαναν όλα σωστά. Έκαναν και καλά, έκαναν και πολλά λάθη.
Εμείς που ενοποιήσαμε την ιστορία 100 ετών, δεν μπορούμε να ενοποιήσουμε την ιστορία της μεταπολίτευσης; Γιατί; Τόσο μεγάλες είναι οι διχόνοιες μεταξύ μας;
Κάποιοι ήταν επαγγελματίες τις διχόνοιας. Το μόνο που ήξεραν ήταν να διχάζουν την παράταξη για να έχουν ρόλο. Δεν τους χρειαζόμαστε. Εάν ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, δεν θα έχουν κανένα ρόλο. Διότι πλήγωσαν την παράταξή μας και πάνω από όλα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, πρόκληση για την παράταξη είναι να θυμηθεί ότι υπήρξε δύναμη αμφισβήτησης, όχι μόνο των δεξιών μετεμφυλιακών κατεστημένων. «Αμφισβήτησε τα πάντα. Ό,τι δημιουργούσε στη χώρα διχασμούς, στασιμότητα και μια κατάσταση που οδήγησε τη μισή Ελλάδα να φύγει στο εξωτερικό, λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, και την άλλη μισή εξαιτίας της ανεργίας και δεινής οικονομικής κατάστασης.
Σήμερα υπάρχουν πολλά κοινά μ’ εκείνη την εποχή. Το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Υπάρχει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης, κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν κι αυτή είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ευρωβουλευτής στάθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε τον προοδευτικό χώρο. «Δεν μας πήρε κανένα χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κόμμα της κεντροαριστεράς. Μαζί με τον Π. Καμμένο είναι ο εθνολαϊκισμός που καλπάζει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εάν αποτύχουμε στον εγχείρημα ενδυνάμωσης της δημοκρατικής παράταξης, η Ελλάδα θα περάσει περιπέτεια.
Πρέπει να κινηθούμε σε δυο κατευθύνσεις: να μαζέψουμε ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στον Ελληνισμό του εξωτερικού. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν ιμάντας ιδεών, θέσεων κι απόψεων για το μέλλον της πατρίδας. Και το δεύτερο είναι να υπάρξει ένα θεσμικό κόμμα στην Ελλάδα που θα μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνικούς όρους: να ανατάξει τα κοινωνικά του δίκτυα, τις οργανώσεις του όχι όμως όπως παλιά, όχι οργανώσεις-φαντάσματα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.