Πολιτικη & Οικονομια

Εξώδικο της Ελληνικός Χρυσός προς Π. Καμμένο: Δημόσια συγνώμη ή μήνυση είναι το μήνυμα της εταιρείας

«Απάτη» και «ξέπλυμα χρήματος» έχει χαρακτηρίσει την επένδυση ο υπουργός Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368326-761428.jpg

Δημόσια συγνώμη από τον Πάνο Καμμένο το αργότερο έως τη Δευτέρα, για τις δηλώσεις του σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, απαιτεί η εταιρεία, διαφορετικά τον περιμένει μήνυση με απαίτηση αποζημίωση. Αυτό είναι το μήνυμα του εξωδίκου που παρέλαβε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος από την Ελληνικός Χρυσός.

Στο εξώδικο της εταιρείας αναφέρονται τα εξής;

“Επειδή οι ανωτέρω δηλώσεις σας είναι απολύτως ψευδείς, άκρως παραπλανητικές και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επειδή συκοφαντήσατε και προσβάλλατε με δόλιο και ανήθικο τρόπο την εταιρεία, και επειδή οι ανωτέρω δηλώσεις σας αναπαραχήθησαν από όλα τα ΜΜΕ, ζητούμε να προβείτε στην άμεση ανάκλησή τους, το αργότερο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την λήψη της παρούσας (σ.σ.: το εξώδικο εστάλη την Πέμπτη), με δήλωσή σας που θα γνωστοποιηθεί σε όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα”, αναφέρει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εξώδικο της Eldorado προς τον κ. Καμμένο.

Στην ίδια σκληρή γλώσσα, σύμφωνα με το leberal.gr, η εταιρεία ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να παραλείψει στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων δηλώσεων, διαφορετικά δηλώνει ότι επιφυλάσσεται ρητά να ασκήσει σε βάρος του κάθε νόμιμο δικαίωμα της ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας.

Σε χαμηλότερους τόνους είναι τα δύο άλλα εξώδικα της Ελληνικός Χρυσός, που επίσης επιδόθηκαν χθες, προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Στην περίπτωση του Φάμελλου το εξώδικο αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι η εταιρεία δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ότι αρνείται να κατασκευάσει την μεταλλουργία χρυσού, και επομένως η επένδυση δεν έχει το παραμικρό όφελος για το Δημόσιο συμφέρον.

Αφού πρώτα παραθέτει αποφάσεις που αποδομούν την επιχειρηματολογία του υπουργού, η εταιρεία επικαλείται τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναφέροντας ότι συνιστούν παραβίαση της συμβατικής υποχρέωσης του Δημοσίου για καλόπιστη συνεργασία, σύμπραξη και συμβατική πίστη.

Τον καλεί επομένως, και αυτόν, να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, και ταυτόχρονα να προβεί “σε όλες τις νόμιμες ενέργειες αρμοδιότητας του, προκειμένου το Δημόσιο να εκπληρώσει άμεσα τις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις του έναντι της εταιρείας”.  Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και το νόμο.

Στην περίπτωση του κ. Σταθάκη, το εξώδικο αφορά πρόσφατη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία το ΥΠΕΝ ναι μεν σχεδιάζει να εκδώσει σύντομα την άδεια λειτουργίας για το έργο στην Ολυμπιάδα, ωστόσο δεν προτίθεται να κάνει το ίδιο και για τις Σκουριές, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαιτησίας, όπου και το υπουργείο έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει.

Στο εξώδικο, η εταιρεία κατηγορεί το Δημόσιο για συνεχιζόμενη παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά που κωλύει την πρόοδο του έργου στις Σκουριές, και το συνολικό επενδυτικό σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκαλώντας της μεγάλη ζημιά.

Καλεί λοιπόν τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του Δημοσίου, χορηγώντας άμεσα κάθε εκκρεμούσα άδεια ή παράταση και για το υποέργο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των Σκουριών. Διαφορετικά, προειδοποιεί ότι θα προβεί και σε αυτή την περίπτωση σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να προστατεύσει τα δικαιώματά της  σύμφωνα με ισχύουσα σύμβαση και το νόμο. 

Άμεσα απάντησε ο υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος ως εξής: «Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και αυτή είναι η βάση της δική μας αντίληψης διακυβέρνησης» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα, που αναφέρεται σε εξώδικα της «Ελληνικός Χρυσός» που στάλθηκαν στον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, στον υπουργό ΕΘΑ και στον ίδιο και για το αν αυτά συσχετίζονται με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου.

 

Όπως επεσήμανε ο αν. ΥΠΕΝ, «το εξώδικο αναφέρεται στις δικές μου δηλώσεις -τις οποίες και ζητεί να ανασκευάσω- και όχι σε δήλωση του κ. Καμμένου». Ξεκαθάρισε δε, ότι η επιχείρηση έχει κάνει εξώδικο στον ίδιο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «υπερασπίστηκα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου διαχρονικά και μάλιστα τα συμβατοποιημένα και όχι με βάση την προσωπική μου άποψη». Τόνισε μάλιστα, ότι «επιχειρηματικότητα με δελτία Τύπου δεν γίνεται».

 

 Θυμίζουμε ότι η  σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έπεσε όταν ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας πρόσφατα  στον ΣΚΑΙ, είπε πως «η Ελληνικός Χρυσός επρόκειτο μία απάτη που έκανε ξέπλυμα χρήματος μεταξύ της αγοράς και της πώλησης της επιχειρήσεως».

«Θεωρώ ότι στην Χαλκιδική θα γίνει για τεράστια οικολογική καταστροφή αν προχωρήσει στην εξόρυξη της επιφανείας», πρόσθεσε.

Άμεση υπήρξε η απάντηση της εταιρείας Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Δημητριάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της» και πρόσθεσε ότι «είναι πάρα πολύ βαριές αυτές οι δηλώσεις», συμπληρώνοντας ότι είναι απαράδεκτο να εκστομίζονται τέτοιες καταγγελίες τη στιγμή που η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος δε στο σχόλιο του κ. Καμμένου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης στην Κασσάνδρα, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε αιχμηρά στον κυβερνητικό εταίρο ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιβαλλοντικές μελέτες της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ