- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κόντρα Θάνου-ΝΔ: Προσφέρω τις υπηρεσίες μου αμισθί - Άξια τα οδοιπορικά σου
«Τους φοβίζει αυτή η συνεργασία, επειδή απέδειξα ότι πιστεύω στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς»
Για πρώτη φορά δίνει τη δική της απάντηση η Βασιλική Θάνου στις επικρίσεις που έχει δεχτεί για την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης στη Νομική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία την κατηγορεί πως λαμβάνει οδοιπορικά.
«Η σύμβουλος του πρωθυπουργού κυρία Θάνου δίνει δείγματα γραφής στον προϊστάμενό της και επιβεβαιώνει τα κριτήρια του διορισμού της με επιθέσεις εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αποδεικνύει ότι προσελήφθη στο Μαξίμου για το ιστορικό της. Ιστορικό που δείχνει πόσο υπονομευτικά προς τη Δικαιοσύνη και υποστηρικτικά προς την Κυβέρνηση έχει δράσει» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.
Και καταλήγει: «Άξια τα οδοιπορικά της…».
Από την άλλη, η Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε μιλώντας στον Alpha 989 της απόφασής της να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα, λέγοντας: «Αποδέχτηκα τον πρόταση του Πρωθυπουργού για να αναλάβω τη διεύθυνση της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργικού γραφείου, διότι θέλω να εξακολουθήσω να υπηρετώ από μια κρατική, θεσμική θέση, προσφέροντας την εμπειρία και τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα στα 42 χρόνια της δικαστικής μου σταδιοδρομίας».
Ακόμη, σημείωσε ότι θα παρέχει τις υπηρεσίες της χωρίς καμία αμοιβή, για αυτό και -όπως τόνισε- κανείς δεν δικαιούται να καταλογίζει «συναλλαγή ή πελατειακή σχέση» μεταξύ της ιδίας και της κυβέρνησης. «Οι μόνες αποδοχές που θα έχω είναι η σύνταξή μου από το δικαστικό σώμα, οι οποίες είναι λίγο πάνω από τις 2.000 ευρώ μηνιαίως», πρόσθεσε.
Η συνταξιούχος ανώτατη δικαστικός αρνήθηκε ότι θα παίρνει οδοιπορικά, λέγοντας πως θεωρεί ότι «είναι μεγάλη ανοησία από αυτούς που το είπαν».
«Η ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία»
Για τις επικρίσεις που δέχθηκε είπε πως «η δική μου εκτίμηση είναι ότι τους είναι πολύ ενοχλητικό ή ότι τους φοβίζει η συνεργασία γιατί απέδειξα και από την προηγούμενη θητεία μου ότι έδωσα μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, την οποία κάνει και η κυβέρνηση ίσως για άλλους λόγους, δεν μπορώ να μπω στο δικό τους μυαλό. Θεωρώ ότι ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων δεν δικαιούνται να κάνουν αυτή την κριτική. Είναι τελείως ανειλικρινής η κριτική αυτή που κάνουν. Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός (σ.σ. ο Παναγιώτης Πικραμμένος).
»Ή ο τότε εν ενεργεία Αρεοπαγίτης και εν ενεργεία πρόεδρος των δικαστών παραιτήθηκε και την επομένη μέρα κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2012 και μάλιστα τότε έκανε και δηλώσεις η ΝΔ ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την Δικαιοσύνη. Τώρα το τότε "ενδιαφέρον" μετατρέπεται σε "αγωνία" δήθεν για το ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία.
»Επίσης θεωρώ ότι είναι ανειλικρινείς οι δηλώσεις δυο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Εργασίας διότι ήταν τότε μέλη της κυβέρνησης επί ΓιώργουΠαπανδρέου όταν ο τελευταίος διόρισε προϊστάμενο νομικού του γραφείου λίγες μέρες μετά την συνταξιοδότησή του τον αντιπρόεδρο του ΣΤΕ κο Σταυρόπουλο. Τότε λοιπόν όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις αλλά έλεγαν ότι με τον τρόπο αυτό αξιοποιούν τις γνώσεις και την εμπειρία των δικαστικών».
Στήριξη σε Παπαγγελόπουλο κι αιχμές σε δικαστικούς
Επίσης πρόσθεσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών που με παίρνουν τηλέφωνο εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους και μου λένε ότι είναι πεπεισμένοι ότι με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο θα ασκήσω και τα νέα μου καθήκοντα.
»Δεν το αποκλείω να είναι συγκοινωνούντα δοχεία… ορισμένοι που ελέγχθηκαν γενικότερα και από μένα προσωπικά ελέγχθηκαν πειθαρχικά δια ορισμένες παραλείψεις που είχαν κάνει και έκρινα εσφαλμένες και οι οποίες αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν εσφαλμένες αφού τιμωρήθηκαν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Θεωρώ ότι πολύ πιθανόν πίσω από τις αντιδράσεις να είναι και κάποιοι από αυτούς.
»Προσωπικά σε μένα δεν απευθύνθηκε κανείς από τους ενδιαφερομένους αλλά όπως είναι γνωστό έριχναν τα βέλη τους δια μέσου εκπροσώπων κομμάτων ή άλλων παραγόντων.
»Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η κα. Τουλουπάκη (σ.σ. η νέα εισαγγελέας Διαφθοράς) είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει και είμαι και εγώ ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί συνέβαλα σε αυτό. Εργάζεται νυχθημερόν, η ίδια έχει προχωρήσει πολλές υποθέσεις, οι οποίες χρόνιζαν στα συρτάρια ορισμένων (αυτό εννοούσε και ο κ. Παπαγγελόπουλος όταν είπε για ορισμένους εισαγγελείς και κακώς έσπευσαν ορισμένοι από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων να βγάλουν ανακοίνωση εις βάρος του).
«Κριτική είναι επιτρεπτό να γίνεται στις δικαστικές αποφάσεις»
»Κριτική είναι επιτρεπτό να γίνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Όταν κανείς υπερβαίνει τα όρια και η κριτική αυτή δεν είναι επιστημονική κριτική ή ηθικού μέρους κριτική ή είναι κριτική κατά τρόπο απρεπή, τότε θα έπρεπε να αποφεύγεται. Η κριτική αυτή από πλευράς πολιτικών είναι ότι δεν μπορούν να μπουν και στη θέση δικαστών. Πολλές φορές ο δικαστής κρίνει μόνο με το γράμμα του νόμου και δεν προχωρεί περισσότερο να δει τις πολιτικές, κοινωνικές και λοιπές προεκτάσεις. Κατά την άποψη μου, ναι (θα έπρεπε να το κάνει)».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Andor, Διαμαντοπούλου και Schmit ζητούν νέα κοινωνική ατζέντα απέναντι στην απορρύθμιση
Η Διακήρυξη Σουμάν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων για ειρήνη, ενότητα και ευρωπαϊκή προοπτική
Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και Τσίπρα για τράπεζες, προμήθειες, δάνεια και capital controls
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής στα ελληνοτουρκικά
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα μεγάλα έργα στις υποδομές της πόλης
Τι αναφέρει στο πρώτο της μήνυμα
Πού οφείλεται η καθυστέρηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Νέες παρεμβάσεις σε υγεία, πολιτική προστασία, καθαριότητα, ενέργεια και διαστημικές υποδομές
«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Η τουρκική κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών σε περιοχές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου
Τι ανακοίνωσε για το ταμείο καινοτομίας για νέα φάρμακα
Κίνητρα για βελτίωση της παραγωγικότητας και πιο δίκαιη διάχυση του πλούτου
Συζήτηση με επίκεντρο τη Χάλκη, τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και τις εξελίξεις στην ορθοδοξία
«Εξετάσθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας του πορτογαλικού με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα», δήλωσε ο υπουργός
Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στις επίκαιρες ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ
Όσα τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενόψει του F4 της Αθήνας
Η έναρξη της διαδικασίας έγινε στις 16 Φεβρουαρίου 2026,
O Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε τους μαθητές να ενστερνιστούν τις πνευματικές αξίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.