- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα βόμβα από τον ΕΦΚΑ καταργεί την ασφάλιση βάσει επαγγέλματος και καθιερώνει εισφορές βάσει εισοδήματος από κάθε πηγή, ακόμη και αν τα εισοδήματα αυτά δεν υπάρχουν.
Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», από 1/1/2017 όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση, δηλαδή μια βασική δουλειά και ένα συμπληρωματικό εισόδημα από περιστασιακή εργασία, η οποία δηλώνεται με δελτία παροχής υπηρεσιών, (μπλοκάκι) με τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, πληρώνουν πλέον βάσει της νέας εγκυκλίου του ΕΦΚΑ διπλές εισφορές:
• Μια εισφορά για το κύριο εισόδημα.
• Μια δεύτερη εισφορά για το συμπληρωματικό.
Αν έχουν δύο ή τρεις συμπληρωματικές δραστηριότητες από τις οποίες αποκτούν εισόδημα, τότε καλούνται να καταβάλουν για κάθε «ξεχωριστό» εισόδημα και την ανάλογη εισφορά, ακόμη και αν το εισόδημα αυτό δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται στα παραδείγματα που ο ΕΦΚΑ παραθέτει στην εγκύκλιο για την παράλληλη απασχόληση!
Στην τσιμπίδα πιάνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν νόμιμα δεύτερη συμπληρωματική απασχόληση, καθώς από 1/1/2017 το κάθε επιπλέον ευρώ που δηλώνουν από παράλληλη εργασία θα έχει την εισφορά του κλάδου στον οποίο απασχολούνται.
Στην εγκύκλιο αποκαλύπτεται και άλλη μία βόμβα, για εισφορές και στους συνταξιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ και άλλων Ταμείων που έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Από 1/1/2017 καταργείται η απαλλαγή που είχαν από το να μην πληρώνουν εισφορές στον πρώην ΟΓΑ ως συνταξιούχοι με εισόδημα και από τα χωράφια, και με το νέο καθεστώς του ΕΦΚΑ, εφόσον εισπράττουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, θα έχουν εισφορά ως «αγρότες» δηλαδή 21,2%, για το 2017, 23,2% για το 2018, 25,2% για το 2019 και 27,2%. από το 2022 και μετά!
Αντίθετα, διατηρούν την απαλλαγή και δεν καταβάλουν εισφορές μόνον οι συνταξιούχοι που έχουν χωράφια αλλά πήραν και τη σύνταξή τους από τον ΟΓΑ ως αγρότες.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την παρ.11 του άρθρ. 40 του ν.4387/2016 καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.1140/1981 περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΓΑ ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και πλέον από 01/01/2017 ασφαλισμένοι με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα καταβάλλουν εισφορά στον ΕΦΚΑ».
Καίγονται και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων που ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα, γιατί πλέον θα καταβάλλουν εισφορές ως αγρότες, λόγω πληθυσμιακού κριτηρίου, αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αν το μεγαλύτερο εισόδημα είναι από αγροτική δραστηριότητα, θα πληρώνουν 21,2% (για φέτος) με σταδιακή αύξηση από το 2018 και τα επόμενα έτη. Αν όμως έχουν το κύριο εισόδημα από επιχείρηση στο χωριό (βενζινάδικο, μίνι μάρκετ, παντοπωλείο, καφενείο, ταβέρνα κ.ά.) τότε σε αυτό το εισόδημα θα μπαίνει εισφορά 26,95% και στο αγροτικό 21,2%.
Σε κάθε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, από 1/1/2017 τα εισοδήματα θα εντοπίζονται μέσω εφορίας και θα αθροίζονται, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι μεγαλύτερο και τι εισφορά θα έχει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.