- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι είναι το «Τάμα του Έθνους» που το «ξέθαψε» η Χούντα και προκάλεσε σήμερα εσωκομματική αναστάτωση στη ΝΔ
Μας εξηγεί ο Σταύρος Θεοδωράκης
Με την παράθεση των σχετικών φωτογραφικών και υπό τον τίτλο Βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούν φαντάσματα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μας υπενθυμίζει την ιστορία του Τάματος του Έθνους μέσω μιας ανάρτησής του στο Facebook.
Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:
Το 1829 που η Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμη ανεξάρτητο κράτος η Δ΄ Εθνοσυνέλευση υποσχέθηκε να χτίσει ένα μεγαλοπρεπή ναό, αφιερωμένο στον Χριστό, τον Σωτήρα του Έθνους.
Το έθνος σώθηκε και έγινε κράτος, αλλά το τάμα ξεχάστηκε, ίσως γιατί το κράτος πρόλαβε να χρεοκοπήσει δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1843. Το τάμα ξαναθυμήθηκε η Χούντα- πώς αλλιώς να δικαιολογήσει ότι ήταν και αυτή εθνοσωτήριος, κάτι σαν τον Χριστό; Το 1968 ο Παπαδόπουλος ανήγγειλε την ανέγερση του ναού στο λόφο του Αγχεσμού (δηλαδή τα Τουρκοβούνια). Σύστησε και ειδικό ταμείο όπου θα έμπαιναν όλες οι δωρεές για το τάμα. Μαζεύτηκαν 453 εκατομμύρια, αλλά τα 406 εξαφανίστηκαν πριν καν μπει ο θεμέλιος λίθος (το αποκάλυψε στα Νέα το 1974 ο Γιάννης Καψής). Χώρια που τα σχέδια που υποβλήθηκαν από ελάχιστους αρχιτέκτονες ήταν από απογοητευτικά έως κωμικά.
Το τάμα το ξέθαψαν τώρα (2017!) 16 βουλευτές της ΝΔ, ένας των ΑΝΕΛ και ένας ακροδεξιός ανεξάρτητος. Όλοι μαζί, δεξιοί και ακροδεξιοί, ζήτησαν να εκπληρωθεί το τάμα του έθνους. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η ηγεσία της ΝΔ έδωσε εντολή στους βουλευτές της να αποσύρουν τις υπογραφές τους.
Το γεγονός δεν αλλάζει. 18 βουλευτές του κόμματος που κυβερνάει θέλουν να κάνουν αρχαιολογικό πάρκο το Ελληνικό και 16 βουλευτές του κόμματος που θέλει να κυβερνήσει θέλουν να ανεγερθεί μεγαλοπρεπής ναός ή στο Πεδίο του Άρεως ή στο Ζάππειο ή στον Εθνικό Κήπο ή στο Αττικό Άλσος.
Η χώρα στο χείλος του γκρεμού και κάποιοι στα κόμματα εξουσίας αντί να βασανίζονται μήπως βρουν λύσεις για τους νέους, τους ανέργους, τους ανθρώπους της δουλειάς βλέπουν οράματα, κυνηγούν φαντάσματα και υπηρετούν ακροδεξιές και ακροαριστερές ιδεοληψίες. Και όλοι οι υπόλοιποι αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και την …κατάθλιψη.
Στις φωτογραφίες μερικές από τις μακέτες για το Τάμα του Έθνους που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό της Χούντας, όπως δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 7 του περιοδικού Αντί, στις 30 Νοεμβρίου 1974.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της αίθουσας του δικαστηρίου στη Λάρισα
Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, επηρεάζοντας και το Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ
Τι πρέπει να αφαιρούμε από τους υπαίθριους χώρους
Βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε, αν δεν το πληρωθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.