- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Moody's: Η διαμάχη ΔΝΤ και Ευρωζώνης επικίνδυνη για την Ελλάδα
Τι αναφέρει σχετικά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης
Σε σχετική έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των χωρών – βασικών πιστωτών της Ευρωζώνης, είναι αρνητική για το αξιόχρεο της χώρας καθώς αυξάνει την πιθανότητα να προκύψει ένα ή περισσότερα δυσμενή αποτελέσματα.
Σημειώνεται πως το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επανέλαβε τη Δευτέρα την παγιωμένη θέση του ότι «θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του». Από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι έχουν πιο αισιόδοξη άποψη από το ΔΝΤ για τις προοπτικές της Ελλάδας καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, παρότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα μόνο 1,5% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, το ενδεχόμενο αδιέξοδο ενέχει μία σειρά κινδύνων για την Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα, ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα, σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με τον Moody’s: «Στα μέτρα που μένουν να εφαρμοσθούν περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μία μείωση του αφορολόγητου ορίου και το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν και αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών αυξάνεται, δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και τη μικρή πλειοψηφία της στη Βουλή. Η μεγαλύτερη διαφωνία παραμένει αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι πρόωρες εκλογές πιθανόν να οδηγούσαν σε μία νέα και πιο μεταρρυθμιστική συντηρητική κυβέρνηση, αλλά η ελληνική οικονομία θα πλήττονταν και πάλι από την παρατεταμένη αβεβαιότητα, έχοντας μόλις αρχίσει να καταγράφει θετική ανάπτυξη».
Μία άλλη αρνητική συνέπεια σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, είναι «το μικρό χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, που αυξάνει τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του χρέους που θα ωριμάσει στο επόμενο διάστημα. Δεν αναμένουμε μία χρεοκοπία, επειδή αυτό δεν είναι στο συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών. Αντίθετα, είναι πιθανότερο ότι θα βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, όπως συνέβη το 2015».
«Ωστόσο, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχει η Ελλάδα για να νομοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα και να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση πριν από την έναρξη κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις χρέους τον Ιούλιο του 2017, με ένα ποσό 2,3 δισ. ευρώ που αφορά ιδιώτες ομολογιούχους και ένα ποσό 3,9 δισ. ευρώ που αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση έχει επίσης μία μικρότερη λήξη χρέους, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο. Η Ελλάδα θα έχει μεγάλη δυσκολία να προχωρήσει σε αυτές τις αποπληρωμές χωρίς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την εκταμίευση από τον ESM έως το καλοκαίρι».
Παράλληλα ο Moody's υπογραμμίζει πως το αδιέξοδο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο «δεδομένου ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να αλλάξει την άποψή του».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Μαξίμου η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με το επίκεντρο στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και δεξιότητες
«Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές», τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Ο Δημήτρης Μέλισσας, Καθηγητής ΕΜΠ, γράφει για την προστασία του περιβάλλοντος, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
«Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα αν παραταθεί η κρίση στο Ιράν» - Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Η ανακοίνωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η Βουλγαρία δεν είναι απλά μια φίλη χώρα, αλλά ένας εταίρος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
«Αν χρειαστεί, έχουμε το οπλοστάσιο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Στόχος να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Περιμένουν για πάνω από δύο χρόνια την απόφαση έκδοσης
Παρεμβάσεις για την κυκλοφορία, την οδική ασφάλεια και την αστυνόμευση
«Δεν εκχωρούνται έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Η απάντηση σε όσα είχε πει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή
Η αναφορά στο Δόγμα «όπου φυσάει ο άνεμος»
Επιβεβαιώνεται η μετεγκατάσταση της ελληνικής πρεσβείας από την Τεχεράνη στο Μπακού
Ο πρώην υπουργός απάντησε για τις αντιδράσεις σχετικά με τη λίστα διεύρυνσης
Σε τοποθέτηση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας» δηλώνει η Σοφία Ζαχαράκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.