- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι δανειστές «διψούν» και για άλλα μέτρα
Οι θεσμοί εκτιμούν ότι υπάρχει «τρύπα» στα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ
Ποσό της τάξεως των 350-400 εκατ. ευρώ χωρίζει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δανειστές εκτιμούν ότι με τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό του 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι 1,8% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών, και θα διαμορφωθεί χαμηλότερα ακόμα και από το 1,75% του ΑΕΠ, το οποίο απαιτεί το Μνημόνιο. Η πρόβλεψή τους αφορά πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,6% του ΑΕΠ και ζητούν διορθωτικές κινήσεις.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η υπεραπόδοση των εσόδων η οποία καταγράφεται ήδη στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου θα σταθεί ικανή να κλείσει αυτή την απόκλιση, αλλά οι δανειστές επιμένουν ότι είναι ελλιπής η χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχουν υποδείξει, αναφέρουν οι πληροφορίες, εξορθολογισμό δαπανών.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν ήδη τεθεί προτάσεις, κυρίως στη βάση των συστάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, για περικοπές άλλων κοινωνικών επιδομάτων, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι επισήμως στη διάρκεια των συζητήσεων στην Αθήνα δεν ετέθη από την πλευρά των Ευρωπαίων ζήτημα νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ.
Στους κόλπους της κυβέρνησης συζητήθηκε ήδη το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης των 105 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης το επόμενο έτος, σενάριο το οποίο όμως φαίνεται να απορρίφθηκε.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι με την επάνοδο των επικεφαλής στις 14 Νοεμβρίου «είναι σχετικά απίθανο να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα για το 2017, δεδομένης της πολύ καλής πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών».
Στο εννιάμηνο, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υπέρβαση έναντι του στόχου, ύψους 514 εκατ. ευρώ (1,483 δισ. ευρώ η υπέρβαση των καθαρών εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό), ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, με τις δαπάνες να εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,1 δισ. ευρώ. Η πορεία των εσόδων του Οκτωβρίου αναμένεται καθοριστική για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων και την κάλυψη ή μη των διαφορετικών εκτιμήσεων επί του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες και ο ρόλος της Ελλάδας
Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ
Το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη
Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων
Οι παρεμβάσεις για πιο άνετες μετακινήσεις - Έργα αναβάθμισης σε Μετρό, Ηλεκτρικό και συρμούς
Η υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά της στην εκπομπή Face 2 Face - Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
«Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα»
Δεν θυμάμαι τόσα στελέχη να τινάζουν στον αέρα τα κόμματά τους με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα κόμμα στο οποίο για τους περισσότερους ο ρόλος τους θα είναι αυτός των παιδιών για τα θελήματα
Το πρόγραμμα απασχόλησης επεκτείνεται για πρώτη φορά και στις Περιφέρειες
«Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς» σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κυριαρχία των κινεζικών πλατφορμών χαμηλού κόστους - Επιβολή τέλους από τον Ιούλιο
«Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στο πολιτικό σκηνικό με το σύνολο των πεπραγμένων του» σημείωσε
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
Ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση για την προσωπική διαφορά που αφορά περισσότερους από 630.000 συνταξιούχους
«Τον μισθό μια χαρά τον εισέπραττε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας
Αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να κλείνουν ραντεβού μέσω του νέου συστήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.