- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αβραμόπουλος: Σημαντικά τα hot spots αλλά είναι αναγκαία και τα κέντρα κράτησης
«Η Κομισιόν δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν»
Τα hotspots είναι σημαντικά. Αλλά απαραίτητα είναι επίσης τα κέντρα κράτησης και απομάκρυνσης για όσους πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους, ιδίως όταν δεν είναι πρόθυμοι να το πράξουν αυτοβούλως ή υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν, διαμηνύει ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο EurActiv.
Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει εξάλλου και για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν επισημαίνοντας πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπη.
«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.
Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν "προστασίας" από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση» και πως «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».
Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, όπως σημειώνει. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι "προστατεύει" τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια» τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Όπως σημειώνει, «αυτό σημαίνει ότι, ενώ η συστηματική καταγραφή πρέπει να γίνει, ενώ όλα τα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ενώ θα πρέπει να εντείνουμε τις μετεγκαταστάσεις, σχεδιάζουμε, επίσης, συστημικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως η πολιτική της Ένωσης για το άσυλο θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης.
Τέλος, δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας η οποία, όπως λέει, «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσυνέδριο ΝΔ στο Ηράκλειο - Έμφαση σε 12μηνο τουρισμό, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη νησιών
Στο επίκεντρο άμυνα, οικονομία και πολιτισμός, με νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία
«Με έχουν ελέγξει οι πάντες, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Τα νέα οχήματα παρουσιάστηκαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Ομόφωνη εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση
Πώς αποκαλύπτεται η ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό
Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αντιπαράθεση για την εξέταση εμπλεκόμενων προσώπων
Όταν υπερασπίζεσαι το ψέμα σου ως «ασήμαντο»
Πότε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Πότε θα δοθεί η πρώτη ενισχυμένη πληρωμή
«Όταν είσαι πολύ εκνευρισμένος το κινητό πρέπει να φεύγει από το χέρι σου»
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Ποιες μεγάλες αλυσίδες δεν θα λειτουργήσουν
«Έχει ζητήθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η συνάντηση με την Κοβέσι»
Τι ισχύει με την προσαύξηση στους μισθωτούς
«Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπέρογκων επιτοκίων σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες»
Τελικά πόσα Κράτη Δικαίου έχουμε σε αυτή τη χώρα;
«Θα συνεχίσω να στηρίζω ενεργά τις διεργασίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης»
«Όποιος θέλει μπορεί να τα ζητήσει από την πρυτανεία του ΕΑΠ στην Πάτρα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.