- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άρση capital controls μέχρι το Μάρτιο εκτιμά ο Τσίπρας
Την επιθυμία του να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς υιοθετεί «μη εποικοδομητική στάση» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Financial Times. Εκτιμά παράλληλα πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».
«Ο έλληνας πρωθυπουργός πιέζει ώστε το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ, ώστε να αναλάβει η ευρωζώνη την πλήρη ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», γράφουν οι Financial Times.
Με δηλώσεις του στους FT, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι τον προβληματίζει «η μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα» και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν τον επόμενο χρόνο θα λάβει την απόφαση για την παραμονή του ή μη.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει επίσης τη θέση ότι μετά από έξι χρόνια κατά τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, η Ευρώπη διαθέτει πια την θεσμική ικανότητα, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.
«Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι τα capital controls «θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο» και πως η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».
«Βρισκόμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, και για κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι δύσκολο να έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για τόσο καιρό. Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Εναι δύσκολο, όμως είναι καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή» τονίζει.
Συμπληρώνει παράλληλα ότι «ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης θα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και μετάνα έχουμε μια θετική απόφαση για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους».
Οι δηλώσεις Τσίπρα για το ΔΝΤ μάλλον δεν θα ακουστούν καλά στην Γερμανία που επιμένει εξ αρχής για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, λόγω της τεχνογνωσίας του τελευταίου, αλλά και λόγω των αμφιβολιών που διατηρεί το Βερολίνο για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν, σχολιάζουν οι Financial Times
O έλληνας πρωθυπουργός- παρότι έχει επικροτήσει την στάση του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους- τώρα υιοθετεί μια στάση που ρισκάρει να αποξενώσει το Ταμείο το οποίο είναι ισχυρός σύμμαχος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο όποιο «κούρεμα» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.