- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ας μετρηθούμε να τελειώνουμε...
Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για τον ΣΕΒ, τον πρόεδρό του και τους Έλληνες βιομήχανους γενικότερα, θα πρέπει να δώσει κάποια προσοχή στην πρόταση για δημοψήφισμα για την πορεία της χώρας.
Βέβαια, δεν έπιασε ξαφνικά τους βιομήχανους ο πόνος για τη διασφάλιση της δημοκρατίας ούτε το γύρισαν προς τα αριστερά. Οι βιομήχανοι μέσω του κ Δασκαλόπουλου έχουν ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να γίνει και τη διατύπωσαν και πάλι ταυτόχρονα με την πρόταση για δημοψήφισμα. Μάλιστα γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουν, η εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τους ίδιους (με εξαίρεση ίσως αυτούς με εξαγωγικό προσανατολισμό). Σαν άνθρωποι της αγοράς όμως ξέρουν να παίρνουν ρίσκα, για την ακρίβεια πιστεύουν ότι η έλλειψη ρίσκου σημαίνει στασιμότητα και φθορά, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο για το σύνολο της χώρας εδώ κι ένα χρόνο.
Η πρόταση λοιπόν του ΣΕΒ έχει ενδιαφέρον γιατί αποκρυσταλλώνει με δύο λόγια την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας. Όσο κι αν διάφοροι (μεταξύ των οποίων όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ισχυρίζονται για δικούς τους λόγους ότι υπάρχουν ενδιάμεσοι δρόμοι, η πραγματικότητα είναι ότι η επιλογή που έχουμε τώρα είναι μια: Ή συνεχίζουμε να ζητάμε τα λεφτά των «άλλων» (και αποδεχόμαστε τους όρους που αυτοί μας βάζουν) ή αποφασίζουμε πως δεν τα θέλουμε, πως δεν πληρώνουμε αυτά που χρωστάμε και πως πορευόμαστε στο εξής μόνοι με αυτά που (δεν) έχουμε.
Οι εκλογές δεν πρόκειται να μας βγάλουν από το αδιέξοδο αφού ακόμα κι αν αποφύγουμε την ακυβερνησία (πράγμα δύσκολο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις), κανένα κόμμα εκτός από τη μισή κυβέρνηση δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο παραπάνω δίλημμα. Ακόμα όμως και αν ολόκληρη η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση δεν έχει την εκλογική νομιμοποίηση για να το κάνει. Η διαφορά των 10 μονάδων των τελευταίων εκλογών ήταν κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, μπορεί κανείς να πει ότι αφορούσε μια «άλλη» χώρα.
Επειδή λοιπόν τα κόμματα αρνούνται να αναγνωρίσουν το θεμελιώδες δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι εκλογές δεν θα κάνουν τίποτα παραπάνω από το να διαιωνίσουν τη στασιμότητα και την πόλωση της κοινωνίας που κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε ανοιχτές συγκρούσεις. Το δημοψήφισμα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφασίσουμε ξεκάθαρα, δίκαια και δημοκρατικά που θέλουμε να πάμε.
Ας βγουν όλες οι πλευρές, κόμματα, ΜΜΕ, εργαζόμενοι, διανοούμενοι και άνθρωποι της αγοράς κι ας πάρουν θέση. Ας αναπτύξουν τα υπέρ και τα κατά για μια τελευταία φορά και ας αφήσουν τον κόσμο να αποφασίσει. Η συζήτηση έχει εξαντληθεί, ας μετρηθούμε να τελειώνουμε.
Μοναδική προϋπόθεση είναι να συμφωνηθεί ότι το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από όλους - όποιο κι αν είναι - και η κατεύθυνση που θα αποφασιστεί θα ακολουθηθεί απαρέγκλιτα και ολοκληρωτικά.
Επιχειρήματα ότι δήθεν ο λαός δεν μπορεί να αποφασίσει σωστά, ότι δεν γνωρίζει τις συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις του ή ότι μπορεί να παραπλανηθεί δεν στέκουν από οποιαδήποτε πλευρά κι αν εκφραστούν. Ακόμα κι αν η όποια απόφαση αποδειχτεί καταστροφική, θα έχει ληφθεί από την πλειοψηφία του λαού και ως γνωστόν κάθε λαός, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι άξιος των επιλογών του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.