- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η αριστερή αμφιβολία
Η απάντηση στην «αριστερή αμφιβολία» δεν είναι η καλλιέργια διχασμού και ταξικού φθόνου
«Δεν μας φοβίζουν οι τραμπούκοι, ωστόσο συζητάμε με όσους έχουν μια αριστερή αμφιβολία».
Tο είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με αγανακτισμένους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Δεν τους φοβίζουν; Και ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην αμφιβολία και τον τραμπουκισμό;
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κατάληψη από αντιεξουσιαστές ακύρωσε την ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη στο δημοτικό κινηματογράφο του Βύρωνα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση με παρόντα τον υπουργό Παιδείας στην Καλλιθέα, ο Θ. Δρίτσας τα βρήκε σκούρα στον Βόλο και η κραυγή «ψεύτες» και κλέφτες» διέλυσε εκδήλωση στη μνήμη του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο όπου επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν στη διαπλοκή και τους φανατικούς του συστήματος «Μένουμε Ευρώπη» δύο hastag στο Twitter –#παραιτηθείτε και #paretithite– ενόψει συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα. Αναφέρονται ακόμη και σε οργανωμένο σχέδιο τεχνητής πόλωσης με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι φανατικά στελέχη της ΝΔ και της κεντροαριστεράς κάνουν ό,τι μπορούν στα social media για να δικαιώσουν αυτή τη θεωρία.
Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια τραυματική εμπειρία να αντιμετωπίζουν την έξαλλη διαμαρτυρία πολιτών τους οποίους μέχρι πρόσφατα στήριζαν στο ξέσπασμά τους. Εκπαίδευσαν τη βάση στη λογική της εκτόνωσης με οποιονδήποτε τρόπο, ανέχθηκαν ή και υποστήριξαν επιθέσεις εναντίον υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων με το επιχείρημα ότι βία είναι τα μνημόνια και η ανεργία. Και τώρα τους εκδικείται η ζωή και η πραγματικότητα. Ένας κόσμος με τον οποίο συμπορεύτηκαν περνά απέναντι και τους πετροβολά για τις αυταπάτες που διαψεύστηκαν.
Για τα στελέχη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης είναι αντιφατικό να απολαμβάνουν σιωπηρά τους προπηλακισμούς που κάποτε καταδίκαζαν ως αντιδημοκρατική συμπεριφορά, να δικαιολογούν τους τραμπουκισμούς με το πρωτόγονο επιχείρημα «καλά να πάθετε», θερίζετε τις θύελλες που σπείρατε κ.ο.κ. Ντρέπονται να το παραδεχτούν δημόσια αλλά προκύπτει από τις χαιρέκακες αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο ότι δεν καταδικάζουν τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται.
Η αλήθεια είναι ότι η πληρωμή με το ίδιο νόμισμα δεν μας πάει πουθενά και δεν πρόκειται να βγει σε καλό οποιαδήποτε επανάληψη της «αγανάκτησης 2011», παρόλο που φαίνεται μάλλον απίθανο να στηθεί ανάλογο σκηνικό. Η απόγνωση καθηλώνει, δεν κινητοποιεί, και η αίσθηση της ματαιότητας αποτρέπει τη μαζικότητα και το δυναμισμό αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Πόσο μάλλον που οι εκπρόσωποι του παλιού κατεστημένου θεωρούν ότι τώρα δικαιώνονται και όχι απλώς δεν κάνουν λίγο πίσω αλλά βγαίνουν μπροστά με θράσσος. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε σποραδικά φαινόμενα έντασης, η ασυνταξία και η ασυναρτησία είναι το χαρακτηριστικό τους – χαρακτηριστικό της εποχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι η απάντηση στην «αριστερή αμφιβολία» είναι η αριστερή πολιτική (στην παιδεία, στο σύστημα υγείας, στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, στην πάταξη των λαθρεμπορίων και της μεγάλης φοροδιαφυγής κ.λπ.). Δεν είναι απάντηση η καλλιέργια διχασμού και ταξικού φθόνου, οι εξωχώριες προκλήσεις, το τσιγάρο του Πολλάκη μπροστά στην ταμπέλα του υπουργείου Υγείας, οι εξυπνάδες για λιγότερα τσιγάρα και λιγότερους καφέδες (Κατρούγκαλος).
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι αν κερδίσουν χάνοντας σοβαρότητα και μετριοπάθεια, πολύ σύντομα θα απογοητεύσουν αυτούς που φτύνουν με αηδία το «σανό», ειρωνεύονται όσους «κερδάνε» και προαναγγέλλουν ειδικά δικαστήρια.
Σε μια χώρα που βουλιάζει μπορεί ο ηττημένος να είναι σε καλύτερη θέση από το νικητή – κάτι τέτοιο συμβαίνει σήμερα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση κινείται εντός ευρωπαϊκών κανόνων – Μοίρασμα πλεονασμάτων με μέτρο και προσοχή
Η πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και εξήγγειλε νέες συμφωνίες σε ενέργεια, άμυνα και τεχνολογία
Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Στόχος η εκπαίδευση γονέων για την προστασία των ανηλίκων από εθιστικές συμπεριφορές, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Άνοδος παραβατικότητας στο 29,7%, πρωταγωνιστούν συνεργεία και μεταφορές το 2025
Προειδοποίηση για ενέργεια και πληθωρισμό - Αν συνεχιστεί η κρίση στα Στενά του Ορμούζ
Η κρίση των θεσμών στις σύγχρονες δημοκρατίες, στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτό που έγινε στη χώρα το 2015», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης
Η αντιπολίτευση υπερψήφισε όλες τις άρσεις ασυλίας
«Θα είμαι εκεί έτσι κι αλλιώς», δηλώνει ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν επιτρέπουν παρεκκλίσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Τρία στοχευμένα μέτρα για ιδιωτικά χρέη ενεργοποιεί η κυβέρνηση με στόχο την ανακούφηση των οφειλετών
«Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σοβαρές ζημιές στο «EPAMINONDAS» – Διαψεύδει η Αθήνα τις ιρανικές αναφορές περί κατάσχεσης
«Κι όμως η Ελλάδα αλλάζει και μπορεί να αφήσει πίσω της τον κακό της εαυτό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή
Σφοδρή κριτική για καθυστερημένα μέτρα - Επιδοματική πολιτική αντί ουσιαστικών λύσεων
«Η Ελλάδα αλλάζει - Από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.