- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε;
Απαιτούμε από τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές, ευέλικτες και παραγωγικές και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κρίσης με νέους τρόπους και μεθόδους τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ανίκανο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες φυτοζωούν διασωληνωμένες με την έκτακτη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εδώ και πολλούς μήνες. Η κατάσταση τους είναι τέτοια που ούτε να δανειστούν μπορούν ούτε να δανείσουν, είναι δηλαδή σαν να μην υπάρχουν. Οι ίδιοι οι τραπεζίτες έχουν μιλήσει (σε καλύτερες εποχές) για «το πολύ τρεις τράπεζες» που μπορεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία.
Και όμως, η πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με την Alpha Bank κρίθηκε λέει ασύμφορη για τους μετόχους της δεύτερης και απορρίφθηκε (για δεύτερη φορά). Όταν οι τράπεζες, οι κύριοι στυλοβάτες υποτίθεται της οικονομίας και της ανάπτυξης (που ακούμε και δεν βλέπουμε), προτάσσουν τα συμφέροντα των μετόχων τους αντί να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης τους και του ρόλου που πρέπει να παίξουν στη νέα κατάσταση τότε μάλλον οι ελπίδες να βγούμε από το τραγικό αδιέξοδο είναι ελάχιστες.
Είναι βέβαιο και αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις προς την ανασυγκρότηση του τραπεζικού κλάδου, όμως το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής-Alpha δείχνει σε μεγάλο βαθμό την νοοτροπία που εξακολουθεί να υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας, που συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μη έχει αλλάξει τίποτα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.