Πολιτικη & Οικονομια

Σχέδιο για κλιμακωτή εισφορά στους μισθωτούς για να καλυφθούν τα κενά των Ταμείων

Ποια εισοδήματα αφορά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111145-220406.jpg

Σημαντικές ανατροπές αλλά και αλλαγές για το ασφαλιστικό εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία», εξετάζεται η επιβολή μιας εισφοράς σε μισθωτούς που έχουν εισόδημα πάνω 2.000 - 2.500 ευρώ, σε συνδυασμό με το εισόδημα που έχουν από άλλες πηγές, όπως ενοίκια ή μετοχές.

Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στη μεγάλη περιουσία.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο και θα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για buffer fund, τη δημιουργία αποθεματικού στην οποία θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στο πώς θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, θα θεσπιστούν για όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με το μισθό τους. Στα υψηλότερα κλιμάκια, τμήμα της εισφοράς που θα δίνει ο ασφαλισμένος θα παρακρατείται για την ενίσχυση του αποθεματικού και δεν θα πιστώνεται στον νοητό ατομικό του λογαριασμό.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η επιβολή κλιμακωτής εισφοράς και στους μισθωτούς για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», η εισφορά ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και από τους μισθούς των 1.200 ευρώ, με το βάρος να «πέφτει» σε μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ.

Έτσι, από τον λογαριασμό της μισθοδοσίας μέσω του συστήματος taxis θα εισπράττεται ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που θα πηγαίνει στο δημόσιο ταμείο, και ταυτόχρονα οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως, αυτό δεν αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το περιουσιολόγιο από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, στην παράδοση του πορίσματος για το ασφαλιστικό, η επιβολή πρόσθετου φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στην μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν είναι έξω από τη λογική της κυβέρνησης.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το σχέδιο της κυβέρνησης για χαράτσι 100 ευρώ τον μήνα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ