- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φόροι-φωτιά στο… άγιο τσιπουράκι: Έξαλλοι οι παραγωγοί
Εξοντωτική αύξηση μέσα σε 2 μήνες ζητάει η Κομισιόν
Νοθευμένο τσίπουρο, παράνομα εισαγόμενο θα φέρουν οι ανατιμήσεις στη λιανική τιμή του τσίπουρου και της τσικουδιάς εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας που ζητάει η Κομισιόν για τα δύο παραδοσιακά ποτά, ώστε οι φόροι να εξομοιωθούν με τα υπόλοιπα προϊόντα που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη.
Για καταστροφή του κλάδου, στον οποίο απασχολούνται περίπου 300.000 οικογένειες και 1 εκατ. εργάτες, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, Μιλτιάδης Στεργιούλης.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς διέπεται από ειδικό καθεστώς φορολόγησης.
«Οι παραγωγοί πληρώνουμε κανονικά τον ΦΠΑ που μας αντιστοιχεί σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Ως προς το τελικό προϊόν ο συντελεστής είναι 0,59 ευρώ, τον οποίο μάλιστα προπληρώνουμε», τονίζει ο κ. Στεργιούλης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κομισιόν ζήτησε από τη χώρα μας να τροποποιήσει το αργότερο εντός δύο μηνών τη σχετική νομοθεσία για την επιβολή μειωμένων συντελεστών ειδικών φόρων κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», επιβάλλει το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη και έναν υπερβολικά μειωμένο συντελεστή στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης), όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της Ε.Ε. και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά.
Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν επίσης ότι τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε. για το φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη-μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών γιατί προκαλεί διακριτική μεταχείριση.
Το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά τα οποία παράγονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη, ενώ και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν (επιστολή αιτιολογημένης γνώμης) πάντως είναι το δεύτερο και τελευταίο στάδιο πριν από την προσφυγή στο Δικαστήριο. Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να λάβει μέτρα συμμόρφωσης εντός δύο μηνών, διαφορετικά μπορεί να παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kαταβάλλονται 50 εκατ. ευρώ σε 48.150 δικαιούχους - Αναλυτικά όλα τα ποσά
«Πίστεψε στη χώρα μας όταν σχεδόν κανείς δεν το έκανε» δήλωσε σε ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομικών
Ο απολογισμός του έργου του
Τι είπε πάνω στο θέμα των φοροαπάλλαγών
Έως 2.000 ευρώ τα πρόστιμα
Μητέρα, βουλευτής, υφυπουργός: Η καθημερινότητα της Σέβης Βολουδάκη
Σκληρή απάντηση του γραμματέα της ΝΔ στις εξαγγελίες Ανδρουλάκη για δωρεάν εισιτήρια
Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλά για το πάρκο Ριζάρη, τη Βασιλίσσης Όλγας και την καθαριότητα στην πόλη
Σκληρή επίθεση για το δάνειο των 75 εκατ. ευρώ - Προειδοποιήσεις για κίνδυνο «μνημονίου» στον Δήμο Αθηναίων
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Η αναφορά του πρωθυπουργού στο Game 5 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και στα περί πρόωρων εκλογών
Οι επενδύσεις στην ενέργεια κλειδί για την ανταγωνιστικότητα
Παράλληλα έθεσε και το δίλημμα της ηγεσίας της χώρας
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε έφ όλης της ύλης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει στο επίκεντρο τα θέματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες
Ο λαϊκισμός επιστρέφει συνήθως μεταμφιεσμένος σε κάτι νέο, πιο σύγχρονο και πιο ελκυστικό. Στην ουσία του όμως παραμένει ο ίδιος: η υπόσχεση ότι η πραγματικότητα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες μας
Πότε θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
Tι αναφέρει το υπουργείο υποδομών
Τα κοινά σημεία μεταξύ ΕΛ.Α.Σ. και Ελπίδας για τη Δημοκρατία και η υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με αφορμή την έρευνα του think tank WeSolve και της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA S.A. για τις τάσεις και τις προκλήσεις της Gen Z
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.