Πολιτικη & Οικονομια

Η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση μετά την απώλεια της δεδηλωμένης

Ποια τα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102361-203685.jpg

Έως νωρίς τα ξημερώματα βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα στην κυβέρνηση, μετά την απώλεια της δεδηλωμένης.

Τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, όσο η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, όσο και η ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου πραγματοποίησαν την απειλή τους και συνολικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε με το «όχι», είτε με το «παρών» και την αποχή δημιουργούν σοβαρά ρήγματα στην κυβέρνηση.

Στους παραπάνω, συνυπολογίζονται και οι 15 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, που μπορεί να επέλεξαν το «ναι», όμως με επιστολή τους διαφοροποιήθηκαν από τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση.

Σχετικά με την τύχη των Ιωάννα Γαιτάνη και Ελένη Ψαρρέα που επέλεξαν να ψηφίσουν «όχι», φαίνεται να παραπέμπονται στο νέο κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που είχε ψηφιστεί λίγο μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, «σε κρίσιμα ζητήματα επιδιώκεται ενιαία στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία» και επομένως θεωρείται πιθανή η διαγραφή τους.

Ενώ με βάση τον «ηθικό κώδικα» που είχαν υπογράψει προεκλογικά, θα μπορούσαν οι ίδιοι να να διευκολύνουν το κόμμα και να παραδώσουν τις έδρες τους.

Για τους υπόλοιπους βουλευτές και υπουργούς που ψήφισαν «παρών», ισχύουν οι ίδιες προβλέψεις του «ηθικού κώδικα», όμως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως το θέμα δεν είναι καθόλου απλό και πως «υπάρχει πρόβλημα να μην στηρίζονται τόσο σοβαρά θέματα».

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση αποφεύγουν να πάρουν κάποια συγκεκριμένη θέση, θεωρώντας πως αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η θετική κατάληξη της συμφωνίας.

Ερωτηματικό πάντως αποτελεί τι θα αποφασίσουν να πράξουν οι 5 υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας που είναι μέλη της κυβέρνησης, άσχετα με το πως κινήθηκαν στην ψηφοφορία: πρόκειται για τους κυρίους Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχο, Αποστόλου και Χουντή.

Παράλληλα, προβληματίζει έντονα και η στάση που θα κρατηθεί απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αποτελεί την ηχηρότερη παρέκκλιση από τις κυβερνητικές θέσεις κατά τη χθεσινή ψηφοφορία.

photos © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ