- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου για ΜΚΟ: Ο πόνος ενός παιδιού δεν είναι εμπόρευμα
Έκκληση για διαφάνεια στους εράνους και λογοδοσία στη διαχείριση δωρεών
Η ΕΛΛΟΚ ζητά διαφάνεια στους εράνους για παιδιά με σοβαρές ασθένειες, με αφορμή τις αποκαλύψεις για ΜΚΟ και τη διαχείριση δωρεών.
Την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στη διοργάνωση και διαχείριση δημόσιων εράνων για παιδιά με σοβαρές ασθένειες, υπογραμμίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη ΜΚΟ «Παιδική Χαρά».
Η Ομοσπονδία καταδικάζει την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για οικονομικό όφελος από τη ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» και επισημαίνει ότι τέτοιες πρακτικές κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και πλήττουν το έργο των οργανώσεων που στηρίζουν ασθενείς και οικογένειες. Παράλληλα, τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται με σαφήνεια για τον σκοπό κάθε εράνου και τη διάθεση των χρημάτων που συγκεντρώνονται.
Η ΕΛΛΟΚ τονίζει ότι στη χώρα μας, τα παιδιά με καρκίνο έχουν καθολική πρόσβαση σε οργανωμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Υπάρχουν επίσης διαδικασίες κάλυψης της αναγκαίας θεραπείας στο εξωτερικό, όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη και πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
«Γι' αυτό, όταν ζητούνται χρήματα για μια θεραπεία, χρειάζεται πρώτα να έχει διευκρινιστεί τι καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ασφαλιστικούς φορείς και τι, ενδεχομένως, παραμένει ακάλυπτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικογένειες δεν έχουν ανάγκη βοήθειας».
Συχνά, όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ, ένας γονέας αφήνει τη δουλειά του, η οικογένεια μετακινείται σε άλλη πόλη και χρειάζεται να καλύψει έξοδα στέγασης, μεταφοράς και καθημερινής διαβίωσης για μήνες. «Το εισόδημα μειώνεται την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται. Αυτές οι δυσκολίες είναι πραγματικές και χρειάζονται στήριξη. Πρέπει, όμως, να ξεχωρίζουν καθαρά από το κόστος της ιατρικής περίθαλψης».
Η ΕΛΛΟΚ προσθέτει ότι οι Οργανώσεις Ασθενών αποτελούν εδώ και δεκαετίες έναν σταθερό πυλώνα αλληλεγγύης και υποστήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες. Γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, συνεργάζονται με τις υπηρεσίες υγείας και τις κοινωνικές δομές και συμβάλλουν καθημερινά στην αντιμετώπιση δυσκολιών που συχνά παραμένουν αθέατες.
Η προσφορά τους δεν περιορίζεται στην οικονομική βοήθεια. Περιλαμβάνει ενημέρωση, ψυχοκοινωνική στήριξη, καθοδήγηση, διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και υποστήριξη των οικογενειών σε όλη τη διάρκεια της ασθένειας.
«Για να συνεχίσει αυτή η προσφορά, χρειάζεται εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη προϋποθέτει διαφάνεια και λογοδοσία. Ειδικά στην περίπτωση των δημόσιων εράνων, είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφής ενημέρωση για τον σκοπό της συγκέντρωσης των χρημάτων, καθώς και δυνατότητα ελέγχου ως προς τη διάθεση και την αξιοποίησή τους.
Η επιθυμία να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας δεν πρέπει να συνοδεύεται από καχυποψία, αλλά από σωστή ενημέρωση. Πριν από μια οικονομική συνεισφορά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιος διοργανώνει τον έρανο, ποια συγκεκριμένη ανάγκη πρόκειται να καλυφθεί, πώς θα διατεθούν τα χρήματα και αν υπάρχει δυνατότητα απολογισμού. Η επίσημη καταγραφή της δωρεάς και η δυνατότητα επαλήθευσης των στοιχείων αποτελούν πρόσθετες δικλίδες προστασίας», καταλήγει η ΕΛΛΟΚ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σωματεία και συλλογικότητες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους δύο ανθρώπους
Έκκληση για διαφάνεια στους εράνους και λογοδοσία στη διαχείριση δωρεών
Πολλοί διάσημοι ανάμεσα στα θύματα της απάτης
Καλά στην υγεία τους και οι έξι μαθητές
Αύριο οι πρώτες απολογίες
Το προφίλ του ανθρώπου που δεν εργάστηκε ποτέ ουσιαστικά και εκμεταλλευόταν την αλληλεγγύη των πολιτών
Εμφανίστηκε με μώλωπες και αίματα
Ανακοίνωση μετά την επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων
«Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και η θερμοκρασία αυξανόταν»
«Το να δούμε τι έγινε τις πρώτες ώρες έγινε αυτοσκοπός» τόνισε στην κατάθεσή του
Χειροπέδες σε διευθυντή, υπαλλήλους και μηχανικούς για «γρηγορόσημα» σε άδειες
«Κλείνουμε πάντα αυτή τη σουίτα»
Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Νέο βίντεο ντοκουμέντο για τη δράση των τριών
Η απορία που μένει μετά την τραγωδία στην Πλάκα
«Δεν έχω βγει έξω, δεν ξέρω τίποτα» λέει η Κλειώ Μαζωνάκη
Μπαράζ ελέγχων από την Τροχαία - 120 παραβάσεις για ταχύτητα και συλλήψεις για αλκοόλ
Προειδοποίηση για σοβαρές καιρικές συνθήκες στο νησί
Οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.