- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Θάνατος Μαζωνάκη: «Ασθενής από την Κύπρο νοσηλεύτηκε έπειτα από πλασμαφαίρεση στο εν λόγω ιατρείο του Κολωνακίου»
Η αποκάλυψη του νεφρολόγου, Χρήστου Ιατρού
Η αποκάλυψη του Χρήστου Ιατρού για επιπλοκές σε ασθενή από την Κύπρο που είχε πάει στο ιατρείο στο Κολωνάκι για πλασμαφαίρεση
Στην αποκάλυψη ότι ασθενής από την Κύπρο που υποβλήθηκε σε πλασμαφαίρεση στο ιατρείο στο Κολωνάκι χρειάστηκε να νοσηλευτεί μετά τη διαδικασία προχώρησε ο νεφρολόγος, Χρήστος Ιατρού.
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρού, η πλασμαφαίρεση είναι μια παλιά μέθοδος, που ξεκίνησε από το 1913 και έγινε ευρέως γνωστή από τη δεκαετία του 1970. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τον διαχωρισμό του αίματος των αιμοδοτών, ώστε το πλάσμα, τα ερυθρά και τα αιμοπετάλια να μπορούν να μεταγγιστούν σε ασθενείς ανάλογα με τις ανάγκες τους. Υπάρχει όμως και η θεραπευτική πλασμαφαίρεση, κατά την οποία «παίρνουμε το πλάσμα από τον ασθενή και το περνάμε από ένα μηχάνημα ή από μια φυγόκεντρο» και αντικαθιστούμε την ποσότητα του πλάσματος που αφαιρείται με άλλο πλάσμα ή άλλο υγρό.
Πλασμαφαίρεση στο ιατρείο στο Κολωνάκι: Το περιστατικό πριν από περίπου έναν χρόνο
Ο Χρήστος Ιατρού εξηγεί ότι πληροφορήθηκε για το συγκεκριμένο κέντρο πριν από περίπου έναν χρόνο, με αφορμή ένα περιστατικό ασθενούς που νοσηλεύτηκε στο Υγεία. Όπως λέει, η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής τον κάλεσε να δει μια ασθενή η οποία είχε κάνει πλασμαφαίρεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασθενής ήταν 35 ετών και ερχόταν από την Κύπρο. Είχε κάνει πολλές συνεδρίες πλασμαφαίρεσης και, όπως ανέφερε ο πατέρας της, είχε πληρώσει «δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Όπως είπε, ενημερώθηκε για το περιστατικό ο Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος έκανε έλεγχο αλλά δεν βρήκε οποιοδήποτε μηχάνημα στο ιατρείο.
Αναφερόμενος στη χρήση της πλασμαφαίρεσης για αντιγήρανση και μακροζωία, ο κ. Ιατρού επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι τεκμηριωμένο, με μελέτες που να λέει ότι η πλασμαφαίρεση βοηθά σε αυτόν τον τομέα». Όπως εξηγεί, η θεραπευτική πλασμαφαίρεση προϋποθέτει ότι ο ασθενής νοσεί και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας πλασμαφαίρεσης που καθορίζουν σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ωφελήσει.
«Επομένως, όταν κανείς κάνει πλασμαφαίρεση, είναι ξεκαθαρισμένο» σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται, σημειώνει, τονίζοντας ότι το παράδοξο είναι πως η συγκεκριμένη πρακτική φέρεται να γινόταν σε ένα απλό ιατρείο.
Ο κ. Ιατρού υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα η πλασμαφαίρεση γίνεται στα νοσοκομεία, χωρίς να είναι απαραίτητο να πρόκειται για μεγάλο νοσοκομείο, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο μηχάνημα και οργανωμένη ομάδα. Μπορεί επίσης να πραγματοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλα θεραπευτήρια. Ο νεφρολόγος τονίζει, τέλος, ότι δεν αρκεί να υπάρχει ένα εγκεκριμένο μηχάνημα. Πρέπει το μηχάνημα να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο, να υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένος χειριστής και, κυρίως, η απαιτούμενη ιατρική παρουσία.
Πηγή: ERTNews
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν ξέρουμε πού είναι ο μικρός, ψάχνουμε να τον βρούμε»
«Με έκαψε - Ήταν ένας απλός ειδικευόμενος γιατρός»
Ο 27χρονος πρώην σύντροφός της υποστήριξε πως είχαν οικονομιικές διαφορές
Δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους
Μια γυναίκα φέρεται να υποβαλλόταν σε πλασμαφαίρεση σε διπλανό δωμάτιο
Οι Αρχές εξετάζουν το σενάριο της νάρκωσης του τραγουδιστή πριν την πλασμαφαίρεση
«Η ζημιά που κάνανε ανεπανόρθωτη»
Τι απαντάει η 5η ΥΠΕ για την άφιξη του ΕΚΑΒ 45 λεπτά μετά την κλήση
Απονομή δικαιοσύνης ζήτησαν οι οικογένειες Λάτα, Μπλέκα, Μπουρνάζη και Χούπα
Τι ισχυρίστηκε στον ανακριτή, πώς έκλεισαν το ραντεβού
Στο νοσοκομείο η κοπέλα
Έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν
«Πέθανε για μια βλακεία ο σύζυγός μου»
Η τυχαία γνωριμία με ιερέα και η κουβέντα τους που εξελίχθηκε σε ζεστή σχέση
Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Η νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια του αιφνίδιου θανάτου
Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
«Ο 58χρονος λέει σε όλους στη φυλακή τι έγινε με τον τραγουδιστή»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.