- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεγάλη Παρασκευή: Με κατάνυξη σε όλη τη χώρα οι τελετές της Αποκαθήλωσης
Από την Αθήνα και την Ύδρα μέχρι την Κέρκυρα και την Καβάλα, οι πιστοί βιώνουν την κορύφωση του Θείου Δράματος
Μεγάλη Παρασκευή με κατάνυξη σε όλη την Ελλάδα - Πλήθος πιστών παρακολούθησε τις τελετές Αποκαθήλωσης στην Αθήνα, την Κέρκυρα και την υπόλοιπη επικράτεια.
Σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης πραγματοποιείται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου σε ολόκληρη τη χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή, κορυφώνοντας το Θείο Δράμα της Ορθοδοξίας.
Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστοί συρρέουν σε ναούς και μοναστήρια για να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, τιμώντας με ευλάβεια τα Πάθη του Χριστού.
Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα και οι πρώτες πομπές των Επιταφίων ξεκινούν, μεταφέροντας το μήνυμα της θυσίας και της ελπίδας για την Ανάσταση. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, το κλίμα είναι φορτισμένο, με τις τοπικές κοινωνίες να βιώνουν έντονα τη θρησκευτική αυτή ημέρα.
Στη Μητρόπολη Αθηνών, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ αναμένεται η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στην Ύδρα, όπου η τελετή στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη ευλάβεια.
Στην Κέρκυρα, η παράδοση διατηρείται ζωντανή με τον πρώτο Επιτάφιο να τελείται στην Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο δίπλα στη θάλασσα. Οι φιλαρμονικές και οι χορωδίες συνοδεύουν τις περιφορές, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, ενώ δεκάδες Επιτάφιοι πραγματοποιούνται στην πόλη και τα χωριά του νησιού.
Στην Κοζάνη, η τελετή της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Αγίου Λογγίνου συγκέντρωσε πλήθος πιστών, με την πομπή να κατευθύνεται προς τον λόφο του Γολγοθά, σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα θρησκευτικά δρώμενα της περιοχής.
Συγκινητική ήταν και η αναπαράσταση στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, όπου το Σώμα του Χριστού αποκαθηλώθηκε τελετουργικά και τυλίχθηκε σε λευκό σεντόνι, ενώ μυροφόρες το ράντιζαν με άνθη και μύρο.
Η Μεγάλη Παρασκευή συνεχίζεται με τις περιφορές των Επιταφίων, ενώ οι πιστοί προετοιμάζονται για την κορύφωση του Πάσχα και το μήνυμα της Ανάστασης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο
Για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και ερευνητικές επισκέψεις στο εξωτερικό
Νέα απάτη στη Σταυρούπολη με λεία χρυσές λίρες Αγγλίας και κοσμήματα μεγάλης αξίας
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια και δεν έφυγες όταν άρχισε να πονά»
Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πού τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για πεζούς και οχήματα από τις 08:00 έως τις 20:00
Σο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.