Ελλαδα

Πρόγνωση Καλλιάνου: Πότε θα εξασθενήσουν τα μελτέμια - Οι περιοχές με τετραήμερο υψηλών θερμοκρασιών

Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες περπατούν υπό υψηλές θερμοκρασίες δίπλα σε σύστημα που βράζει σταγόνες νερού για δροσιά
Πρόγνωση Καλλιάνου: Πότε θα εξασθενήσουν τα μελτέμια - Οι περιοχές με τετραήμερο υψηλών θερμοκρασιών © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Αιχμές για τις προγνώσεις περί συνθηκών καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας, με τα μελτέμια να μην εξασθενούν ακόμη, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου. 

Σε ανάρτησή του για τον καιρό της νέας εβδομάδας, ο κ. Καλλιάνος αφήνει αιχμές για τις προγνώσεις περί συνθηκών καύσωνα τις επόμενες ημέρες. «Όχι, τα 40άρια δεν επιστρέφουν σε όλη τη χώρα από σήμερα Κυριακή έως την Τρίτη - Τετάρτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες των 40-42°C θα απασχολήσουν αποκλειστικά τη Δυτική Ελλάδα. Στην Αθήνα, φυσικά, δεν προβλέπονται 40°C. Η μέγιστη θερμοκρασία έως την Τρίτη θα φτάσει τους 37-38°C, ενώ από την Τετάρτη θα αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση της». 

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη ζέστη (40-42°C) θα είναι: η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, καθώς και η Δυτική και Νότια Πελοπόννησος. Στα Επτάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 39-40°C. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, στα Δυτικά πεδινά τμήματα της Πελοποννήσου την Τρίτη 12 Αυγούστου, να σημειωθούν πολύ τοπικά θερμοκρασίες που ίσως ξεπεράσουν για λίγο και τους 42°C. Θερμοκρασίες 39-40°C είναι πιθανό να σημειωθούν και σε πεδινά τμήματα της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης.

Στην υπόλοιπη πεδινή ηπειρωτική χώρα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 37-38°C. Στις προαναφερθείσες ημέρες, στα νησιά του Αιγαίου, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 34-36°C, με εξαίρεση το Βορειοανατολικό Αιγαίο όπου αναμένονται πιθανότατα 38-39°C.

Πότε υποχωρούν τα μελτέμια

Επιπλέον, αναφέρει ότι «η έντονη ζέστη, διάρκειας 3-4 ημερών, θα ταλαιπωρήσει ουσιαστικά μόνο τη Δυτική Ελλάδα.
β) Από 13-14 έως και 17-18 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε επίπεδα ανεκτά για την εποχή (33-35°C στις περισσότερες περιοχές, 35-37°C στα Δυτικά).
γ) Το μελτέμι δεν φαίνεται να εξασθενεί έως τις 17-18 Αυγούστου. Μπορεί να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις στην έντασή του, όμως θα παραμείνει ενισχυμένο.
δ) Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών θα παραμείνει αυξημένος τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα.
Αναλυτικά για την Αττική:
- Κυριακή 10 Αυγούστου: 36-37°C
- Δευτέρα 11 Αυγούστου: 38°C
- Τρίτη 12 Αυγούστου: 38°C
- Τετάρτη 13 Αυγούστου: 35-36°C
- Πέμπτη 14 Αυγούστου: 34°C
- Παρασκευή 15 Αυγούστου: 32-33°C

Η ΟΡΘΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ Όποια / όποιος αναμένει συνθήκες καύσωνα τις επόμενες...

Posted by Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ on Saturday, August 9, 2025

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY