- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Αθάνατοι» - 120 μαύρα μπαλόνια πάνω από το Εφετείο για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι
Ένοχοι 10 κατηγορούμενοι
Δίκη για το Μάτι: 120 μαύρα μπαλόνια πάνω από το Εφετείο για τα θύματα της πυρκαγιάς
Φωνάζοντας «Αθάνατοι» οι συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, άφησαν 120 μαύρα μπαλόνια στον ουρανό λίγο πριν αποχωρήσουν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων το οποίο αποφάσισε την ενοχή 10 κατηγορουμένων για την τραγωδία που βίωσε η χώρα τον Ιούλιο του 2018.
«Στην μνήμη των νεκρών μας, ταυτοποιημένων και αταυτοποίητων» έλεγαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκινημένοι με δάκρυα στα μάτια οι άνθρωποι που η φωτιά στο Μάτι τους σημάδεψε για πάντα.
Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ποιοι 10 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι - Αναλυτικά η απόφαση για τους 21 κατηγορούμενους
Το πρωί της Τρίτης (3.6) ανακοινώθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Το δικαστήριο αποφάσισε να κριθούν ένοχοι 10 κατηγορούμενοι, ενώ 11 κρίθηκαν αθώοι. Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς και ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης κρίθηκαν αθώοι.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ένοχοι κρίθηκαν -όπως και πρωτόδικα- οι κατηγορούμενοι:
- Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής,
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός,
- Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ,
- Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών,
- Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
- Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο άνθρωπος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.
Επιπλέον, στο Εφετείο κρίθηκαν ένοχοι, αν και πρωτόδικα κρίθηκαν αθώοι οι:
- Χρήστος Γκολφίνος, τότε Διευθυντής του «199» κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Μεταξύ άλλων για μη μετακίνηση περιπολικών και άλλων επίγειων μέσων.
- Φίλιππος Παντελεάκος τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.
- Δαμιανός Παπαδόπουλος τότε Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης, ένοχος κατά πλειοψηφία.
- Ιωάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, για δύο πράξεις (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, σωματική βλάβη εξ αμελείας)
Δίκη για το Μάτι: Ποιοι κρίθηκαν αθώοι από το Εφετείο
Η Ρένα Δούρου, ο Ευάγγελος Μπουρνούς και ο Ηλίας Ψινάκης κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο. Επιπλέον, απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες οι Χρήστος Πορτοζούδης, τότε διοικητής Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης τότε Διοικητής 1ης ΕΜΑΚ, Χαράλαμπο Συρογιάννη τότε υποδιοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων της Αστυνομίας, Χρήστος Λάμπρης τότε εναέριος συντονιστής, Χρήστος Δροσόπουλος κυβερνήτη του ελικοπτέρου «ΦΛΟΓΑ 1, Βάιος Θανασιάς και Αντώνιος Παλπατζής αντιδήμαρχοι Μαραθώνα και Δημήτριος – Στέργιος Καψάλης, τότε δήμαρχος Πεντέλης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας
Η ιστορία ενός σταθμού που όλοι περιμένουν να μεταφερθεί, αλλά που εξακολουθεί να μένει εκεί όπου τον ξέρουν όλοι
Χιλιάδες μαθητές διεκδικούν μια θέση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Αναλυτικά οι τροποποιήσεις στις Γραμμές 6 και 7 έως τις 30 Απριλίου
Αστάθεια σε Κρήτη και Δωδεκάνησα - Φυσιολογικές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ελλάδα
Πότε θα τη δούμε στον ανοιξιάτικο ουρανό
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή
Ένα παγκοσμίου βεληνεκούς έργο που ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία
Για ποια πάρκα πρόκειται
Αύριο η επίσκεψη από Μητσοτάκη - Μακρόν
Το σημείο έχει αποκλειστεί από πυροτεχνουργούς
Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τρεις κατηγορούμενους - Ένοχες δύο γυναίκες, αναμένεται η απόφαση για ποινές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.