Ελλαδα

Τσελέντης για σεισμό στη Ρόδο: Ας περιμένουμε δύο ημέρες να δούμε την εξέλιξη

«Η μετασεισμική ακολουθία (απούσα μέχρι τώρα) πρέπει να είναι υποτονική» σημειώνει ο σεισμολόγος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άκης Τσελέντης
Τσελέντης για σεισμό στη Ρόδο: Ας περιμένουμε δύο ημέρες να δούμε την εξέλιξη © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου

Ο Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του στο Facebook κάνει την εκτίμησή του για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Ρόδου. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο σεισμός φέρεται να ήταν ο κύριος, ενώ δεν εντοπίζεται μετασεισμική δραστηριότητα. «Επειδή η περιοχή όμως δίνει μεγάλα γεγονότα ας περιμένουμε 2 μέρες να δούμε την εξέλιξη», επισημαίνει ο σεισμολόγος. 

«Οι σεισμοί το Ελληνικού τόξου γίνονται αισθητοί σε μεγάλες επικεντρικές αποστάσεις. Από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες, ο σημερινός σεισμός έγινε αισθητός σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, Σάμο, Πάτμο, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Χανιά, Βούτες, Νότιο Λασίθι αλλά και σε παράκτιες περιοχές της Τουρκίας», προσθέτει. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Ο σημερινός σεισμός μεγέθους 5,8R εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. Β της Ρόδου. Ο σεισμός κατά μεγάλη πιθανότατα ήταν ο κύριος σεισμός και λόγω του μεγάλου βάθους των 60 km η μετασεισμική ακολουθία (απούσα μέχρι τώρα) πρέπει να είναι υποτονική. Επειδή η περιοχή όμως δίνει μεγάλα γεγονότα ας περιμένουμε 2 μέρες να δούμε την εξέλιξη.

Για την ιστορία αναφέρω ότι σεισμός 7R του 227|226 π.Χ ήταν καταστροφικός, και έπεσε κι ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου.

Έλαβε χώρα σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ περιοχή ΝΟΤΙΑ της Ρόδου που δεν έχει σχέσεις με το σημερινό επίκεντρο.

Έκτοτε έχουν γίνει αρκετοί σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα των 7.R με τον τελευταίο Τετάρτη 24 Απριλίου 1957. Πριν την εκδήλωση του κύριου σεισμού έγιναν αρκετοί προσεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν στις 23 Απριλίου μεγέθους 6,8 Ρίχτερ. Η σεισμικότητα της Ρόδου καθορίζεται από το Ελληνικό ηφαιστειακό τόξο (όπου η πλάκα της Αφρικής βυθίζεται κάτω από το Αιγαίο) και το ΒΑ τέλος της ζώνης καταβύθισης υπάρχει η Ρόδος.

Οι σεισμοί το Ελληνικού τόξου γίνονται αισθητοί σε μεγάλες επικεντρικές αποστάσεις. Από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες, ο σημερινός σεισμός έγινε αισθητός σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, Σάμο, Πάτμο, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Χανιά, Βούτες, Νότιο Λασίθι αλλά και σε παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.

Ο σημερινός σεισμός μεγέθους 5,8R εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. Β της Ρόδου. Ο σεισμός κατά μεγάλη πιθανότατα...

Posted by Akis Tselentis on Monday, June 2, 2025

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY