- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η σημαντικότερη αιτία δυστυχημάτων στον δρόμο - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα
Η μάστιγα της κακής συνήθειας και οι αυστηρές ποινές που έρχονται
Η σημαντικότερη αιτία δυστυχημάτων στον δρόμο - Πρώτη η Ελλάδα στη λίστα των χωρών όπου έγινε η έρευνα.
H απόσπαση προσοχής στην οδήγηση αποτελεί τη βασική αιτία για 2,5 εκατομμύρια ατυχήματα και χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως ετησίως. Αυτό ήταν το σημαντικότερο αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Wakefield Research, ενώ το αμερικανικό site που συγκρίνει των τιμές των ασφαλειών στα αυτοκίνητα «carsurance» εκτιμά πως καθημερινά 1.000 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία από την ίδια αιτία.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως η απόσπαση προσοχής στην οδήγηση αποτελεί την αιτία που χάνουν την ζωή τους 8 άνθρωποι καθημερινά. Αρκούν μόλις τρία δευτερόλεπτα για να σημειωθεί ατύχημα, αφού σε αυτή την χρονική στιγμή το αυτοκίνητο αν πηγαίνει με 50 χλμ/ώρα μπορεί να διανύσει απόσταση άνω των 40 μέτρων.
Επίσης αν ο οδηγός προσπαθήσει να πιάσει κάποιο αντικείμενο κατά τη διάρκεια της οδήγησης αυξάνει οκτώ φορές την πιθανότητα να τρακάρει, ενώ αν στείλει μηνύματα οδηγώντας οι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται κατά έξι φορές σε σχέση με την κατάσταση που θα βρεθεί αν είχε πιει αλκοόλ.
Το 15ο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για την υπεύθυνη οδήγηση το 2024 έχει καταγράψει την πρωτιά των Ελλήνων στη χρήση κινητού ανάμεσα στις 11 χώρες όπου έγινε η έρευνα. Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες και τις Ελληνίδες οδηγούς (81%) παραδέχονταν πως χρησιμοποιούν το κινητό τους ή το gps τους καθώς οδηγούν. Ποσοστό 72% παραδέχθηκε επίσης πως μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί, ενώ το 55% μιλάει μεν στο τηλέφωνο αλλά με bluetooth. Επίσης το 47% ρυθμίζει το gps του ενώ οδηγεί με το 12% να αναφέρει πως την ώρα που οδηγεί χρησιμοποιεί το κινητό του για να δει ταινία ή βίντεο.
Η σημαντικότερη αιτία δυστυχημάτων στον δρόμο
Η έλλειψη προσοχής αναγνωρίζεται συνολικά ως σημαντικότερη αιτία δυστυχημάτων στον δρόμο από το 51% των οδηγών. Στην Ελλάδα, η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί τη βασική αιτία δυστυχημάτων (59%), με την απόσπαση προσοχής στην οδήγηση να καταλαμβάνει την 2η θέση με ποσοστό 53% και ακολουθούν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (42%) και η κούραση- υπνηλία (3%).
Στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σύντομα θα εφαρμοστεί νέος νόμος που δεν θα επιτρέπει στους οδηγούς να κρατούν κινητό ή άλλη συσκευή, ενώ οδηγούν σε αυτοκινητόδρομο. Δεν επιτρέπεται να πιάνουν κινητό ή άλλες συσκευές ούτε ακόμη και αν είναι σταματημένοι στην κίνηση ή σε κόκκινο φανάρι, ενώ τα hands free επιτρέπονται.
Στον Καναδά η αστυνομία της πόλης Kingston υιοθέτησε μια πρακτική που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει drone πάνω από τρεις μεγάλες οδικές διασταυρώσεις και να βλέπει πόσοι οδηγοί χρησιμοποιούν το κινητό τους.
Στην Ελλάδα ο νέος ΚΟΚ προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όποιον μιλάει στο κινητό του όταν οδηγεί. Την πρώτη φορά που οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα πιάνουν κάποιον να οδηγεί με το κινητό στο χέρι, το πρόστιμο θα είναι 350 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες. Αν το επαναλάβει δεύτερη φορά, τότε το πρόστιμο φθάνει τα 1.000 ευρώ με αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, ενώ αν υπάρξει νέα υποτροπή τότε ο οδηγός θα δέχεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και το δίπλωμα θα αφαιρείται για 1 χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 θάνατοι σε μία εβδομάδα
Περίπου 45.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από χθες στο Ρέθυμνο
«Έρχονται ακόμη δυσκολότερες συνθήκες»
Τη βαλίτσα, μέσα στην οποία βρισκόταν η γυναίκα, εντόπισε ένας άστεγος
Eξαιρετικά αντίξοες οι συνθήκες - Τιτάνια η μάχη των πυροσβεστών
Τα εναέρια μέσα δεν μπορούν μέχρι στιγμής να πετάξουν στην Κρήτη
Γιατί πραγματοποιήθηκε η διακοπή
Η νέα γραμμή θα συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο
Οι άνεμοι φτάνουν τα 9 μποφόρ
Περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε - «Να μην το ζήσω ξανά»
Eκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο
«Δηλώνω την απογοήτευσή μου για την αντιμετώπισή μου ως κοινού εγκληματία»
Πάνω από 120 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές των ανέμων
Τα πρώτα βήματα του πρώην παίκτη του Survivor που δεν το βάζει κάτω
Εντολή απομάκρυνσης προς τον Δρυό - Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο νησί
Το τρίτο απόσπασμα από το υπό ολοκλήρωση και υπό έκδοση δοκίμιό μου με αναφορά στο Άγιον Όρος και την Αθωνική Πολιτεία
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.