- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνολάκης για Σαντορίνη: To ηφαίστειο, μας χτυπάει «καμπανάκια»
Στα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή Live News στο Mega, ο κ. Συνολάκης, ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξήγησε ότι το πρώτο σενάριο είναι πως «όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα, το σεισμικό σμήνος, θα σταματήσει, όπως έγινε το 2011». Το δεύτερο σενάριο είναι όλες αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, είπε, ενώ το τρίτο είναι «κάποια στιγμή να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου».
Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια έκρηξη (σ.σ. του ηφαιστείου), υπογράμμισε, η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια. Σε ερώτηση για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι αυτή «είχε ξεκινήσει, πολύ ήπια, από το καλοκαίρι. Είμαστε σε μία φάση που, ακόμα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει».
«Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Είναι ενεργό και μας χτυπάει καμπανάκια, έχει να κάνει έκρηξη από το 1950... άρα, τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε στο σημείο που... δίνει έκρηξη περίπου κάθε 50 χρόνια» συνέχισε. «Το θέμα είναι, είτε γίνει σεισμός είτε γίνει σεισμός με τσουνάμι είτε υποθαλάσσια έκρηξη με τσουνάμι, η Πολιτεία να είναι έτοιμη. Αν γίνει έκρηξη με τσουνάμι, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι σαν αυτή του 1956, δεν φαντάζομαι κάτι πιο ακραίο» προσέθεσε.
Αναλύοντας περισσότερο το σενάριο μιας ηφαιστειακής έκρηξης με τσουνάμι, είπε ότι οι άνθρωποι το 1956 επιβίωσαν, γιατί ήξεραν να απομακρυνθούν. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο, τόνισε, επειδή το φαινόμενο είναι πολύ γρήγορο, κάθονται και το βλέπουν και τραβάνε φωτογραφίες με την κάμερα ή με το κινητό και νομίζουν ότι έρχεται πολύ αργά και θα τρέξουν πιο γρήγορα.
«Μόλις φτάσει στην ακτογραμμή, το τσουνάμι επιταχύνει» κατέληξε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων - Δεν απειλήθηκαν κατοικίες
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ένα ελικόπτερο επιχειρούν στο σημείο
25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τα μηχανογραφικά
Πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένης αλιείας με χρηματοδότηση από την ΕΕ εξετάζει το υπουργείο
Γενικά αίθριο σκηνικό σε όλη τη χώρα - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σε εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς
Τιτάνια μάχη πριν από τη δύση του ηλίου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Διαδραστικός χάρτης δείχνει τη χρονική και γεωγραφική πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς τα Στύρα
Καίγεται δάσος κοντά στα Μεσοχώρια
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής
Σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών - Κινητοποίηση των αρχών
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών για την επέκταση της Καλαμαριάς, η βασική γραμμή λειτουργεί ξανά κανονικά
STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία, είναι το μήνυμα της πορείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.