Ελλαδα

Γάμος ομόφυλων: Δημοσιεύτηκε η πρώτη αγγελία γάμου στα Χανιά

Αλλάζουν οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iστορική στιγμή η θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριώ
Iστορική στιγμή η θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών © Unsplash+ / Getty Images

Γάμος ομόφυλων: Δημοσιεύτηκε η πρώτη αγγελία γάμου στα Χανιά

Λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, δημοσιεύτηκε και η πρώτη αγγελία γάμου ομοφύλων στα Χανιά. Η δημοσιέυση που επικαλείται το zarpanews.gr, έγινε στην εφημερίδα Χανιώτικα νέα, στο φύλλο του Σαββάτου.

viber_image_2024-02-24_08-30-12-519

Γάμος ομοφύλων: Αλλάζουν οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου - Πώς θα αποτυπώνονται τα στοιχεία

Αλλάζουν οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ειδικότερα, οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου μεταβάλλονται ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων.

Πλέον, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, θα υπάρχουν δύο πλαίσια στα στοιχεία γονέων, όπου μπαίνουν το «πατέρας – πατέρας» και «μητέρα – μητέρα», αντίστοιχα.

Παράλληλα, σε σχέση με τις ληξιαρχικές πράξεις γάμου, στο πλαίσιο του/της συζύγου, μπαίνουν αντίστοιχα το «γυναίκα – γυναίκα» και «άνδρας – άνδρας».

Οι αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεων

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «δίνεται η δυνατότητα στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, όπως αυτά παράγονται από το Μητρώο Πολιτών, να περιλαμβάνονται τα στοιχεία ενός μόνο γονέα ανεξαρτήτως φύλου, εφόσον αυτό προκύπτει από κάποια άλλη αρμόδια αρχή».

«Τα ονοματεπωνυμικά πεδία ιδιότητας γονέα ήτοι τα πεδία “Ονομα πατρός”, “Επώνυμο πατρός”, “Ονομα μητρός”, “Επώνυμο μητρός” επί των ληξιαρχικών πράξεων γάμου και συμφώνου συμβίωσης και “Πατρώνυμο”, “Μητρώνυμο” επί της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είναι δυναμικά και προσαρμόζονται αναλόγως ώστε να αποτυπώνεται η αστική κατάσταση του φυσικού προσώπου», αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ.

«Απαλείφεται το πεδίο “Επώνυμο πατρός (μόνο μητέρα)” στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης στο Μητρώο Πολιτών», προστίθεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ