«Παρακαλούσαμε να είναι τραυματισμένα και όχι νεκρά»: Μητέρα που έχασε την κόρη της στα Τέμπη κατέθεσε ως μάρτυρας
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού
Τέμπη: Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού - Η συγκινητική εξομολόγησή της
Σε φορτισμένο κλίμα ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών με την μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα, να καταθέτει ως μάρτυρας προκαλώντας την συγκίνηση των μελών.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων για τα θύματα της τραγωδίας, Μαρία Καρυστιανού είπε: «Με βλέπετε εδώ μόνη μου αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειες τους. 180 τραυματίες δίπλα μου».
Η μάρτυρας που έχασε στα Τέμπη την κόρη της συνέχισε λέγοντας: «Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλήψεις που δεν χρειαζόταν η Εξεταστική. Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες», ενώ μίλησε για ένα «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών».
«Σε αυτό το έγκλημα, που έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι η απόδοση ευθύνης είναι μονόδρομος, ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της δικαιοσύνης», είπε.
Πού απέδωσε ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών η μητέρα θύματος
Η κ. Καρυστιανού αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στο γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω;» ενώ αναρωτήθηκε: «είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;».
Παράλληλα ανέφερε ότι αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.
Μάλιστα κατέθεσε ότι οι δικαστικοί που ερευνούσαν το δυστύχημα δεν είχαν πάει στην περιοχή. «Θεωρώ ότι γινόταν μία παράνομη μεταφορά. Και γι’ αυτό έγινε αλλοίωση του τόπου του συμβάντος», ανέφερε κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και κενά στην έρευνα.
Η κ. Καρυστιανού, απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, απέδωσε ευθύνες στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στην Hellenic Τrain και στην ΡΑΣ.
Κατέθεσε ακόμη ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και υποστήριξε οτι οι παροχές της κυβέρνησης στους συγγενείς κινούνται στην φιλοσοφία του να μην μιλάς.
Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στη μητέρα λέγοντας πως ως γονείς και οι ίδιοι θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης ρώτησε τη μάρτυρα για τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα. Η Μαρία Καρυστιανού περιέγραψε τον τόπο της τραγωδίας με βαγόνια που «κάπνιζαν», λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση, αλλά και την αγωνία των συγγενών στα νοσοκομεία. Όπως είπε, η ταυτοποίηση για την δική της περίπτωση διήρκησε δύο ημέρες, «δεν περνούσαν τα δευτερόλεπτα. Πώς μπορούσαν να μην περνούσαν τα δευτερόλεπτα;», διερωτήθηκε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, η κυρία Καρυστιανού είπε ότι έχει καταθέσει μήνυση στην οποία καταφέρεται εναντίον των υπολοίπων υπουργών.«Για εμένα η δικαίωση είναι η τιμωρία των ενόχων και η διασφάλιση ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, περιμένω να έρθει από την δικαιοσύνη», ανέφερε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για πολύ δύσκολη μεταφορά διότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός
Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου
Όπως εξηγεί, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Νέος νόμος φέρνει ψηφιακό σύστημα καταγραφής παραβάσεων - Στόχος η πρόληψη τροχαίων
Αναλυτικά οι διακοπές κυκλοφορίας σε βασικές οδούς της πρωτεύουσας την Κυριακή το πρωί
Η πρόγνωση για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου από το meteo και την ΕΜΥ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.