- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνολάκης για το σύστημα πρόβλεψης σεισμών - Παγίδες θανάτου οι πιλοτές
Τι είπε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν στη χώρα μας
Συνολάκης για το σύστημα πρόβλεψης σεισμών - Παγίδες θανάτου οι πιλοτές. Τι είπε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν στη χώρα μας
Για τον φονικό σεισμό στην Ιαπωνία και το σύστημα προειδοποίησης που χρησιμοποιεί η χώρα μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, στην εκπομπή Update και τον Θάνο Σιαφάκα.
Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο που ελλοχεύει στη χώρα μας στις πιλοτές σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, χαρακτηρίζοντάς τις ως παγίδες θανάτου. «Οι πιλοτές είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου για τις ψηλές κατασκευές. Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να έχεις ένα σε ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες».
Κ. Συνολάκης: Πώς θα μπορούσε το σύστημα πρόβλεψης σεισμών της Ιαπωνίας να εφαρμοστεί στην Ελλάδα – Παγίδες θανάτου οι πιλοτές https://t.co/4u76SlUTsF
— ERTNEWS (@ertnewsofficial) January 2, 2024
Σε σχέση με το σύστημα προειδοποίησης σεισμών που διαθέτει η Ιαπωνία, ο κ. Συνολάκης τόνισε: «Το σύστημα αυτό στην Ιαπωνία δεν είναι καινούργιο. Στη χώρα μας, αν πάρουμε φερειπείν, δεν θα μπορούσε να προστατεύσει το Ηράκλειο από τη στιγμή που γίνεται σεισμός, να έρθει ένα μήνυμα προτού γίνει ο σεισμός. Αν ο σεισμός είναι κάτω από το Ηράκλειο, αλλά θα μπορούσε το μήνυμα να φτάσει στα Χανιά[…] Ο τρόπος που δουλεύει αυτό το σύστημα είναι ως εξής: Υπάρχουν πάρα πολλοί σεισμογράφοι ή μετρητές, ένα αντίστοιχο εργαλείο που λέγεται μετρητές επιτάχυνσης. Αυτοί λοιπόν μετρούν και βλέπουν πόσο γρήγορα έρχονται. Ξεκινούν τα κύματα από τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο. Από τη στιγμή που φτάσουν σε ένα σημείο βγαίνει η προειδοποίηση, η οποία ανάλογα με το πόσο μακριά από το επίκεντρο, θα σου δώσει ένα αντίστοιχο χρόνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν φερειπείν ήσουνα στη Ντάκα ή στην Οσάκα, που είναι σε μια απόσταση περίπου 300 χιλιόμετρα, αν υπολογίσει κανείς μια ταχύτητα διάδοσης του κύματος 5,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, θα είχε κανείς περίπου μπροστά του σχεδόν 1 λεπτό. Αν ήταν πιο κοντά θα είχε λιγότερη προειδοποίηση».
«Θα μπορούσε κάποια στιγμή να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα, όταν υπάρξουν περισσότεροι σεισμογράφοι. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι τεχνολογικά άπιαστο για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να γίνει, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πραγματικά, αν γινόταν ένας σεισμός, στις Αλκυονίδες και είμαστε στην Αθήνα, το σύστημα αυτό μπορεί να έδινε 10-15 λεπτά σε σχέση βέβαια πάντα με την απόσταση. Και αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει».
Πηγή: ertnews
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι ισχύει λόγω της 24ωρης απεργίας
Δυνάμεις των ΜΑΤ στη σημείο
Ένας Αμερικανός επιβάτης παρουσιάζει «ελαφρά συμπτώματα»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ήταν αυτός που βοήθησε τον συμπαίκτη του να βγει από τη θάλασσα μετά το χτύπημα από το σκάφος
«Ακρωτηριάστηκε το ένα πόδι και το άλλο πόδι έχει σοβαρό θέμα στον αστράγαλο»
Οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν μέσω του Panic Button του 73χρονου
Συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο του βρέφους
Πώς θα κινηθούν Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Από σιδηροδρομικούς χώρους και εγκαταστάσεις σε τέσσερις γεωγραφικές ενότητες της χώρας
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Εξετάζονται και για άλλες ληστείες
Διαδραστικά τραπέζια, ψηφιακοί χάρτες, live ροές ενημέρωσης, αναφορές στις εξελίξεις, κι ένας κινηματογράφος 360 μοιρών βάζουν τον επισκέπτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.