Ελλαδα

Πώς οι Imagine Dragons αποκάλυψαν το κρατικό μπάχαλο

«Το έκαναν χωρίς να το θέλουν και χωρίς να κάνουν τίποτα πέρα από τη δουλειά τους»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς οι Imagine Dragons αποκάλυψαν το κρατικό μπάχαλο
© NDPPHOTO / ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις αντιδράσεις για τη διεξαγωγή της συναυλίας των Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel

Για αρχή, να πω ότι το έκαναν χωρίς να το θέλουν και χωρίς να κάνουν τίποτα πέρα από τη δουλειά τους, δηλαδή να παίξουν μουσική. Tο έκαναν όμως με τόσο ξεκάθαρο τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.   

Δεν έχω ιδέα από πολιτική προστασία και ειδικά σχέδια για την αντιμετώπιση καταστροφών. Γι’ αυτό δεν έχω ιδέα αν η κρατική αντίδραση στον Βόλο, την Καρδίτσα και τις άλλες περιοχές που υπέστησαν τον Ντάνιελ ήταν έγκαιρη ή καθυστερημένη. Δεν έχω ιδέα αν ο χειρισμός ήταν κακός, αν ήταν καλός, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερος αν οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Δεν έχω ιδέα αν το σχέδιο ήταν καλό, μέτριο ή κακό. Συνεπώς δεν θα πω τίποτα για την αντίδραση του «κρατικού μηχανισμού» και την αποτελεσματικότητά του στις πλημμύρες. Δεν χρειάζεται κιόλας. Γιατί το μπάχαλο στον κρατικό τομέα που μάλλον αυτοσαρκαστικά ονομάζεται «πολιτική προστασία» αποδείχτηκε με τη συναυλία των Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ.

Την Τετάρτη στην Αθήνα έριξε καρέκλες. Το βίντεο με την κυρία που την παρασέρνει το ρέμα της Βασιλίσσης Σοφίας και το άλλο βίντεο με τους καταρράκτες του σταθμού μετρό του Ευαγγελισμού ήταν από την Τετάρτη. Η Τετάρτη ήταν μια πολύ επικίνδυνη μέρα για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου κι αυτό δεν το λέω εγώ. Το αναγνώρισε το ίδιο το κράτος το οποίο μέσω του σωτήριου 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τόσο επικίνδυνη μέρα ήταν η Τετάρτη.

Παρόλα αυτά, την Τετάρτη, η συναυλία των Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ έγινε κανονικά σα να μην τρέχει τίποτα.

Δηλαδή, το ίδιο κράτος που θεωρεί τα καιρικά φαινόμενα μιας μέρας τόσο επικίνδυνα ώστε να στείλει μήνυμα περιορισμού μετακινήσεων, επιτρέπει να διεξαχθεί κανονικά μια συναυλία την οποία θα παρακολουθούσαν χιλιάδες άνθρωποι που θα έπρεπε να μετακινηθούν προς το ΟΑΚΑ από κάθε άκρη του λεκανοπεδίου.

Φταίει το ότι στο Υπουργείο Προστασίας δεν είχαν ιδέα για τη συναυλία; Φταίει το ότι είχαν ιδέα αλλά, για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να φανταστώ, φοβήθηκαν να επιβάλουν την αναβολή της; Φταίει ότι είχαν στείλει το 112 για πλάκα οπότε στην πραγματικότητα δεν υπήρχε λόγος ματαίωσης της συναυλίας; Σε κάθε περίπτωση η διεξαγωγή της συναυλίας απέδειξε ότι το κράτος είναι ένα μπάχαλο το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει έναν μεγάλο κίνδυνο για τις ζωές των πολιτών και ταυτοχρόνως να μην κάνει τίποτα για να περιορίσει τον κίνδυνο αυτό.

Κάποιοι συμπολίτες μπορεί να ισχυριστούν ότι το κράτος δεν μπορεί να παίρνει από το χεράκι τους πολίτες του, αλλά θα το κάνουν επειδή μάλλον δεν καταλαβαίνουν ότι μια από τις δουλειές του κράτους είναι ΚΑΙ να παίρνει από το χεράκι αυτούς που είτε λόγω ηλικίας (οι συναυλίες δεν είναι Κ18) είτε λόγω χρόνιας ανωριμότητας μπορεί όχι μόνο να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, να δεσμεύσουν πόρους (ανθρώπινους και χρηματικούς) που το κράτος είναι υποχρεωμένο να διαθέσει για να τους σώσει τη ζωή.

Αν παρ' όλα αυτά το κράτος δεν θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά του και αν η κυβέρνηση (που στην Ελλάδα δυστυχώς ταυτίζεται με το κράτος) θέλει να περιοριστεί στον ρόλο του παρατηρητή και του σχολιαστή, αν θέλει απλώς να επισημαίνει τους θανάσιμους κινδύνους αλλά να μην εμποδίζει την έκθεση σε κίνδυνο όσων δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τον θανάσιμο κίνδυνο, νομίζω πως καλό θα ήταν το αρμόδιο υπουργείο αντί για Πολιτικής Προστασίας να ονομαστεί Υπουργείο του Ό,τι σας Φωτίσει ο Θεός. Και μπράβο του.    

ΥΓ – Βέβαια, δεν καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες για τη διεξαγωγή της συναυλίας από μεγάλους ανθρώπους που πήγαν στη συναυλία. Καλά να μην καταλαβαίνεις τον κίνδυνο. Καλά να τον καταλαβαίνεις και να αποφασίζεις να τον αγνοήσεις. Αλλά το να καταλαβαίνεις τον κίνδυνο, να αποφασίζεις να τον αγνοήσεις και ταυτοχρόνως να διαμαρτύρεσαι που κάποιος δεν σε σταματά, είναι κάτι που μόνο ψυχολόγοι και ψυχίατροι μπορούν να εξηγήσουν.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ