Ελλαδα

ΕΔΕ για τη διαχείριση της τραγωδίας στο Blue Horizon από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά

Τι ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blue Horizon
© EUROKINISSI/ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Blue Horizon - Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: ΕΔΕ για τη διαχείριση της τραγωδίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείο Πειραιά ξεκινά με εντολλη του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ως προς τη διαχείριση του περιστατικού με το θάνατο του 36χρονου κατά τον απόπλου του Blue Horizon.

Νωρίτερα ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον Real FM, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρχαν άνθρωποι του Λιμενικού στο σημείο την ώρα του συμβάντος και γιατί δεν παρενέβησαν, τόνισε: «Υπήρχε άνθρωπος του Λιμενικού και, εφόσον εκείνη τη στιγμή είχε τελειώσει η επιβίβαση, αυτό που έκανε ήταν να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Δεν είχε στραμμένα τα μάτια του στο πλοίο. Άκουσε τη φασαρία, αμέσως πήγε προς το σημείο, προσπάθησε να δει και να καταλάβει τι έγινε, και με τη συνδρομή του καβοδέτη ανέσυραν τον άνθρωπο και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το πλοίο απέπλευσε κανονικά σαν μη συνέβη τίποτα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Ο ύπαρχος και ο αξιωματικός θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει αμέσως τον καπετάνιο και να μη φύγει το πλοίο και να αναγκαστούμε να το καλέσουμε πίσω. Από τη στιγμή που είχαν λυθεί οι κάβοι, για λόγους ασφαλείας το πλοίο έπρεπε να αποπλεύσει. Αλλά, από τη στιγμή που βγήκε από την μπούκα, έπρεπε να σταματήσει και να επιστρέψει, κάτι που δεν έκανε».

Blue Horizon: Από το Λιμενικό ενημερώθηκε ο καπετάνιος του πλοίου για την τραγωδία

Σημειώνεται ότι οι δύο εργαζόμενοι που ενεπλάκησαν με τον άτυχο 36χρονο δεν ενημέρωσαν τον κυβερνήτη του πλοίου για το περιστατικό. Στελέχη του λιμενικού ενημερώθηκαν για τη σορό, είδαν βίντεο από κάμερα που κατέγραψε τι πραγματικά συνέβη και αμέσως, ενημέρωσαν τον καπετάνιο να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι. 

Αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας που καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης (5.9) στο λιμάνι του Πειραιά μίλησε στην ΕΡΤ για τη στιγμή που μέλη του πληρώματος του Blue Horizon σπρώχνουν από τον καταπέλτη του πλοίου τον 36χρονο, αλλά και τις ενέργειες που έκαναν όταν ο άνδρας βρισκόταν στο νερό. «Τον κοίταξαν να βυθίζεται στο νερό και έδωσαν εντολή να αναχωρήσει το πλοίο», τονίζει ο αυτόπτης μάρτυρας.

«O άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ. «Όλοι φωνάζαμε τι κάνεις, τι κάνεις», αποκάλυψε λέγοντας ότι ακόμα και μετά που ξεκίνησε το πλοίο και η δίνη της προπέλας παρέσυρε τον άνδρα στο νερό ο αξιωματικός του καταστρώματος αφού έριξε μια ματιά έδωσε εντολή να ξεκινήσει το πλοίο. «Πνίγεται ένας άνθρωπος και γυρνάς και λες φεύγουμε, χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις πνίγεται ένας άνθρωπος. Χωρίς να συμβαίνει τίποτα ξεκίνησε το πλοίο», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Όπως είπε, μετά από λίγα λεπτά το σώμα του 36χρονου ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας. «Μας σταματήσαν αρόδο και μετά μας γύρισαν πίσω» δήλωσε. Ο ίδιος καταγγέλλει τους ψευδείς ισχυρισμούς μελών του πληρώματος που δήλωσαν ότι ο άνδρας που προσπάθησε να επιβιβαστεί την ώρα που αναχωρούσε το πλοίο έπεσε μόνος του. «Αυτό δεν έγινε», τόνισε ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες και άλλων επιβατών ότι τον πέταξαν από τον καταπέλτη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

Πνιγμός η αιτία θανάτου του 36χρονου Αντώνη στο Blue Horizon

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της Athens Voice, η εξέταση που διενήργησαν νωρίτερα σήμερα οι ιατροδικαστές Ηλίας Μπογιόκας και Σωκράτης Τσαντίρης στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, έδειξε πως ο θάνατος του 36χρονου οφείλεται σε πνιγμό.

Επίσης, διαπιστώθηκε ένα βαρύ τραύμα στο κεφάλι, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από πρόσκρουση στο τσιμεντένιο τοιχίο του λιμανιού.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ