Ελλαδα

Βloomberg: Θερμοκρασίες ρεκόρ τον Αύγουστο στη νότια Ευρώπη

Το νέο κύμα καύσωνα φέρνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρατηρείται μία επέκταση της θερινής περιόδου μέσα στο φθινόπωρο
© Eurokinissi

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg για την Ελλάδα - Ποιες θερμοκρασίες θα αγγίξει ο υδράργυρος -  Όσα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Νέο κύμα καύσωνα με υγρασία και θυελλώδεις ανέμους θα επικρατούν στη νότια Ευρώπη μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, αναφέρει το Bloomberg.

Το νέο κύμα καύσωνα που ετοιμάζεται να πλήξει τη νότια Ευρώπη μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα δημιουργήσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία στο «κόκκινο»

Στη Ρώμη και την Καταλονία σημειώθηκαν μέσα στον Ιούλιο θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή ενώ η Σαρδηνία άγγιξε τους 48 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας έτσι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ, που ενδέχεται κι αυτό μέσα στον Αύγουστο να καταρριφθεί.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για την ξηρά όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, ως εκ τού του υπάρχει η πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», αναφέρει η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίζουν στα δύο την Ευρώπη

Οπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τα κύματα καύσωνα που έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, οδήγησαν σε θερμοκρασίες ρεκόρ τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Ιούνιο. Οι πλημμύρες που καταγράφηκαν στην Ινδία και τις ΗΠΑ αλλά και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, αποτελούν ακραία παραδείγματα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Αύγουστο αναμένονται θερμοκρασίες κάτω από το συνηθισμένο σε βόρειες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, πολλών περιοχών της Γαλλίας αλλά και των σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που θα ανακουφίσει τους αγρότες.

Ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό του μήνα οι θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους μέσους όρους της εποχής, προκαλώντας πιθανώς και τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Eπέκταση της θερινής περιόδου και η συρρίκνωση των ενδιάμεσων εποχών
© Pixabay

Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο δημιουργούν ακραίες συνθήκες

Αναφορικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Μεσόγειο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως τα χιλιάδες στρέμματα γης που κάηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα από τις 15 Ιουλίου θα έχουν ως αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες έντονης ξηρασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός.

Ακόμα, το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης τροπικών καταιγίδων με τον «αεροχείμαρρο» του Βόρειο Ατλαντικού ενδεχομένως να εντείνει τον κίνδυνο αυξημένων θερμοκρασιών μέσα στον Αύγουστο.

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη για τον Αύγουστο, προβλέπουμε ψυχρότερες, υγρότερες, συνθήκες με περισσότερους ανέμους και συννεφιά σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ οι άνω των κανονικών θερμοκρασίες θα περιοριστούν στην Ιβηρική, τη νότια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε η Έιμι Χότζσον, επικεφαλής των μετεωρολογικών προβλέψεων για την Ευρώπη στο Atmospheric G2. «Υπάρχει η πιθανότητα για περαιτέρω ακραία ζέστη, καύσωνες και νέα ρεκόρ εδώ», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ