Ελλαδα

Τραγωδία με 79 νεκρούς μετανάστες σε ναυάγιο ανοικτά της Πύλου - Τρία άτομα για ανάκριση

Στην Καλαμάτα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετανάστες από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αποβιβάζονται στο λιμάνι της Καλαμάτας
© EUROKINISSI

Πύλος: 79 οι νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους - Φόβοι για αύξηση των θυμάτων - Πληροφορίες για 500 επιβαίνοντες στο πλοιάριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων. 

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει, από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 104 έχουν διασωθεί. Η επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό κάνει λόγο για μόλις 17 νεκρούς.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο αριθμός των νεκρών μεταναστών μπορεί να αυξηθεί. Κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). 

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctc93p71rmxl)

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2:30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Οι 104 διασωθέντες μεταφέρθηκαν από θαλαμηγό στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να τους υποδεχθεί. Εως τώρα στο νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν διακομισθεί 29 άνθρωποι. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία της Κυπασισσίας στη Μεσσηνία, της Σπάρτης και της Τρίπολης.

Νωρίτερα, τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctc72zdhxzw9)

Το χρονικό

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος, που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, έπλεε για πέντε ημέρες υπό καλές καιρικές συνθήκες, μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε. Ο αρχικός αριθμός των επιβαινόντων παραμένει απροσδιόριστος, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 400 έως και πάνω από 700 μετανάστες.

Αρχικά, το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή μεσημεριανές ώρες της Τρίτης (14/06) από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία. Στη συνέχεια, για το σημείο απέπλευσε παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε τη βάρκα με τους μετανάστες να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια. Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής, έλαβε αρνητική απάντηση, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Λιμενικού.

Τραγωδία με 79 νεκρούς μετανάστες σε ναυάγιο ανοικτά της Πύλου - Τρία άτομα για ανάκριση

Το απόγευμα της Τρίτης, φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής. Εν συνεχεία, δεύτερο φορτηγό πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής, αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Το βράδυ της Τρίτης, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού έφτασε μέχρι τη βάρκα και επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ματαναστών πάνω της. Εκείνοι, όμως, αρνήθηκαν την οποιαδήποτε συνδρομή, δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Τελικά, το σκάφος με τους μετανάστες ανετράπη και βυθίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πύλος: Κινητοποίηση για την περίθαλψη των διασωθέντων

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και την φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που σημειώθηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Μεγάλη κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Ειδικό σχέδιο από την Πολιτική Προστασία

Μετά το ναυτικό ατύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης - το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής - να προχωρήσουν  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.»

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ μιλά για τουλάχιστον 400 επιβαίνοντες

Τους φόβους του ότι στο πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου επέβαιναν εκατοντάδες ακόμη άτομα εκφράζει με ανάρτηση του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Αναφέρει ότι μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν.

«Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα», τονίζει.

«Είναι αποκαρδιωτικό. Ανασύρθηκαν 41 πτώματα & φόβοι ότι εκατοντάδες άλλοι μπορεί να αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτηση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Χρειαζόμαστε περισσότερα ασφαλή μονοπάτια για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Δεν πρέπει να αφήνονται με αδύνατες επικίνδυνες για τη ζωή επιλογές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην Καλαμάτα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασε στην Καλαμάτα γύρω στις 4 το απόγευμα και επισκέφτηκε τους διασωθέντες στο λιμάνι της πόλης. Μάλιστα, υπήρξε και ένταση με συγκεντρωμένους πολίτες.

Κατά την άφιξή της στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η κα Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Λιμεναρχείο. Η Προέδρος της Δημοκρατίας αναμένεται επίσης να επισκεφτεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες.

Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

Σημειώνεται ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρομοίως και ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε την ομιλία του στη Σητεία. O αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε και αυτός με τον κ. Σαρμά.

Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η...

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, June 14, 2023
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε και αυτός τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, και ενημερώθηκε για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. 

O τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μεταβαίνει στο λιμάνι της Καλαμάτας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Tέλος, στην Καλαμάτα μεταβαίνει εκτάκτως ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ο λαός να ορθώσει ανάστημα στην "κανονικότητα" των νεκρών σε Έβρο και Αιγαίο», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Ανακοίνωση από το υπ. Μετανάστευσης

Στις ενέργειές του από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου στην Πύλο, αναφέρεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για το τραγικό περιστατικό που συνέβη σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, κλιμάκιά του βρίσκονται στην Καλαμάτα προκειμένου να συνδράμουν τις δημοτικές αρχές όπου κριθεί απαραίτητο, στην αρωγή των διασωθέντων, στην υποστήριξη και τη διερμηνεία.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν συνοδεία κλιμακίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ