Ελλαδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πύλο: Άκαρπες οι έρευνες για αγνοούμενους - Τριήμερο πένθος για το πολύνεκρο ναυάγιο

«Αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε βοήθεια πριν το ναυάγιο» λέει το Λιμενικό

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι εκατοντάδες μετανάστες
© Λιμενικό Σώμα

Ναυάγιο στην Πύλο: Άκαρπες οι έρευνες για αγνοούμενους - Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ελλάδα - Η νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό

Σε τριήμερο πένθος βρίσκεται η Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. 78 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών μεταναστών εκτιμάται ότι θα ανέβει μέσα στις επόμενες ώρες, αφού εκατοντάδες άτομα που επέβαιναν στο σκάφος αγνοούνται. 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων περίπου 30 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τα άτομα που έχουν βγει –μέχρι αυτήν την ώρα– ζωντανά από τον εφιάλτη του ναυαγίου είναι όλα άνδρες, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες που θέλουν οι γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν στο μοιραίο πλοιάριο να βρίσκονταν στο αμπάρι. Στο αλιευτικό δεν υπήρχαν σωσίβια.

Σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, έχουν ξεκινήσει και πάλι οι έρευνες για την ανεύρεση διασωθέντων με τη βοήθεια του Λιμενικού και του Πολεμικού ναυτικού, αλλά και πολλών παραπλεόντων σκαφών. Το βράδυ της Τετάρτης, σκάφος του Λιμενικού έφερε στα ψυγεία που περίμεναν στο λιμάνι, 40 από τις 79 σορούς. Πολλές σοροί βρίσκονται ακόμα σε φρεγάτες, αλλά και σε άλλα πλοία που έχουν σπεύσει για βοήθεια.

Πτώματα από το ναυάγιο στην Πύλο πάνω σε φρεγάτα του Λιμενικού Σώματος
© EUROKINISSI

Ναυάγιο στην Πύλο: «Θα προκαλούσαμε ναυτικό δυστύχημα εάν παρεμβαίναμε» λέει το Λιμενικό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου, σε δηλώσεις του στο Mega σημείωσε ότι «εάν παρεμβαίναμε, θα προκαλούσαμε ναυτικό δυστύχημα». 

«Η ενεργοποίηση που έγινε χθες ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex το οποίο περιπολούσε στην περιοχή. Δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex. Ούτως η άλλως παρόλο που έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού και πρόσθεσε σχετικά με τη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και της Frontex:

«Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό. Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή. Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια. Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο. Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας.

»Είναι ένα αλιευτικό σκάφος 25-30 μέτρων, πάρα πολύ παλιό σκάφος με πολλούς ανθρώπους πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα. Το βράδυ όταν έφτασε το Λιμενικό και το είδαν μακροσκοπικά, όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη», τόνισε ο κ. Αλεξίου και συμπλήρωσε: «Ανάλογα με την περιοχή των θαλάσσιων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχει διαφορετικές δυνατότητες πράξεως. Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με τη μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε για το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς αντιδρά. Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους και θα δούμε στην πορεία μέσω της προανακριτικής διαδικασίας». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctcvp3xg4h5t)

Ναυάγιο στην Πύλο: Είχαν καλέσει στον διεθνή αριθμό βοήθειας 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alarm phone έδωσε στη δημοσιότητα ένα χρονικό της επικοινωνίας με κάποιους από τους επιβαίνοντες που είχε το αλιευτικό. Η Alarm phone δεν μπορεί να επέμβει, αλλά έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Η πρώτη κλήση έγινε στις 13 Ιουνίου 2.17 ώρα κεντρικής Ευρώπης (3.17 ώρα Ελλάδας). Στη συνομιλία αναφέρθηκε πως όπως είναι η κατάσταση δεν πρόκειται να επιβιώσουν το βράδυ που έρχεται. Το πλοίο έπλεε ήδη 5 μέρες από τη Λιβύη, δεν υπήρχαν τρόφιμα και νερό και πάνω στο πλοίο υπήρχαν ήδη 6 πτώματα.

Στις 16.53 η Alarm phone ενημερώνει με email και άλλων τρόπων, τις ελληνικές Αρχές, τη Frontex αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες δεν ήταν εφικτές πολλές φορές, ενώ προσπαθούσαν να βρουν το σήμα του πλοίου. Στις 17.20 αναφέρεται πως σύμφωνα με τους επιβαίνοντες το πλοίο δεν κινείται, ο καπετάνιος διέφυγε από το καράβι με πλοίο και ότι πλέον χρειάζονται νερό και φαγητό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctcxxvz8k8o1)

Ναυάγιο στην Πύλο: Αναζητούν με φωτογραφίες τους δικούς τους ανθρώπους

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους» επισήμανε ο κ. Μάκαρης. Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στα αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια» ανέφερε ο κ. Μάκαρης. Χαρακτήρισε συγκλονιστικά μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό.

Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες ρωτώντας αν τους έχουμε δει. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών» επέμεινε.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctcwsyol4zy1)

Διαβάστε περισσότερα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ