«Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους»: Τι υποστηρίζει το Λιμενικό για την παροχή βοήθειας πριν το ναυάγιο
Νεκρός και ο καπετάνιος του σκάφους
Ναυάγιο στην Πύλο: Οι απαντήσεις του Λιμενικού για τις πληροφορίες περί προσπάθειας πρόσδεσης του σκάφους και η παροχή βοήθειας πριν την τραγωδία
Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, επιμένει στη θέση ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους» που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου από το Λιμενικό, αλλά και ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν τη βοήθεια που θέλησαν να τους δώσουν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξίου διέψευσε μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ την πληροφορία ότι χρησιμοποιήθηκαν σχοινιά από το λιμενικό και υποστήριξε ότι τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια. Ακόμη, υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλεόντων σκαφών του λιμενικού σώματος έγινε όταν οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες, άγνωστο για ποιον λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση επηρεάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους. Ο ίδιος επιβεβαίωσε μάλιστα και την πληροφορία ότι ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο.
«Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε –παρανόμως– ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού και συμπλήρωσε ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε κατάσταση άμεσου κινδύνου και δεν έπρεπε να υπάρξει επέμβαση. «Μέχρι να συμβεί το μοιραίο προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε και πρέπει να δεχθούν τη βοήθειά μας».
«Το παράσημό μας είναι οι 104 άνθρωποι που διασώθηκαν, οι 255 που διασώθηκαν καθ’ όλο το έτος. Το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο που διαφυλάσσει το Λιμενικό» απάντησε ο κ. Αλεξίου στις καταγγελίες ότι το Λιμενικό δεν έκανε όσα έπρεπε για να διασώσει τα γυναικόπαιδα που φέρεται να έχουν πνιγεί, αφού ήταν κλειδωμένα στο αμπάρι του σκάφους. «Οι καταθέσεις που έχουμε λάβει είναι ετερόκλητες ως προς τον αριθμό και έτσι δεν είναι ακριβείς» συμπλήρωσε. Επίσης, μιλώντας για την εμπλοκή της Frontex δήλωσε ότι το αεροσκάφος της ήταν αυτό που ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και σκάφη της επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες.
«Κάθονταν με λυγισμένα γόνατα ο ένας δίπλα στον άλλο»: Στο φως μαρτυρίες για το ναυάγιο στην Πύλο
Οι ελπίδες για τους αγνοούμενους σβήνουν. Οι έρευνες στο σημείο όπου έγινε το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου συνεχίζονται, όμως, μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος καθ' όλη τη διάρκεια του μοιραίου ταξιδιού.
Η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά, σε δηλώσεις της στο Mega αναφέρθηκε στην κατάσταση υγείας των μεταναστών και μετέφερε όλα όσα τις περιέγραψαν οι διασωθέντες για τις συνθήκες στο πλοίο. «Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν έγκρισης του Dr. Αντώνιου Αυγερινού, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του μαζί με το εθελοντικό δυναμικό και τα στελέχη. Προσφέραμε και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ήδη από χθες βρίσκεται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την υπηρεσία Αναζητήσεων, στον χώρο του λιμανιού, όπου όλοι μέσω υπηρεσιακού τηλεφώνου, επικοινώνησαν με τους δικούς τους. Ταυτόχρονα αντίστοιχο κλιμάκιο βρισκόταν στο νοσοκομείο Καλαμάτας όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι επικοινώνησαν με τους δικούς τους, δύο από αυτούς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους στο τηλέφωνο. Τα στελέχη της υπηρεσίας θα βρίσκονται εκεί και σήμερα για όλους τους νοσηλευόμενους», είπε η κ. Τσατά και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα υπάρχει το πολυδύναμο κέντρο μεταναστών όπου εκεί υπάρχουν διερμηνείς, 17 διαφορετικών γλωσσών που εκεί μπορούν να επικοινωνήσουν και συγγενείς από άλλες χώρες. Το τηλέφωνο είναι 2105140440. Τα καρτελάκια που φέρουν οι διασωθέντες είναι ο αριθμός καταγραφής τους από το λιμεναρχείο. Δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου πει ότι είχε συγγενείς του στο πλοίο, ούτε γνωρίζω εάν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο. Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη».
Σύμφωνα με τη νοσηλεύτρια: «Η κύρια επικοινωνία μας με τους ανθρώπους αφορά στην υγεία τους. Βέβαια, μας τόνισαν κάποια στοιχεία για την υγεία τους, πολλοί ήταν με υποθερμία. Μας είπαν ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, ότι ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα και όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ακουμπούσε ο ένας τον ώμο του άλλου και εκεί κοιμόνταν».
Ναυάγιο στην Πύλο: Στον εισαγγελέα οι φερόμενοι διακινητές - Προθεσμία για απολογία τους τη Δευτέρα
Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν χθες τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την:
- Παράνομη είσοδο μεταναστών,
- Πρόκληση ναυαγίου και
- Έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.
Ναυάγιο στην Πύλο: «Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν είναι ελληνικό, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μία αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί μία τραγωδία όπως το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, ενώ θέλησε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάστασή του.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα».
Διαβάστε περισσότερα για το ναυάγιο στην Πύλο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 67χρονος πήγε στο νοσοκομείο για μία επέμβαση ρουτίνας και άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου - Τα μέλη της Επιτροπής
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Μεγάλες είναι η καθυστερήσεις και στην Αττική οδό
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
Ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα ως συνδικαιούχοι
Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά εθισμού σε ναρκωτικά και εξάρτηση από τον τζόγο - Στοιχεία του ΚΕΘΕΑ
To ωράριο των διαδρομών - Πού θα κλείσετε εισιτήριο
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.