Ελλαδα

Το σχολείο στους Αρκιούς θα παραμείνει «ζωντανό» για άλλα δύο χρόνια

Η οικογένεια του μικρού Άγγελου πήρε τελικά την απόφαση να συνεχίσει να ζει στο ακριτικό νησί

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλείνει το σχολείο στους Αρκιούς
© Facebook / Νεκταρία Σπύρου

Αρκιοί - Σχολείο: Ανοιχτό για άλλα δύο χρόνια - Η επίσκεψη Μητσοτάκη και η απόφαση της οικογένειας του μικρού Άγγελου

Η ελπίδα δεν έσβησε για τους κατοίκους των Αρκιών, πόσο μάλλον για την οικογένεια του μικρού Άγγελου που θα παραμείνει ενωμένη στον ξεχωριστό αυτόν τόπο. Το σχολείο στους Αρκιούς τελικά δεν θα κλείσει και ο μοναδικός μαθητής του ακριτικού νησιού θα συνεχίσει να κάνει μάθημα στο πάλλευκο μονοθέσιο σχολείο για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή τη στιγμή που θα πρέπει να κάνει την εγγραφή του στο Γυμνάσιο. 

Αν και αρχικά η μητέρα του μικρού μαθητή είχε κάνει γνωστό ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει από τους Αρκιούς μαζί με τον γιο της, η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και όλα όσα συνδέουν την οικογένεια με το νησί, φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα.

«Τελικά το σχολείο μας δεν θα κλείσει», λέει στην ATHENS VOICE η δασκάλα του νησιού, Ιωάννα Θεοφανίδου. Η εκπαιδευτικός σε λίγες ημέρες θα φύγει από τον τόπο και εύχεται ο αποχαιρετισμός με τους ντόπιους να μην είναι οριστικός. Άλλωστε, έχει εκφράσει την επιθυμία να βρεθεί και πάλι τον Σεπτέμβρη στην πολύχρωμη αίθουσα του σχολείου. 

Η Ιωάννα Θεοφανίδου στο σχολείο των Αρκιών με φόντο την πλούσια βιβλιοθήκη
Η Ιωάννα Θεοφανίδου στο σχολείο των Αρκιών © Ιωάννα Θεοφανίδου

Η είδηση ότι το σχολείο κλείνει θορύβησε τόσο τους κατοίκους των Αρκιών, όσο και όλους εκείνους που στο βάθος των χρόνων παρακολουθούν διακριτικά τη μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου το κουδούνι να ηχεί κάθε Σεπτέμβρη. Η εκπαιδευτικός Μαρία Τσαλιέρα υπηρέτησε ως δασκάλα στο νησί και έδωσε τεράστιο αγώνα προκειμένου το 2021 η αίθουσα του σχολείου να μη σφραγιστεί. Σήμερα, μαθαίνοντας την είδηση ότι το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό έγραψε –μεταξύ άλλων– στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: «Αν μπορούσαμε να προσωποποιήσουμε την Ελπίδα, τότε αυτή θα είχε τη μορφή του Σχολείου της καρδιάς μου... του Σχολείου των πολυαγαπημένων Αρκιών...».

Η εκπαιδευτικός Μαρία Τσαλιέρα υπηρέτησε στους Αρκιούς δίνοντας τεράστιο αγώνα για να μην κλείσει το σχολείο
Η εκπαιδευτικός Μαρία Τσαλιέρα υπηρέτησε στους Αρκιούς δίνοντας τεράστιο αγώνα για να μην κλείσει το σχολείο και ο μικρός Χρήστος, πρώην μαθητής του σχολείου των Αρκιών © Μαρία Τσαλιέρα

Αρκιοί: Τι ζήτησε η οικογένεια του μικρού Άγγελου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η δέσμευση του προέδρου της ΝΔ

Μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας (12.6), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τους Αρκιούς, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας. Στο σχολείο συνάντησε τον Άγγελο και τη δασκάλα του Ιωάννα Θεοφανίδου. Ο πατέρας του μοναδικού μαθητή ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να βρεθεί εργασία για την άνεργη μητέρα του παιδιού, προκειμένου τελικά να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί και δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση ώστε τα επόμενα χρόνια να φτάσουν στο νησί και άλλοι γονείς με παιδιά.  

Ο μικρός Άγγελος έδωσε μία ζωγραφιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνος υποσχέθηκε ότι θα τη βάλει σίγουρα στο γραφείο του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τους Αρκιούς, τον μοναδικό μαθητή και τη δασκάλα του Ιωάννα Θεοφανίδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τους Αρκιούς, τον μοναδικό μαθητή και τη δασκάλα του Ιωάννα Θεοφανίδου © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τους Αρκιούς, τον μοναδικό μαθητή και τη δασκάλα του Ιωάννα Θεοφανίδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τους Αρκιούς, τον μοναδικό μαθητή και τη δασκάλα του Ιωάννα Θεοφανίδου © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σήμερα, η οικογένεια του μαθητή δηλώνει –σύμφωνα με το Human Stories– ικανοποιημένη από την παρέμβαση Μητσοτάκη. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν φέρεται να λύθηκε  και ετοιμάζονται για ένα χαλαρό καλοκαίρι που ο Άγγελος θα συναντήσει νέους φίλους, επισκέπτες των Αρκιών. 

Τελευταία Μέρα στο Δημοτικό Σχολείο Αρκιών. Το σχολείο που κρατά το νησί ζωντανό. Ο #Άγγελος, τελικά θα παραμείνει στο...

Posted by Human Stories on Thursday, June 15, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ