Ελλαδα

Κλείνει το σχολείο στους Αρκιούς - Φεύγει από το ακριτικό νησί ο μοναδικός μαθητής

Σε λίγες ημέρες το τελευταίο κουδούνι

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλείνει το σχολείο στους Αρκιούς
© Facebook / Νεκταρία Σπύρου

Αρκιοί: Λουκέτο στο σχολείο του ακριτικού νησιού μετά την αποχώρηση του μοναδικού μαθητή 

Το σχολείο στους Αρκιούς κλείνει. Ο μοναδικός μαθητής, ο μικρός Άγγελος, φεύγει από το ακριτικό νησί και το κουδούνι τη νέα σχολική χρονιά δεν πρόκειται να ηχήσει, αφού στον ξεχωριστό αυτόν τόπο δεν υπάρχει άλλο παιδί. 

Η είδηση για το κλείσιμο του σχολείου έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της μητέρας του μικρού μαθητή στo Facebook. «Ένα σχολείο κλείνει… Τέλος εποχής για το σχολείο των ακριτικών Αρκιών, εκεί που ο Άγγελος μου έμαθε τα πρώτα γράμματα, εκεί που έμαθε να λογαριάζει, να αγαπά την πατρίδα του και τον πολιτισμό της. Ένα σχολείο κλείνει και ένα ολόκληρο νησί δακρύζει σαν θυμάται τις γιορτές και την παρέλαση. Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν, πρέπει να μένουν ανοιχτά. Ειδικά, τα σχολεία στα ακριτικά νησιά, πρέπει να είναι γεμάτα από παιδιά και για να γίνει αυτό τα νησιά μας πρέπει να ενισχυθούν, να στηριχτούν. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον κόσμο των νησιών να παραμένει και να στέλνει τα παιδιά στο σχολείο. Είναι πολλοί οι λόγοι, είναι πολλοί οι παράγοντες, όμως η αλήθεια είναι μία, ένα σχολείο κλείνει και αυτό το σχολείο είναι το σχολείο του γιου μου, είναι το σχολείο από όπου γυρνούσε και έτρεχε στην αγκαλιά των γονιών του που τώρα πρέπει να ζήσουν χωριστά, επειδή ένα σχολείο κλείνει… Ευχαριστώ από καρδιάς όσους αγκαλιάσατε την προσπάθεια του Άγγελου μου, ως εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια, ως άνθρωποι του νησιού μου, ως άνθρωποι της ενημέρωσης που δείξατε τόση ευαισθησία και αναδείξατε το θέμα! … Όμως ένα σχολείο κλείνει και εγώ αναγκάζομαι να φύγω γιατί το παιδί μου χρειάζεται γράμματα, χρειάζεται φίλους, χρειάζεται σχολείο και εδώ ένα σχολείο, το δικό μας σχολείο κλείνει…», αναφέρει σε ανάρτησή της η κ. Σπύρου. 

H μητέρα του μοναδικού μαθητή στους Αρκιούς μίλησε στο humanstories.gr για τον δύσκολο αποχαιρετισμό. «Ο Άγγελος, επιθυμεί πια να φύγουμε, γιατί στους Λειψούς έχει φίλους και χαίρεται να παίζει μαζί τους στις αλάνες, όπως και περισσότερες δραστηριότητες, ενώ εδώ είναι μόνος του ανάμεσα σε ενήλικες. Αυτό όμως που τον στεναχωρεί πάρα πολύ είναι ότι θα αποχωριστεί τον πατέρα του. Ο αποχωρισμός δυστυχώς θα είναι οδυνηρός αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά…», λέει η μητέρα του Άγγελου, που σε λίγες ημέρες, με το τέλος της σχολικής χρονιάς μετακομίζουν στους Λειψούς, από όπου κατάγεται και η ίδια. 

Η δασκάλα των Αρκιών κράτησε την πόρτα του σχολείου ανοιχτή

Η κ. Ιωάννα Θεοφανίδου, η δασκάλα του μικρού Άγγελου, τήρησε την υπόσχεσή της. Τον Σεπτέμβριο του 2022 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ATHENS VOICE δήλωνε ότι στόχος της είναι να κρατήσει την πόρτα του σχολείου ανοιχτή. Κάτι που κατάφερε. «Στους Αρκιούς έρχομαι πρώτη φορά, αλλά έχω δουλέψει ξανά σε μονοθέσιο σχολείο. Βέβαια, θεωρώ πως τίποτα στη ζωή μας δεν έρχεται τυχαία, ο Θεός οδήγησε τα βήματά μου στους Αρκιούς και θα προσπαθήσω να μεταλαμπαδεύσω στον Άγγελο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γνώσεις, εμπειρίες, βιώματα, Χριστό και Ελλάδα!», είχε τονίσει στην ATHENS VOICE στην αρχή της σχολικής χρονιάς η εκπαιδευτικός. 

Μπορεί οι αποστάσεις να μην βόλευαν πάντα, όμως, με σύμμαχο την τεχνολογία, ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν έμεινε μόνος. Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, μαθητές από σχολείο της Βούλας επισκέφτηκαν τους Αρκιούς και παρέλασαν στα σοκάκια του νησιού μαζί με τον Άγγελο, γεμίζοντας ζωή τον τόπο.

Η Ιωάννα Θεοφανίδου ποζάρει στο σχολείο με φόντο την ελληνική σημαία
Η νέα δασκάλα στους Αρκιούς, Ιωάννα Θεοφανίδου © Ιωάννα Θεοφανίδου

Ο αγώνας να μην κλείσει το σχολείο στους Αρκιούς 

Πριν από δύο χρόνια, η άφιξη του Άγγελου και της μητέρας του στους Αρκιούς «ζωντάνεψαν» την ελπίδα ότι το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό για τα επόμενα χρόνια, αλλά και την ελπίδα ότι νέοι άνθρωποι με παιδιά θα μπορέσουν να δώσουν νέα πνοή στον τόπο, ένα ευλογημένο μέρος όπου ζουν μόλις 35 κάτοικοι. Το σχολείο στους Αρκιούς κινδύνευσε να κλείσει και πάλι το 2021, όταν ο μοναδικός -μέχρι τότε- μαθητής τελείωσε το σχολείο και θα έπρεπε να πάει στο Γυμνάσιο. Η δασκάλα του, Μαρία Τσαλιέρα, είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE για τον αγώνα που έκανε προκειμένου να ηχήσει ξανά τον επόμενο χρόνο το κουδούνι του μικρού σχολείου, αλλά και ο μικρός Χρήστος να μπορέσει να πάει στο Γυμνάσιο, μακριά από τους γονείς του και χωρίς το δυσβάστακτο κόστος της μετακόμισης. Κι όμως, τότε τα κατάφερε.  

Οι κάτοικοι του νησιού κρατούν μέσα τους ακέραιη την ελπίδα ότι το σχολείο στους Αρκιούς θα ανοίξει κάποια ημέρα ξανά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ