Ελλαδα

Η αιμοδοσία σήμερα στην Ελλάδα - Τα στατιστικά για το 2022

Οι εθελοντές, η ανάγκη για αίμα και η προσφορά των νοσοκομείων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη η ανάγκη για αίμα μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Μεγάλη η ανάγκη για αίμα μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη © Pixabay

Η αιμοδοσία σήμερα στην Ελλάδα - Τα στατιστικά για το 2022 - Οι εθελοντές, η ανάγκη για αίμα και η προσφορά των νοσοκομείων

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής και της επεξεργασίας όλων των στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίας Αιμοδοσίας της χώρας, νοιώθουμε την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουμε τις πληροφορίες και να γίνουν αυτές αφορμή για μια μεγαλύτερη προσπάθεια.

Η χώρα μας το 2022 χρειάστηκε για την φροντίδα και θεραπεία των ασθενών μας 554494 μονάδες εκ των οποίων οι 534494 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία μας και 20.000 μονάδες παραλάβαμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους συνανθρώπους μας με Μεσογειακή αναιμία.

Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα καταδεικνύεται στο κάτωθι διάγραμμα:

aima_1

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας covid-19 οι ανάγκες σε αίμα ήταν λιγότερες του συνήθους λόγω του ότι η προτεραιότητα στην λειτουργία του ΕΣΥ ήταν η αντιμετώπισή της. Φαίνεται επίσης ότι η στρατηγική για εξορθολγισμό των μεταγγίσεων και της χρήσης του αίματος έχει θετικά αποτελέσματα. Από τις 534494 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν το 2022 , οι 348783 μονάδες συγκεντρώθηκαν από εθελοντές αιμοδότες ήτοι το 65,34%. Η εξέλιξη της πορείας του εθελοντικού αίματος στο χρόνο αποδίδεται στο κάτωθι διάγραμμα:

aima2

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2022 συλλέχθηκαν περισσότερες μονάδες εθελοντικού αίματος και από αυτό το 2018 όπου είχαμε την τραγωδία στο Μάτι Αττικής, όταν και εμφανίστηκε μια έξαρση του εθελοντισμού.

Παράλληλα η εξάρτηση από το αίμα αντικατάστασης δηλ. το αίμα που προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών φαίνεται ότι μειώνεται σημαντικά.

aima3

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος στην χώρα μας είναι σημαντική και αναντικατάστατη. Έτσι από τις ανάλογες εξορμήσεις του ΕΚΕΑ φαίνεται η συμβολή των Ε. Δ. στο χρόνο, που σημειωτέον είναι μέρος του συνόλου.

aima4

Οι ανάγκες της Χώρας για την φροντίδα των συνανθρώπων μας με Μεσογειακή αναιμία και τις άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες ανήλθαν σε 100.000 μονάδες αίματος το 2022 , που αντιστοιχούν σε 2100 ασθενείς .

Λόγω του ότι στην Χώρα μας δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη με συνέπεια και διάρκεια αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και οι εισαγόμενες ποσότητες μειώνονται στο χρόνο.

aima5

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ