Τεχνολογια - Επιστημη

Νέα εξέταση αίματος για 50 τύπους καρκίνου επιταχύνει τη διάγνωση

Το πόρισμα των επιστημόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξετάσεις αίματος
Εξετάσεις αίματος © Unsplash

Μελέτη: Νέα εξέταση αίματος για 50 τύπους καρκίνου επιταχύνει τη διάγνωση - Το πόρισμα των επιστημόνων

Μια νέα εξέταση αίματος για περισσότερες από 50 μορφές καρκίνου θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της διάγνωσης και στην ταχύτερη αντιμετώπιση των ασθενών, σύμφωνα με μια μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του αμερικανικού ΕΣΥ, που δημοσιεύθηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο στις ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι η εξέταση αίματος «Galleri» έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να αποκλείει τον καρκίνο.

Η εξέταση ανιχνεύει μικροσκοπικά θραύσματα του DNA του όγκου στην κυκλοφορία του αίματος. Ειδοποιεί τους γιατρούς σχετικά με το αν έχει ανιχνευθεί σήμα καρκίνου και προβλέπει από πού στο σώμα μπορεί να προέρχεται το σήμα αυτό.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα ευρήματα της μελέτης, αλλά δήλωσαν ότι θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προτού το τεστ, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Grail της Καλιφόρνιας, μπορέσει να εφαρμοστεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Στη μελέτη Symplify, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμμετείχαν 5.461 άτομα στην Αγγλία και την Ουαλία, τα οποία παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο από τον γενικό τους ιατρό με υποψία καρκίνου. Το τεστ αποκάλυψε σωστά τα δύο τρίτα των καρκίνων μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη. Στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, ήταν επίσης σε θέση να εντοπίσει την αρχική θέση του καρκίνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, ήταν πιο ακριβές σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και σε εκείνους με πιο προχωρημένο καρκίνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ