Ελλαδα

Η Ρούλα Πισπιρίγκου παραπέμπεται σε δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Εκδόθηκε το βούλευμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούλα Πισπιρίγκου
© Giannis Dimitropoulos / SOOC

Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραπομπή σε δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

H Ρούλα Πισπιρίγκου παραπέμπεται σε δίκη για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας. 

Την είδηση έκανε γνωστή κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, όπου εξετάζεται η υπόθεση ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας με κατηγορούμενη την 34χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, ο Αλέξης Κούγιας. O ποινικολόγος ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του.  

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Τον διορισμό ψυχιάτρων για να διαπιστωθεί εάν πάσχει η κατηγορούμενη από το σύνδρομο Μινχάουζεν ζήτησε ο Κούγιας

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του δικαστηρίου βρέθηκαν οι υποψίες για το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου που κινητοποίησαν τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακου Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, όταν έμαθε για τον αιφνίδιο θάνατο των δύο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και την ξαφνική ανακοπή της 9χρονης Τζωρτζίνας. 

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο. «Οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών και η ξαφνική ανακοπή ήταν αυτά που με κινητοποίησαν» ανέφερε ο γιατρός, ο οποίος εξήγησε πως «η μικρή Τζωρτζίνα ήταν σε μια κλωστή».

Ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο που ο μάρτυρας προσέγγισε την κατηγορούμενη προκειμένου να επισκεφθεί τον ψυχίατρο χωρίς, ωστόσο, προηγουμένως να την ενημερώσει για τις υποψίες του, θέλοντας να καταδείξει ότι επί της ουσίας την παγίδευσε.

«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν» ήταν η απάντηση του γιατρού, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη «διαταραχή έχει χρονική συνέχεια και αν το παιδί έφευγε από τη ΜΕΘ θα το ακολουθούσε».

Αλεξης Κούγιας: Το είπατε ότι υποψιάζεστε το σύνδρομο;
Μάρτυρας: Όχι… η προσπάθεια να αγκαλιάσεις το σύνδρομο είναι περίπλοκη. Πρέπει να έρθεις κοντά με τον φροντιστή και αυτό έκανα.
Πρόεδρος: Πήγε με το ζόρι η μαμά;

Μάρτυρας: Όχι, κλείστηκε το ραντεβού και ένιωσα ότι ήθελε να πάει μαζί με τον σύζυγο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ηλιάδης γίνονταν μάρτυρας περιστατικών που εμπίπτουν στο σύνδρομο Μινχάουζεν. Όπως είπε στην καριέρα του «υπήρξε μάρτυρας» δύο ανάλογων περιπτώσεων της διαταραχής Μινχάουζεν. «Είναι μία διαταραχή που περιγράφεται στα ιατρικά συγγράμματα. Επειδή η διαταραχή αφορά το παιδί και θεωρείται κακοποίηση του παιδιού. Δεν ασχολήθηκα με την κατηγορούμενη αλλά με το παιδί» τόνισε.

Αλέξης Κούγιας: Είχατε προβληματιστεί ξανά με τέτοια περίπτωση;

Μάρτυρας: Δύο φορές, κατά την εκπαίδευσή μου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Αλ.Κούγιας: Κι εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή άλλοι;

Μάρτυρας: Είναι περίπλοκες και υπάρχουν και γκρίζες ζώνες. Ήμουν μάρτυς τέτοιων περιστατικών, ήμουν παρών.

Αλ.Κούγιας: Σε ποιες;

Μάρτυρας: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μία μητέρα για παράδειγμα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού και έφερνε το παιδί λέγοντας ότι έχει αιματουρία.

Αλ.Κούγιας: Έχει καμιά σχέση με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε; Το ότι κάποια έβαζε χρώμα στα ούρα;

Μάρτυρας: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.

Αλ.Κούγιας: Λέτε ότι είναι το ίδιο. Δεν είστε ψυχίατρος, εμάς θα στείλετε στο τέλος στον ψυχίατρο. Γιατί αυτό με τα ούρα είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι το ίδιο σύνδρομο.

Αλ.Κούγιας: Πείτε μου έναν ψυχίατρο στην Ελλάδα να έχει κάνει τέτοια διάγνωση σε μητέρα.

Μάρτυρας: Σε αυτή τη διαταραχή εμπλέκονται δεκάδες ειδικότητες. Ψυχίατροι, παιδίατροι, κοινωνικές υπηρεσίες, εισαγγελία…

Αλ. Κούγιας: Ξέρετε μια περίπτωση;

Μάρτυρας: Η βιβλιογραφία βρίθει. Αν ανοίξει κάποιος θα μείνει με το στόμα ανοιχτό και ότι οι παιδίατροι έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Μια περίπτωση στην Ελλάδα είναι αυτή που σας ανέφερα.

Αλ. Κούγιας: Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Στην πορεία των ημερών.

Αλ. Κούγιας: Ενώ λένε ότι ήταν απαθής μητέρα, τι σας κινητοποίησε να της πείτε «δεν είσαι μόνη σου»;

Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.

Ο Αλέξης Κούγιας κατηγόρησε για «απάθεια» το δικαστήριο. «Υπάρχει μια απάθεια στην ιατρική ανοησία», ανέφερε διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία, λέγοντας πως ο μάρτυρας διαπράττει το αδίκημα της ψευδορκίας.

Ο Αλέξης Κούγιας κατηγόρησε τον κ. Ηλιάδη ότι «προσπάθησε να καταστήσει κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου με το σύνδρομο Μινχάουζεν».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cseajaaxmbjd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ