Ελλαδα

Πανσέληνος Μαΐου 2023: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι των λουλουδιών»

Απόψε τα βλέμματα στον ουρανό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανσέληνος Μαΐου
© Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πανσέληνος Μαΐου 2023: Το «φεγγάρι των λουλουδιών» και η προέλευση της ονομασίας 

Η πανσέληνος Μαΐου 2023 θα φωτίσει απόψε, Παρασκευή 5 Μαΐου, τον ουρανό. Το «φεγγάρι των λουλουδιών», το οποίο είναι ορατό ήδη από εχθές, θα συνοδεύει -σύμφωνα με τη NASA- σεληνιακή έκλειψη. 

Σύμφωνα με το «Almanac», το φεγγάρι φαίνεται πλήρες ήδη από εχθές Πέμπτη (4.5). Σήμερα, η πανσέληνος θα αρχίσει να γίνεται ορατή γύρω στις 20:30 το βράδυ. Εκείνη τη χρονική στιγμή αναμένεται να κορυφωθεί και η φωτεινότητά του. Απόψε, η σεληνιακή έκλειψη θα είναι μερικώς ορατή στην Ευρώπη. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο συνολικά εκλείψεις που θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια του 2023. Κατα τη διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης, η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει μερικώς τη Σελήνη.

Πανσέληνος Μαΐου 2023: Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Η πανσέληνος Μαΐου 2023 έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς της Αμερικής, που έδιναν διάφορα ονόματα στο φεγγάρι ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα που επικρατούν και τη φάση στην οποία βρισκόταν η χλωρίδα και η πανίδα κατά τη διάρκεια των μηνών του έτους. Τον Μάιο η πλάση είναι ολάνθιστη. Έτσι, δεν θα μπορούσε παρά να επικρατήσει η ονομασία που έδωσε η φυλή Algonguin για το «φεγγάρι των Λουλουδιών»

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ονομαστεί «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα. Αυτά τα βοσκοτόπια ήταν γεμάτα με χορτάρι και άλλα φυτά, τα οποία έτρεφαν πλουσιοπάροχα τις αγελάδες, που τότε παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Σύμφωνα με το Παλιό Ημερολόγιο του Αγρότη, παραδοσιακά οι διάφορες φάσεις του φεγγαριού του κάθε μήνα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκές για ορισμένες δραστηριότητες.

Don't Miss These Astronomy Events In May 2023 | Lunar Eclipse | Eta Aquariid Meteor Shower | Venus

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ