Ελλαδα

Προαγωγές και τοποθετήσεις αξιωματικών μετά την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα νέα πρόσωπα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ελληνική σημαία έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ
© Menelaos Myrillas / SOOC

Ελληνική Αστυνομία: Προαγωγές και τοποθετήσεις αξιωματικών μετά την αλλαγή ηγεσίας

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για τις προαγωγές και τοποθετήσεις Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., μια μέρα μετά την αιφνίδια αλλαγή ηγεσίας και την τοποθέτηση του Αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου, στη θέση του αρχηγού.

Συγκεκριμένα, με σκοπό την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, κατόπιν σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, προήχθησαν:

  • Στο βαθμό του Αντιστρατήγου, για κάλυψη μίας κενής οργανικής θέσης του βαθμού αυτού, ο Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης.
  • Στο βαθμό του Υποστρατήγου, για κάλυψη μίας κενής οργανικής θέσης του βαθμού αυτού, ο Ταξίαρχος Βασίλειος Ρόκκος.
  • Στο βαθμό του Ταξίαρχου, για κάλυψη μίας κενής οργανικής θέσης του βαθμού αυτού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Ακολούθως, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, τοποθετήθηκαν οι Αντιστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:

  • Γεώργιος Δούβαλης, ως Υπαρχηγός του Σώματος,
  • Ελευθέριος Γκαρίλας, ως Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Σπυρίδων Σκλάβος, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,
  • Νικόλαος Σπανουδάκης, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

ΥΠΡΟΠΟ κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. έγιναν με αξιοκρατία, αυτό τους ενόχλησε»

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Σκούμα από τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποκρύπτει δολίως ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΡΟΠΟ έστειλε τα περί Greek mafia στη Δικαιοσύνη» και ενοχλείται γιατί οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. έγιναν με σκοπό να μπει τέλος «στα κατεστημένα που δεν έκαναν το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά».

Συγκεκριμένα, το ΥΠΡΟΠΟ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ' επανάληψη έχει δείξει την απέχθειά του για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Έχει δαιμονοποιήσει τη δράση της ΕΛΑΣ για την προστασία των συνόρων και το έργο της για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δυσφημίζοντάς τη διεθνώς. Παρ' όλο που τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Και τώρα, τελείως συμπτωματικά, επαναλαμβάνει τα περί Greek mafia, αποκρύβοντας δολίως ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου τα έστειλε στη Δικαιοσύνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του, φρόντισε με τις πλημμέλειές του να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι.

» Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛΑΣ. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση κλήση του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Νωρίτερα σήμερα (19.3), ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μέσω ανακοίνωσής του την άμεση κλήση του τέως αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Η σιωπή Μητσοτάκη - Θεοδωρικάκου στις σοβαρές καταγγελίες του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Σκούμα απλά επιβεβαιώνει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει ειδικότερα σε ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει ότι «ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ, που μόλις πριν ένα μήνα ανανεώθηκε η θητεία του, αντικαταστάθηκε χθες ξαφνικά, αφήνοντας βαριές σκιές για τις τελευταίες κρίσεις της ΕΛΑΣ και μιλώντας για αντισυνταγματικές και αδιαφανείς ενέργειες και για κέντρα εξουσίας που παρεμβαίνουν στην Ελληνική Αστυνομία. Και όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για συναλλαγή και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις της ΕΛΑΣ από τη Greek Mafia».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος δεν μπορούν άλλο να κρύβονται και να σιωπούν» και υπογραμμίζει πως «για να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά, ο πρώην Αρχηγός κος Σκούμας πρέπει άμεσα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει: ‘Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα επειδή σεβόμουν το Σύνταγμα'».

Ανακοίνωση με αιχμές από τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. μετά την απομάκρυνσή του

Σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου αφήνει σε αιχμηρή ανακοίνωση του, ο πρώην πλέον αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Σκούμας.

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός, μίλησε για κέντρα εξουσίας που δεν τον άφησαν να λειτουργήσει ως αρχηγός της αστυνομίας ενώ επεσήμανε πως παρά τις όποιες προσπάθειες κάποιων, δεν πρόκειται να γίνει εξιλαστήριο θύμα κανενός. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από συνεργάτες του κ. Θεοδωρικάκου στις βαρύτητες καταγγελίες του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση του κ. Σκούμα

Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.

Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.

Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.

Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα. Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.

Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ Στρατηγός ε.α

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ