Τεχνολογια - Επιστημη

Mario Molina: Ποιος ήταν ο Μεξικανός χημικός που τιμά με doodle η Google

Η πορεία του μέσα από δικά του λόγια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mario Molina
© EPA / Alfredo Aldai

Google Doodle: Ο Mario Molina, η χημεία, οι σπουδές και το βραβείο Νόμπελ το 1995

Η Google τιμά με το σημερινό (19.3) Doodle της τον Μεξικανό χημικό Mario Molina, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη γέννησή του. 

Ο Mario Molina τιμήθηκε το 1995 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το σύνολο του έργου του. Πρόκειται για τον πρώτο Μεξικανό επιστήμονα που έλαβε αυτή τη διάκριση. Μάλιστα, συνέβαλε στην ανακάλυψη ότι οι φθοροχλωράνθρακες (CFC) μπορούν να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος της Γης, αλλά και στην ανακάλυψη της ύπαρξης της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική.

Mario Molina στο Google Doodle
Mario Molina στο Google Doodle

Ο Mario Molina μέσα από δικά του λόγια

Μέσα από τη σελίδα των βραβείων Νόμπελ ο Mario Molina είχε μιλήσει για τη ζωή και την επιστήμη του με δικά του λόγια.

«Παρακολούθησα το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην Πόλη του Μεξικού. Ήμουν ήδη γοητευμένος από την επιστήμη πριν μπω στο Γυμνάσιο. Θυμάμαι ακόμα τον ενθουσιασμό μου όταν έριξα για πρώτη φορά μια ματιά στην paramecia και τις αμοιβάδες μέσα από ένα μάλλον πρωτόγονο μικροσκόπιο. Μετά μετέτρεψα ένα μπάνιο, που σπάνια χρησιμοποιούσε η οικογένεια, σε εργαστήριο και πέρασα ώρες παίζοντας με σετ χημείας. Με τη βοήθεια μιας θείας, της Esther Molina, η οποία ήταν χημικός, συνέχισα με πιο απαιτητικά πειράματα, όπως αυτά που πραγματοποιούσαν πρωτοετείς φοιτητές χημείας στο κολέγιο. Τηρώντας την οικογενειακή μας παράδοση να στέλνουμε τα παιδιά τους στο εξωτερικό για μερικά χρόνια, και έχοντας επίγνωση του ενδιαφέροντός μου για τη χημεία, με έστειλαν σε ένα οικοτροφείο στην Ελβετία όταν ήμουν 11 ετών, με δεδομένο ότι τα γερμανικά ήταν μια σημαντική γλώσσα για έναν υποψήφιο χημικό».

«Θυμάμαι ότι ήμουν ενθουσιασμένος που πήγα στην Ευρώπη, αλλά μετά απογοητεύτηκα γιατί οι Ευρωπαίοι συμμαθητές μου δεν είχαν περισσότερο ενδιαφέρον για την επιστήμη από τους Μεξικανούς φίλους μου», συνεχίζει στην περιγραφή του ο Mario Molina. «Είχα ήδη αποφασίσει εκείνη την εποχή να γίνω ερευνητής χημικός. Νωρίτερα, είχα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσω μια καριέρα στη μουσική – εκείνες τις μέρες έπαιζα βιολί. Το 1960, γράφτηκα στο πρόγραμμα χημικής μηχανικής στο UNAM, καθώς αυτός ήταν τότε ο πιο κοντινός τρόπος για να γίνω φυσικοχημικός, παρακολουθώντας μαθήματα που δεν ήταν διαθέσιμα σε ειδικούς της χημείας. Αφού τελείωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Μεξικό, αποφάσισα να πάρω το Ph.D. πτυχίο φυσικής χημείας. Αυτό δεν ήταν εύκολο έργο. Αν και η εκπαίδευσή μου στη χημική μηχανική ήταν καλή, ήταν αδύναμη στα μαθηματικά, τη φυσική, καθώς και σε διάφορους τομείς της βασικής φυσικής χημείας – θέματα όπως η κβαντομηχανική ήταν εντελώς ξένα για μένα εκείνη την εποχή. Στην αρχή πήγα στη Γερμανία και γράφτηκα στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Αφού πέρασα σχεδόν δύο χρόνια κάνοντας έρευνα στην κινητική των πολυμερισμών, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να έχω χρόνο να μελετήσω διάφορα βασικά θέματα προκειμένου να διευρύνω το υπόβαθρό μου και να εξερευνήσω άλλους ερευνητικούς τομείς. Έτσι, αποφάσισα να αναζητήσω εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ σκεφτόμουν τα μελλοντικά μου σχέδια, πέρασα αρκετούς μήνες στο Παρίσι, όπου μπόρεσα να σπουδάσω μαθηματικά μόνος μου και πέρασα επίσης υπέροχα συζητώντας όλα τα θέματα, από πολιτική, φιλοσοφία, μέχρι τέχνες κ.λπ., με πολλούς καλούς φίλους. Στη συνέχεια, επέστρεψα στο Μεξικό ως Επίκουρος Καθηγητής στο UNAM και δημιούργησα το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη χημική μηχανική. Τελικά, το 1968 έφυγα για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ για να συνεχίσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη φυσική χημεία». 

Mario Molina: Βράβευση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα
© EPA / MICHAEL REYNOLDS

Ακολούθησαν πολλοί σταθμοί στη ζωή του. Μεταπτυχιακά, διδακτορικά, διαλέξεις και θέσεις σε σπουδαία πανεπιστήμια. Δεν έπαψε ποτέ να μαθαίνει και να ταξιδεύει, να συζητά και να ερευνά. O Mario Molina Πέθανε στα 77 του χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου 2020 στο σπίτι του στο Μέξικο Σίτι. 

Mario Molina, 1995 Nobel Laureate in Chemistry, inspires high school students

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ