Κοσμος

Πέθανε ο επιστήμονας Μάριο Μολίνα

Είχε τιμηθεί με Νόμπελ Χημείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mario-molina.jpg
Μάριο Μολίνα © EPA

Πέθανε ο Μεξικανός επιστήμονας που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1995 και θεωρούνταν πρωτοπόρος στις έρευνες για την τρύπα του όζοντος

Ο Μεξικανός επιστήμονας Μάριο Μολίνα, που είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Χημείας το 1995 για το έργο του πάνω στις βλάβες που προκαλούν κάποια αέρια στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, πέθανε χθες, Τετάρτη, σε ηλικία 77 ετών.

Αυτό ανακοίνωσε το ερευνητικό κέντρο που έχει το όνομά του. Το Κέντρο Μάριο Μολίνα ανακοίνωσε ότι πέθανε «λόγω απροσδόκητων καρδιακών προβλημάτων».

 

Από τους πρώτους επιστήμονες που ερεύνησαν την ατμόσφαιρα

Καθηγητής φυσικής- χημείας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ο Μολίνα ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές παγκοσμίως στον τομέα της χημείας της ατμόσφαιρας. Μαζί με τον Αμερικανό Φρανκ Σέργουντ έγραψαν το 1974 ένα άρθρο στο οποίο ανέφεραν ότι περιμένουν να μεγαλώσει «η τρύπα» στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της έκλυσης κάποιων βιομηχανικών αερίων.

Το 1995 ο Μολίνα και ο Σέργουντ τιμήθηκαν μαζί με τον Ολλανδό Πολ Κρούτζεν με το Νόμπελ Χημείας για την έρευνά τους για τις επιπτώσεις των φθοροχλωροανθράκων (CFC), που χρησιμοποιούνται στα σπρέι, στο στρώμα του όζοντος.

Κάποιες από τις έρευνές του οδήγησαν στην κατάρτιση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το οποίο συνέταξε ο ΟΗΕ προκειμένου να προστατευθεί το στρώμα του όζοντος, απαγορεύοντας ή περιορίζοντας την έκλυση πολλών βλαβερών αερίων. Το 2008 ο Μολίνα διορίστηκε επιστημονικός σύμβουλος του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ήταν σύμβουλος και των αρχών της πρωτεύουσας του Μεξικού στις προσπάθειές τους να μειώσουν το νέφος στη πόλη και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ