Ελλαδα

Φθινοπωρινή ισημερία: Έρχεται η μέρα που ξεκινά επίσημα το φθινόπωρο  

Η ημερολογιακή «ισότητα» ημέρας και νύχτας και η πραγματική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιγότερο από 24ωρο για τη φθινοπωρινή ισημερία
Λιγότερο από 24ωρο για τη φθινοπωρινή ισημερία © Pixabay

Η φθινοπωρινή ισημερία 2022 είναι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη του φθινοπώρου.

Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει ημερολογιακά. Μπορείς τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός να μη θύμιζε σε τίποτα φθινόπωρο, ωστόσο σήμερα η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή.

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο ξεκινά η φθινοπωρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί και επίσημα την έλευση της συγκεκριμένης εποχής στο βόρειο ημισφαίριο -και κατ' επέκταση στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τα χαράματα, στις 4:04 π.μ. ώρα Ελλάδος, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

Φθινοπωρινή ισημερία: Όταν η ημέρα μικραίνει οδηγώντας στο χειμερινό ηλιοστάσιο

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία να φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες (φθινοπωρινή και εαρινή), όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.