Κοσμος

Φθινοπωρινή ισημερία και επίσημη έναρξη του φθινοπώρου σήμερα

Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φθινόπωρο
Φθινόπωρο © UNSPLASH

Σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, καλωσορίζουμε το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο.

Το βράδυ της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 22:21 ώρα Ελλάδος, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η ημέρα θα αρχίζει να μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας (22 Σεπτεμβρίου), αυτή συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον ισημερινό της Γης. Στις άλλες περιοχές, πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «επίσημη» ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας «καθυστερεί» περίπου τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες όσο και τα ηλιοστάσια λαμβάνουν χώρα δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη εποχών του έτους. Ήδη από την αρχαιότητα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα εορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές διαστάσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.