Ελλαδα

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: «Αλλάζουν την τακτική τους οι δύο ύποπτοι ψαράδες»

Τι υποστηρίζουν οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες - Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σήφης Βαλυράκης κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια σε έδρανο της Βουλής
Σήφης Βαλυράκης © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Αλλάζουν τακτική οι δύο ψαράδες - Δεν είναι το κίνητρο η αποζημίωση δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας του πρώην υπουργού.

Αλλάζουν τακτική οι δύο ύποπτοι ψαράδες για την υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη στην Ερέτρια. Ο δικηγόρος της οικογένειας του πολιτικού αναφέρει ότι οι δύο ψαράδες κάνουν λόγο για ύπαρξη σκάφους παρόμοιο με το δικό τους στον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Σήφης Βαλυράκης. 

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων, ότι η πλευρά των κατηγορουμένων εγκαταλείπει τη θεωρία περί ατυχήματος, την οποία υποστήριζε μέχρι χθες και παραδέχεται την ύπαρξη του άλλου σκάφους. Μάλιστα, πριν την απολογία τους αξιώνουν την εξέταση 19 μαρτύρων υπεράσπισης. Ήδη έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 130 μάρτυρες. 

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας για τις εξελίξεις στην υπόθεση

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνηγόρων με τα νέα δεδομένα και τις διαπιστώσεις τους για την υπόθεση είναι η ακόλουθη:

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων στην υπόθεση Βαλυράκη αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε, έχοντας γνώση των νέων στοιχείων της δικογραφίας για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο 2021, ότι:

1) Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταθέσεις και οι φωτογραφίες του θύματος αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και περιορίζουν σημαντικά την περίπτωση να έχουν προέλθει τα τραύματα του θανόντος από την προπέλα του σκάφους του, ενώ αποκλείουν και τα μεταθανάτια τραύματα.

2) Η εμπλοκή άλλου σκάφους ως τόπου προέλευσης της εγκληματικής ενέργειας πιστοποιείται από φωτογραφίες, ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και μαρτυρικές καταθέσεις.

3) Η περιγραφή του σκάφους των δραστών και της συμπεριφοράς τους απέναντι στον θανόντα επαναλαμβάνεται στον ανακριτή από τους αυτόπτες μάρτυρες. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι που καταθέτουν ότι το σκάφος των δραστών απουσίαζε την ώρα του συμβάντος από το λιμάνι, ενώ προκύπτει ότι το αυτοκίνητό τους βρισκόταν εκεί και όχι στο σπίτι τους.

4) Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις, μία κατά των δραστών για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και μια κατά παντός υπευθύνου για τραμπουκισμούς και απειλές που δέχθηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του. Ενώ πιέσεις καταγγέλλει και ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

5) Από σωρεία εγγράφων της ανακριτικής δικογραφίας διαψεύδεται ο ευτελής ισχυρισμός ότι δήθεν η οικογένεια Βαλυράκη προσδοκά αποζημίωση από τον χαρακτηρισμό της υπόθεσης ως δολοφονίας. Καμία αποζημίωση δεν προσδοκά και καμία συναφής ασφαλιστική σύμβαση ζωής δεν έχει συναφθεί.

Συνεπώς, κανένα κίνητρο δεν έχει η οικογένεια, ούτε προσωπικά κατά των κατηγορουμένων, τους οποίους δεν γνωρίζει. Μόνο της κίνητρο είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του ανθρώπου της, η απόδοση δικαιοσύνης και η αποτροπή της συγκάλυψης. Και αυτό δεν το οφείλει στον Σήφη Βαλυράκη μόνο η οικογένειά του, αλλά και η Πολιτεία και η κοινωνία.

Η δε οικογένεια δεν το διεκδικεί με πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοδοτική λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως επίσης ευτελέστατα διαδίδεται, αλλά με κάθε νόμιμο θεσμικό μέσο και μόνο για την επιτάχυνσή της και τη διαφάνεια στη λειτουργία της.

6) Ενώ η εξέλιξη της ανάκρισης αναδεικνύει σωρεία στοιχείων που έρχονται στο φως, ελέγχεται ποινικά η συμπεριφορά των προανακριτικών λιμενικών υπαλλήλων, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της προανάκρισης και εξέδωσε στη συνέχεια την ήδη ανατραπείσα απαλλακτική διάταξη.

Ενώ παραμένει αναπάντητο από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα γιατί ο εισαγγελέας αυτός παρά την προαγωγή και μετάθεσή του εξακολουθεί να παραμένει έναν χρόνο ακόμα προϊστάμενος στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, έχοντας «επιλεγεί» σε συμμετοχή του σε δίκη μακράς διαρκείας που άρχισε πέρσι ταυτόχρονα με την προαγωγή του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι λυπηρό ότι η οικογένεια Βαλυράκη συνάντησε εχθρούς στα πρόσωπα όσων είχαν τη θεσμική ιδιότητα στο πρώτο στάδιο της υπόθεσης. Και μένει άξια απορίας η αιτία.

Αλλά η εμπιστοσύνη της στη λειτουργία της δικαιοσύνης παραμένει ακλόνητη, έστω και να μερικοί λειτουργοί της δεν την επιβεβαιώνουν. Και ήδη δικαιώνεται.

7) Ασφυκτιώσα υπό το βάρος των δεδομένων αυτών η πλευρά των κατηγορουμένων εγκαταλείπει τη θεωρία περί ατυχήματος την οποία σφοδρά υποστήριζε μέχρι χθες, λοιδορώντας την οικογένεια για όσα προαναφέρθηκαν και χωρίς να ζητήσει καν συγνώμη για τη διαρκή εκ μέρους της παραπλάνηση της κοινής γνώμης, την εξύβριση του νεκρού, τη συκοφάντηση της οικογένειας και τις απειλές εναντίον της. Τώρα πια παραδέχεται την ύπαρξη του άλλου σκάφους, δηλαδή ουσιαστικά τη δολοφονία και… «προσφέρεται μάλιστα» να δώσει στοιχεία στην ανάκριση. Επίσης, προβαίνει σε μια πρωτοφανή παρέλκυση αξιώνοντας την εξέταση 19 (!!!) μαρτύρων υπεράσπισης (ενώ έχουν εξετασθεί ήδη στην υπόθεση αυτήν τουλάχιστον 130 μάρτυρες εκ των οποίων δεκάδες από το περιβάλλον των κατηγορουμένων) πριν την απολογία τους και την υποβολή τους στην κρίση για τα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις            

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ