Ελλαδα

Υπόθεση Βαλυράκη: «Εκείνη τη μέρα δεν πήγαμε στη δουλειά», λένε οι ψαράδες

Επιμένουν στην αθωότητά τους - Τι υποστηρίζει ο ένας εκ των κατηγορουμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σήφης Βαλυράκης κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια σε έδρανο της Βουλής
Σήφης Βαλυράκης © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του πρώην υπουργού - Η απάντηση στη φωτογραφία με το μαύρο όχημα.

Επιμένουν στην αθωότητά τους οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του  Σήφη Βαλυράκη. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο του 2022 στη θάλασσα, ανοιχτά της Ερέτριας. Παρά τις μαρτυρίες, τα δύο αδέλφια που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δηλώνουν ότι δεν εμπλέκονται στην υπόθεση και ότι ουδέποτε ενεπλάκησαν σε καυγά με τον 78χρονο πολιτικό. 

«Εκείνη την ημέρα εμείς δεν πήγαμε στη δουλειά. Στις 24/01 ήμασταν με τις οικογένειές μας σπίτι. Είχαμε καλέσει και τον μπατζανάκη μου και μιλήσαμε και στο κινητό. Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι εκείνη την ημέρα. Είχαμε έρθει από ταξίδι» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους και πρόσθεσε: «Είμαι 40 χρόνια στη θάλασσα… Τώρα πως μας κατηγόρησε αυτός ο ψευδομάρτυρας ότι μας είδε να χτυπάμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Βαλυράκη με το κοντάρι… Εφόσον το σκάφος μου ήταν δεμένο στο λιμάνι, το γράφει και η φωτογραφία του drone. Η ώρα που λέει ότι χτυπούσαμε εμείς είμαστε δεμένοι στο λιμάνι».  

Ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους απάντησε και για τη φωτογραφία που δείχνει ένα μαύρο αυτοκίνητο, το οποίο οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Βαλυράκη υποστηρίζουν ότι είναι των δύο ψαράδων. «Εγώ δεν είχα πάει στο λιμάνι με το αυτοκίνητό μου. Και δεν είναι το αυτοκίνητό μου. Και ένας μάρτυρας πήγε και είπε γιατί έχει το βαρκάκι του δίπλα σε μένα εκείνη την ημέρα, ότι ”μπορεί ναι, μπορεί να είναι δικό μου” δεν ξεχωρίζεται αυτοκίνητο», απάντησε ο κατηγορούμενος ψαράς.

Υπόθεση Βαλυράκη: Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας για τις εξελίξεις στην υπόθεση

Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη υποστηρίζει ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αλλάξει τακτική για την υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι της οικογένειας αναφέρονται στα νέα δεδομένα και τις διαπιστώσεις τους για την υπόθεση.

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων στην υπόθεση Βαλυράκη αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε, έχοντας γνώση των νέων στοιχείων της δικογραφίας για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο 2021, ότι:

1) Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταθέσεις και οι φωτογραφίες του θύματος αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και περιορίζουν σημαντικά την περίπτωση να έχουν προέλθει τα τραύματα του θανόντος από την προπέλα του σκάφους του, ενώ αποκλείουν και τα μεταθανάτια τραύματα.

2) Η εμπλοκή άλλου σκάφους ως τόπου προέλευσης της εγκληματικής ενέργειας πιστοποιείται από φωτογραφίες, ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και μαρτυρικές καταθέσεις.

3) Η περιγραφή του σκάφους των δραστών και της συμπεριφοράς τους απέναντι στον θανόντα επαναλαμβάνεται στον ανακριτή από τους αυτόπτες μάρτυρες. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι που καταθέτουν ότι το σκάφος των δραστών απουσίαζε την ώρα του συμβάντος από το λιμάνι, ενώ προκύπτει ότι το αυτοκίνητό τους βρισκόταν εκεί και όχι στο σπίτι τους.

4) Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις, μία κατά των δραστών για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και μια κατά παντός υπευθύνου για τραμπουκισμούς και απειλές που δέχθηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του. Ενώ πιέσεις καταγγέλλει και ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

5) Από σωρεία εγγράφων της ανακριτικής δικογραφίας διαψεύδεται ο ευτελής ισχυρισμός ότι δήθεν η οικογένεια Βαλυράκη προσδοκά αποζημίωση από τον χαρακτηρισμό της υπόθεσης ως δολοφονίας. Καμία αποζημίωση δεν προσδοκά και καμία συναφής ασφαλιστική σύμβαση ζωής δεν έχει συναφθεί.

Συνεπώς, κανένα κίνητρο δεν έχει η οικογένεια, ούτε προσωπικά κατά των κατηγορουμένων, τους οποίους δεν γνωρίζει. Μόνο της κίνητρο είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του ανθρώπου της, η απόδοση δικαιοσύνης και η αποτροπή της συγκάλυψης. Και αυτό δεν το οφείλει στον Σήφη Βαλυράκη μόνο η οικογένειά του, αλλά και η Πολιτεία και η κοινωνία.

Η δε οικογένεια δεν το διεκδικεί με πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοδοτική λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως επίσης ευτελέστατα διαδίδεται, αλλά με κάθε νόμιμο θεσμικό μέσο και μόνο για την επιτάχυνσή της και τη διαφάνεια στη λειτουργία της.

6) Ενώ η εξέλιξη της ανάκρισης αναδεικνύει σωρεία στοιχείων που έρχονται στο φως, ελέγχεται ποινικά η συμπεριφορά των προανακριτικών λιμενικών υπαλλήλων, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της προανάκρισης και εξέδωσε στη συνέχεια την ήδη ανατραπείσα απαλλακτική διάταξη.

Ενώ παραμένει αναπάντητο από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα γιατί ο εισαγγελέας αυτός παρά την προαγωγή και μετάθεσή του εξακολουθεί να παραμένει έναν χρόνο ακόμα προϊστάμενος στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, έχοντας «επιλεγεί» σε συμμετοχή του σε δίκη μακράς διαρκείας που άρχισε πέρσι ταυτόχρονα με την προαγωγή του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι λυπηρό ότι η οικογένεια Βαλυράκη συνάντησε εχθρούς στα πρόσωπα όσων είχαν τη θεσμική ιδιότητα στο πρώτο στάδιο της υπόθεσης. Και μένει άξια απορίας η αιτία.

Αλλά η εμπιστοσύνη της στη λειτουργία της δικαιοσύνης παραμένει ακλόνητη, έστω και να μερικοί λειτουργοί της δεν την επιβεβαιώνουν. Και ήδη δικαιώνεται.

7) Ασφυκτιώσα υπό το βάρος των δεδομένων αυτών η πλευρά των κατηγορουμένων εγκαταλείπει τη θεωρία περί ατυχήματος την οποία σφοδρά υποστήριζε μέχρι χθες, λοιδορώντας την οικογένεια για όσα προαναφέρθηκαν και χωρίς να ζητήσει καν συγνώμη για τη διαρκή εκ μέρους της παραπλάνηση της κοινής γνώμης, την εξύβριση του νεκρού, τη συκοφάντηση της οικογένειας και τις απειλές εναντίον της. Τώρα πια παραδέχεται την ύπαρξη του άλλου σκάφους, δηλαδή ουσιαστικά τη δολοφονία και… «προσφέρεται μάλιστα» να δώσει στοιχεία στην ανάκριση. Επίσης, προβαίνει σε μια πρωτοφανή παρέλκυση αξιώνοντας την εξέταση 19 (!!!) μαρτύρων υπεράσπισης (ενώ έχουν εξετασθεί ήδη στην υπόθεση αυτήν τουλάχιστον 130 μάρτυρες εκ των οποίων δεκάδες από το περιβάλλον των κατηγορουμένων) πριν την απολογία τους και την υποβολή τους στην κρίση για τα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.