Ελλαδα

«Ο Σήφης Βαλυράκης πέθανε πριν πέσει στο νερό» - Νέα δεδομένα στην υπόθεση

Τι είπαν στην απολογία τους οι δύο ψαράδες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης
Ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σήφης Βαλυράκης: Ποια τα νέα δεδομένα στην υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού μετά την προφυλάκιση των δύο ψαράδων - Τι δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας

Ο Σήφης Βαλυράκης δολοφονήθηκε. Σε αυτή τη θέση επιμένουν η οικογένεια και ο δικηγόρος του μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση, που οδήγησαν στην προφυλάκιση των δύο ψαράδων που φέρεται να εμπλέκονται στον θάνατο του πρώην υπουργού. Τα δύο αδέλφια κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με τον δικηγόρο της οικογένειας Βαλυράκη να σημειώνει ότι ο θάνατος του 79χρονου πολιτικού επήλθε πριν πέσει στο νερό. 

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για δολοφονία», είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι ιατροδικαστικές εκθέσεις τόσο των δικαστικών λειτουργών, όσο και της τεχνικής συμβούλου, από κοινού με δύο μαρτυρίες μιλούν για συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο ένας μάρτυρας επιβεβαιώνει διαπληκτισμό και ταυτίζεται πλήρως με τον δεύτερο, ο οποίος πλέον προχωρά και σε αναγνώριση προσώπων. Υπάρχουν αυτοκίνητα στο χώρο εκεί και άλλα στοιχεία τα οποία πρόκειται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες, που δεν θα αφήνουν καμία πλέον αμφιβολία, περί του γεγονότος που λέω, ότι δηλαδή πρόκειται για ανθρωποκτονία» είπε ακόμη ο κ. Φωτάκης.

«Αποδεικνύεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ο θάνατός του προήλθε πριν πέσει στο νερό από χτυπήματα σε διαφορετικά όργανα, κάτι που προκύπτει από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη και συμπλήρωσε: «είχαμε μιλήσει εξαρχής για “κουκούλωμα”, με συγκεκριμένα στοιχεία. Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να είμαστε κοντά στην αλήθεια η οποία θα αναδειχθεί».

Υπόθεση Βαλυράκη–Δικηγόρος οικογένειας: Όλα αποδεικνύουν ότι ο θάνατός προήλθε πριν πέσει στο νερό

Σήφης Βαλυράκης: Τι είπαν στην απολογία τους οι δύο ψαράδες

Σημεία από την απολογία των δύο ψαράδων έχουν βρει το φως της δημοσιότητας.

«Την 24η Ιανουαρίου 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο πρώτος εξ ημών …. ευρισκόμουν μαζί με τη σύζυγό μου και τα δύο μου ενήλικα τέκνα τον ….. και την …. στην οικία μου στην πόλη της Ερετρίας Ευβοίας και δη στο διαμέρισμα που διατηρώ στον ισόγειο όροφο οικοδομής επί της οδού  ….. στον αριθμό …..

» Μάλιστα γύρω στις 11:00-11:30 π.μ. ευρισκόμενος στο μπαλκόνι της οικίας μου είχα ένα πολύ σύντομο διάλογο με το γείτονά μου ….. για τα μερομήνια, ο οποίος ολοκληρώθηκε σύντομα και εν συνεχεία εισήλθα στην οικία μου. Φάγαμε όλοι μαζί οικογενειακώς και γύρω στις 16:00 μ.μ. -17:00 μ.μ. ο γιος μου …… μου ζήτησε να πάμε για κυνήγι ενώ επιστρέψαμε μετά από λίγη ώρα και πάλι στην οικία μου. Τα όσα αναφέρω περί της παρουσίας μου κατά την 24η Ιανουαρίου 2021 στην οικία μου προκύπτουν από πληθώρα εγγράφων κυρίως μαρτυρικών καταθέσεων που δόθηκαν τόσο στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης όσο στα πλαίσια της διενεργηθείσας ενώπιόν σας ανάκρισης», ανέφεραν στην απολογία τους. 

Στο απολογητικό τους υπόμνημα φέρεται να αναφέρουν: «Όσον δε αφορά το σκάφος μας αυτό παρέμεινε δεμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της 24ης Ιανουαρίου 2021 στο λιμάνι της Ερετρίας και δη στην με αριθμό 7 θέση ελλιμενισμού του. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από πληθώρα μαρτυρικών καταθέσεων άλλων αλιέων που βρίσκονταν τη συγκεκριμένη ημέρα στο αλιευτικό καταφύγιο αλλά και από εναέρια φωτογραφία που λήφθηκε συμπωματικά από ερασιτέχνη φωτογράφο». 

Σήφης Βαλυράκης: προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι ως δολοφόνοι του

«Αδιάψευστος μάρτυρας ότι το σκάφος μας βρισκόταν δεμένο στην με αριθμό 7 θέση ελλιμενισμού του αποτελεί φωτογραφία με ημερομηνία λήψης την 24η/1/2021 και περί ώρα 11:17 π.μ. και η οποία βρίσκεται εντός της δικογραφίας και προσάγεται και από μέρους μας σε μεγέθυνση (φωτογραφία 3) και την οποία έλαβε χρήστης drone, άγνωστος παντελώς σε εμάς ο οποίος προσήλθε αυθόρμητα στο Λιμεναρχείο Ερέτριας και προσκόμισε την φωτογραφία του μαζί με τα στοιχεία λήψεως της φωτογραφίας. Αναφορικά δε με το σκάφος που απεικονίζεται ότι εξήλθε από το αλιευτικό καταφύγιο στις 11:31:09 π.μ. ας ληφθεί υπόψιν ότι ήδη έχουν κληθεί στα πλαίσια της ανακρίσεως και έχουν καταθέσει τουλάχιστο τρεις αλιείς ότι κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ευρίσκονταν για αλιεία».

Οι δύο ψαράδες ισχυρίζονται πως «όσον αφορά το μαύρο όχημα το οποίο απεικονίζεται στις φωτογραφίες που εμπεριέχονται στη σελίδα 11 της τεχνικής γνωμοδότησης του μηχανικού ….. και που απεικονίζουν ένα μαύρο όχημα το οποίο με βάση τον τεχνικό σύμβουλο ομοιάζει με χαρακτηριστικά οχήματος RenaultMegane. Καταρχάς το όχημα αυτό δεν είναι δικό μας καθώς την ώρα εκείνη αμφότεροι εμείς βρισκόμασταν στις οικίες μας και τα οχήματά μας στην πυλωτή αυτών. Εξάλλου ο μάρτυρας κ. ….. προσέρχεται την 24η/5/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή του Β’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και καταθέτει πως το όχημα αυτό είναι δικό του».
Μάλιστα καταγγέλλουν σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα ότι ο κύριος μάρτυρας εναντίον τους πέφτει σε αντιφάσεις

«Ο μάρτυρας λοιπόν …. δίνει την πρώτη του κατάθεση την 17η Απριλίου του 2021 ενώπιον των λιμενικών αρχών αρνούμενος την οποιαδήποτε γνώση του για την υπόθεση. Σε σχετική μάλιστα ερώτηση των λιμενικών οργάνων για το που βρισκόταν την 24η Ιανουαρίου 2021 ο ίδιος καταθέτει ότι βρισκόταν στην οικία του στη Χαλκίδα επί της οδού … στον αριθμό … μαζί με τη μητέρα του. Ενώ επαναλαμβάνει ότι αν γνώριζε κάτι σχετικά με την υπόθεση αυτή θα προσέρχετο να το καταθέσει ενώπιον του κ. Λιμενάρχη Χαλκίδας στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη».

Οι κατηγορούμενοι αναφέρονται σε αντιφάσεις που φέρεται να έπεσε ο μάρτυρας. «Δύο μόλις μέρες αργότερα ο μάρτυρας αυτός μεταβάλει άρδην την πρώτη του αυτή κατάθεση και προσέρχεται σύμφωνα με το έγγραφο της ΓΑΔΑ αυτοβούλως, σύμφωνα με τη δική του από 28/03/2022 ένορκη κατάθεση ενώπιον του κ. Ανακριτή Χαλκίδας κατόπιν ειδοποίησής του από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, οι οποίοι προσήλθαν με συμβατικό μάλιστα αυτοκίνητο και χωρίς στολή να τον παραλάβουν –άγνωστο και ερευνητέο με ποιανού εντολή και με ποιο έγγραφο έγινε αυτή η μεταφορά του εν λόγω μάρτυρα.

» Οι καταθέσεις λοιπόν αυτές του μάρτυρα …. διαψεύδονται από μία απλή επισκόπηση της φωτογραφίας που λήφθηκε τυχαία από το drone κατά την 24η Ιανουαρίου 2021 και περί ώρα 11:17 π.μ. και απεικονίζει όλα τα σκάφη που βρίσκονταν στο λιμάνι της Ερετρίας ενώ στην εν λόγω φωτογραφία απεικονίζονται και τα τρία δίχτυα που έχει το σκάφος μας πάνω σε αυτό. Εξάλλου αν πράγματι η κατάθεση του …. ήταν αληθής τότε ακόμη και αν φαινόταν το σκάφος μας δεμένο στο λιμάνι σίγουρα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δίχτυα εντός αυτού αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του …. τα είχαμε ήδη από τις 11:00 π.μ. ρίξει».

Μάλιστα για τον κύριο μάρτυρα αναφέρουν στο υπόμνημα «Μετά τη συνέντευξη του μάρτυρα …. στην εκπομπή ….. και την περιγραφή αυτού για το σκάφος που δήθεν είδε και για τους αλιείς οι λιμενικές αρχές της Ερέτριας είχαν αντιληφθεί ότι ο δήθεν αυτόπτης “φωτογράφιζε” εμάς και θέλησαν να ερευνήσουν την αλήθεια της συγκεκριμένης μαρτυρίας.

» Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι μάρτυρες που προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς μας και δη ότι ευρισκόμασταν στις οικίες προέρχονται από το στενό οικογενειακό μας περιβάλλον καθώς είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά μας όμως τι ποιο λογικό να επιβεβαιώσουν την παρουσία μας στο σπίτι μας τα πρόσωπα που συνοικούν μαζί μας και μάλιστα σε μία περίοδο που ίσχυαν περιοριστικά μέτρα κατά της COVID 19 και απαγορεύονταν οι μετακινήσεις; Πέραν όμως από τις οικογένειές μας ο μάρτυρας …… ο οποίος είναι γείτονας επιβεβαιώνει την παρουσία του πρώτου εξ ημών, …… περί τις 11:30 π.μ. στην οικία μου μεταφέροντας το σύντομο διάλογο που είχαμε από τα μπαλκόνια των οικιών μας. Η κατάθεση αυτή του ….. πέραν από την εν λόγω φωτογραφία διαψεύδεται και από τις ένορκες καταθέσεις του μάρτυρα ….. ο οποίος βρήκε το σκάφος του αποθανόντος και ο οποίος βεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν σημαδούρες από πόντιση διχτυών στην περιοχή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις        

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ