Ελλαδα

Euroferry Olympia: Συνεχίζονται έρευνες για τους 10 αγνοούμενους

Η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από 30 λεπτά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Euroferry Olympia: Το πλοίο παραμένει έξω από την Κέρκυρα - Πυροσβεστικά σκάφη στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς
Euroferry Olympia © EUROKINISSI

Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες στο πλοίο που πήρε φωτιά - 10 αγνοούμενοι - Έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου.

Ρίψεις νερού συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα στο πλοίο Euroferry Olympia, με την ΕΜΑΚ να επιχειρεί και σήμερα (22/2) στο εσωτερικό του πλοίου για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων.

Στο εσωτερικό του πλοίου εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, πυκνοί καπνοί και υψηλές θερμοκρασίες. Εξειδικευμένα στελέχη της oλλανδικής εταιρείας Smit Salvage και της ελληνικής Μegatugs salvage towage θα βρεθούν και σήμερα στο εσωτερικό του πλοίου. Σε δύο από τα καταστρώματα του πλοίου, όπου επιχειρούν με οξυγόνο και ειδικές στολές άνδρες της ΕΜΑΚ, το διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνά τα 500 Ppm (μονάδα μέτρησης διοξειδίου). Μάλιστα, η κάθε επιχείρηση που γίνεται δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 30 λεπτά ενώ η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη.

Το πλοίο, λόγω των καιρικών συνθηκών που μεταβάλλονται στη θαλάσσια περιοχή, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί εκ νέου σε ασφαλές σημείο, ενώ μόνο όταν σβήσουν εντελώς οι εστίες φωτιάς και καθαρίσει καλύτερα ο αέρας στο εσωτερικό του θα οδηγηθεί σε εμπορικό λιμάνι, προκειμένου να  διερευνηθεί εξονυχιστικά από τους πραγματογνώμονες.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το πλοίο υπάρχουν δύο πλωτά του Λιμενικού, τέσσερα ρυμουλκά και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο.

Η πυρκαγιά στο πλοίο Euroferry Olympia εκδηλώθηκε στο τρίτο κατάστρωμα τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Οι διασωθέντες ανέρχονται σε 280 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, 10 άτομα φέρονται να αγνοούνται, ενώ εντοπίστηκε νεκρός ένας 58χρονος οδηγός.

Euroferry Olympia: «Το πλοίο είναι σαν χύτρα που βράζει»

«Με τις θερμοκρασίες από 200 βαθμούς Κελσίου να φτάνουν και τους 400 σε ορισμένα σημεία, το Euroferry Olympia είναι σαν χύτρα που επιπλέει ενώ βράζει στο νερό», είπε ο συντονιστής της ΕΜΑΚ (επιχειρήσεων Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και νήσων), Δημήτρης Κοντογιάννης στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από το σημείο που μπαίνουμε για τις έρευνες. Μπαίνουμε από ένα μόνο σημείο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αποκτήσαμε πρόσβαση και στο τρίτο γκαράζ», ήταν τα επόμενα λόγια του συντονιστή που προειδοποίησε ότι «αγριεύουν τα πράγματα στον καιρό της Αδριατικής».

Συντονιστής επιχειρήσεων ΕΜΑΚ: Το «Euroferry Olympia» είναι σαν χύτρα που βράζει | 21/2/22 | ΕΡΤ

Υπήρχαν προβλήματα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, επαναλαμβάνει και ο αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, Θανάσης Τζουρόπουλος, ο οδηγός φορτηγού που κατήγγειλε ότι οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων ήταν μόλις 10 εκατοστών.

«Υπήρχαν και σημεία όπου μπορούσαν να επιβιώσουν άνθρωποι», είπε νωρίτερα στην εκπομπή «Από τις 6» ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το διοξείδιο είναι δυσοίωνος παράγοντας.

Euroferry Olympia: Ειδικός ψυχολόγος δίπλα στις οικογένειες των αγνοουμένων

Από την πρώτη στιγμή οι οικογένειες των Ελλήνων αγνοουμένων ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, ενώ τους κοινοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σε σχέση με το συμβάν. Με μέριμνα του πρακτορείου κατόπιν προτροπής της λιμενικής Αρχής καλύπτεται και η διαμονή των οικογενειών δύο Βουλγάρων αγνοουμένων που έφτασαν στην Κέρκυρα.

Από τη στιγμή της άφιξης των μελών των οικογενειών στο νησί, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση. Έθεσε μάλιστα και στη διάθεσή τους τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Τον ρόλο της συνεχούς ενημέρωσης των ανθρώπων που ταξίδεψαν στην Κέρκυρα ανέλαβε ο Υπολιμενάρχης Κέρκυρας, τόσο σε τακτική όσο και σε έκτακτη βάση. Προβλέφθηκε και διατέθηκε χώρος εντός του Λιμεναρχείου για την παραμονή των μελών των οικογενειών των αγνοουμένων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατίθενται ροφήματα με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Euroferry Olympia: Βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου

Εικόνες από το εσωτερικό του πλοίου Euroferry Olympia έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική. Σε βίντεο διακρίνονται οι Πυροσβέστες να βρίσκονται μέσα στο πλοίο με ειδικές στολές και εξοπλισμό που τους προστατεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα επικίνδυνα αέρια που εκλύονται. Το σημείο όπου προχωρούν μάλιστα φαίνεται να έχει φθαρεί σημαντικά από την πύρινη λαίλαπα.

Πλάνα από την επιχείρηση της πυροσβεστικής στο EUROFERRY OLYMPIA

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ