Ελλαδα

Euroferry Olympia: «Το πλοίο είναι σαν χύτρα που βράζει»

Τι λέει ο συντονιστής επιχειρήσεων της ΕΜΑΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Euroferry Olympia
Euroferry Olympia © ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Euroferry Olympia: Τι είπε ο συντονιστής επιχειρήσεων της ΕΜΑΚ - 10 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Αγνοούμενοι στο Euroferry Olympia παραμένουν 10 άνθρωποι, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο τα ξημερώματα της Παρασκευής. H ΕΜΑΚ παρά τις αρκετές δυσκολίες συνεχίζει τις έρευνες.

«Με τις θερμοκρασίες από 200 βαθμούς Κελσίου να φτάνουν και τους 400 σε ορισμένα σημεία, το Euroferry Olympia είναι σαν χύτρα που επιπλέει ενώ βράζει στο νερό», είπε ο συντονιστής της ΕΜΑΚ (επιχειρήσεων Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και νήσων), Δημήτρης Κοντογιάννης στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από το σημείο που μπαίνουμε για τις έρευνες. Μπαίνουμε από ένα μόνο σημείο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αποκτήσαμε πρόσβαση και στο τρίτο γκαράζ», ήταν τα επόμενα λόγια του συντονιστή που προειδοποίησε ότι «αγριεύουν τα πράγματα στον καιρό της Αδριατικής».

Υπήρχαν προβλήματα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, επαναλαμβάνει και ο αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, Θανάσης Τζουρόπουλος, ο οδηγός φορτηγού που κατήγγειλε ότι οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων ήταν μόλις 10 εκατοστών.

«Υπήρχαν και σημεία όπου μπορούσαν να επιβιώσουν άνθρωποι», είπε νωρίτερα στην εκπομπή «Από τις 6» ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το διοξείδιο είναι δυσοίωνος παράγοντας.

Συντονιστής επιχειρήσεων ΕΜΑΚ: Το «Euroferry Olympia» είναι σαν χύτρα που βράζει | 21/2/22 | ΕΡΤ

Euroferry Olympia: 42 έμπειρα στελέχη της ΕΜΑΚ θα επιχειρήσουν στο πλοίο

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει. Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Υπενθυμίζεται ότι άνδρες της ΕΜΑΚ που ανέβηκαν εκ νέου, χθες, στο φλεγόμενο πλοίο εντόπισαν τη σορό ενός 58χρονου οδηγού σε καμπίνα φορτηγού στο γκαράζ 2.

Νωρίτερα, είχε διασωθεί ένας Λευκορώσος 21 ετών, οδηγός φορτηγού με λιθουανικές πινακίδες.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.

Euroferry Olympia: Ειδικός ψυχολόγος δίπλα στις οικογένειες των αγνοουμένων

Από την πρώτη στιγμή οι οικογένειες των Ελλήνων αγνοουμένων ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, ενώ τους κοινοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σε σχέση με το συμβάν. Με μέριμνα του πρακτορείου κατόπιν προτροπής της λιμενικής Αρχής καλύπτεται και η διαμονή των οικογενειών δύο Βουλγάρων αγνοουμένων που έφτασαν στη Κέρκυρα.

Από τη στιγμή της άφιξης των μελών των οικογενειών στο νησί, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση. Έθεσε μάλιστα και στη διάθεσή τους τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Τον ρόλο της συνεχής ενημέρωσης των ανθρώπων που ταξίδεψαν στην Κέρκυρα ανέλαβε ο Υπολιμενάρχης Κέρκυρας, τόσο σε τακτική όσο και σε έκτακτη βάση. Προβλέφθηκε και διατέθηκε χώρος εντός του Λιμεναρχείου για την παραμονή των μελών των οικογενειών των αγνοουμένων κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ διατίθενται ροφήματα με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Σημειώνεται ότι το πλοίο έχει πλέον ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κέρκυρας και σε ασφαλή απόσταση από την ξηρά, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν τις προηγούμενες ώρες στην ψύξη των μεταλλικών επιφανειών του πλοίου με ψεκασμό νερού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ